Σ.Ε.Π.Ε. "Ρόζα Ιμβριώτη": Κανένα παιδί έξω από τα σχολεία!

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ!

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ 27/4/2017

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Α. Οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία ξεκίνησαν σήμερα 2/5 και θα ολοκληρωθούν 19/5! Αδιαπραγμάτευτη θέση του Συλλόγου μας η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά! Γι' αυτό καλούμε τις Νηπιαγωγούς, που είναι μέλη του Συλλόγου μας, να γράψουν όλα τα προνήπια-νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και φυσικά όσα θέλουν στο ολοήμερο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καλούμε τους γονείς να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών τους στη δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στα Δημόσια Νηπιαγωγεία! 

Β. Την Πέμπτη 24 Απρίλη πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών σύσκεψη με τις /τους συναδέλφισσες /ους νηπιαγωγούς, μετά από το κάλεσμα του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με θέμα: "Εξελίξεις που αφορούν τα νηπιαγωγεία,  συμπεράσματα από τη λειτουργία του «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» (ΕΤΟΝ),  εγγραφές νηπίων - προνηπίων για το σχολικό έτος 2017 – 2018".

Στη συζήτηση, που πήραν μέρος αρκετές νηπιαγωγοί, εκφράστηκαν απόψεις και συμπερασματικά καταλήξαμε:

  • Να εγγραφούν όλα τα παιδιά νήπια και προνήπια στα Νηπιαγωγεία και στα ολοήμερα όλα όσων οι γονείς επιθυμούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Για να εξασφαλιστεί η λειτουργία όλων των Νηπιαγωγείων μας, χωρίς να χαθεί κανένα τμήμα, αποφασίστηκε και καλούμε τις συναδέλφισσες να αλληλοενημερώνονται και να συνεργάζονται συνεχώς κατά τη διάρκεια των εγγραφών.
  • Η πλειοψηφία των Νηπιαγωγείων εφάρμοσε το πρόγραμμα με βάση την απόφαση του Συλλόγου μας, που έλεγε ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει για τη σύνθεση των τμημάτων και τη βάρδια των Νηπιαγωγών.
  • Απ΄ όλες τις συναδέλφισσες που πήραν το λόγο διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου όχι μόνο δεν έλυσε αλλά δημιούργησε περισσότερα προβλήματα, όπως:

   - Αύξηση του ωραρίου της/του νηπιαγωγού.

   - Πρόβλημα με το ωράριο ιδίως σε συστεγαζόμενα με Δημοτικά Σχολεία.

   - Πρόβλημα στην ώρα προσέλευσης αλλά και αποχώρησης σε σχέση με τη λειτουργία των συγκροτημάτων. Ταυτόχρονα δημιουργούνται εντάσεις με τους γονείς, που αφήνουν τα παιδιά τους 8.10 στο Δημοτικό και δυσανασχετούν που πρέπει να περιμένουν ως τις 8.20 για το Νηπιαγωγείο.

- Υποβάθμιση του Ολοήμερου και μετατροπή του σε καθαρή φύλαξη, μέσω της αποσύνδεσης του προγράμματος και της παιδαγωγικής διαδικασίας ανάμεσα σε πρωινό και απογευματινό πρόγραμμα. Η παραμονή όλων των παιδιών σε όλο το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, πρωινό και ολοήμερο, εξασφαλίζει ίδια Προσχολική Αγωγή σε όλα τα παιδιά!

- Είναι αντιπαιδαγωγικό ένα νήπιο-προνήπιο να φοιτά στο Νηπιαγωγείο αλλάζοντας 2 και 3 ομάδες καθημερινά (πρωινή ζώνη, υποχρεωτικό ωράριο, προαιρετικό ολοήμερο) ανάλογα ποιο πρόγραμμα παρακολουθεί.

- Διαχωρισμός του ρόλου των νηπιαγωγών πρωινού και ολοήμερου τμήματος στα μάτια γονέων και μαθητών. Ελάχιστη επαφή της νηπιαγωγού που είναι στο ολοήμερο τμήμα με τα παιδιά που παρακολουθούν το υποχρεωτικό ωράριο αφού είναι μαζί τους μόνο 12.10-13.00.

- Απογευματινός χρόνος πολύ πιεσμένος για δραστηριότητες, όπως και πιεσμένος ο πρωινός χρόνος για ολοκλήρωση δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα αν πρωινή είναι η προϊσταμένη που έχει και διοικητικό έργο.

- Είναι τελείως απαραίτητη η πρώιμη παρέμβαση για τα νήπια προνήπια με ειδικές ανάγκες, ώστε, όταν έρχονται στο Νηπιαγωγείο, να μπορούν να βοηθηθούν όσο πρέπει. Όσο δεν υπάρχει πρώιμη παρέμβαση, ώσπου να γίνει διάγνωση, τις περισσότερες φορές τελειώνει και η χρονιά. Παράλληλα, η έλλειψη ειδικής παιδαγωγού δυσκολεύει τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου.

 

Συμπερασματικά η εμπειρία του ενός χρόνου λειτουργίας του ΕΤΟΝ ήταν αρνητική, διαπιστώθηκαν όλα αυτά που είχαμε προβλέψει και για τα οποία ως Σύλλογος είχαμε αντιταχθεί.

Και φέτος, τα Προνήπια για άλλη μια χρονιά έμειναν εκτός Προσχολικής Αγωγής ή πήγαν σε ιδιωτικές δομές, επειδή ούτε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ούτε οι προηγούμενες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ικανοποίησαν το αίτημα για 2χρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι έξω από τη δημόσια εκπαίδευση!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σήμερα η 2χρονη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα όλων παιδιών του λαού, είναι απαίτηση των εργαζόμενων γονιών. Κανένα νήπιο και προνήπιο εκτός των Δημόσιων Νηπιαγωγείων. Κανένα παιδί έξω από το ολοήμερο. Εκπαιδευτικοί και γονείς, να πούμε ένα πραγματικό ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Όλες και όλοι στην Πανεργατική Απεργία 17/5/2017

και στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας 24/5/2017!

 

Όλοι στο αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας!

 Όλοι στον αγώνα για να υπερασπίσουμε τη ζωή και τα δικαιώματα μας!

AttachmentSize
68ο Ενημ. Εγγραφές όλων των νηπίων προνηπίων στα Νηπιαγωγεία - ΔΤ για Σύσκεψη 27 Απρ των Νηπιαγωγών μας 2.5.2017.doc161 KB