Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας: Για την προώθηση της αξιολόγησης

18/09/2018 - 13:17

Το Δ.Σ της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας με αφορμή την προώθηση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, σε εφαρμογή των διατάξεων του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4547/18 (αξιολόγηση στελεχών, προγραμματισμός – αποτίμηση των σχολικών μονάδων) καλεί όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς στο δρόμο της αντίστασης και της αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Το Υπουργείο Παιδείας από τον Σεπτέμβριο θα προωθήσει την εφαρμογή του νόμου και οι εκπαιδευτικοί θα κληθούμε να αξιολογήσουμε τους διευθυντές των σχολείων και εκείνοι στη συνέχεια τα στελέχη της αμέσως ανώτερης ιεραρχίας, με στόχο την υιοθέτηση και εμπέδωση από όλους τους εκπαιδευτικούς μιας «κουλτούρας αξιολόγησης», καθώς αυτή αποτελεί επιταγή του κεφαλαίου (10+2θέσεις για την εκπαίδευση του ΣΕΒ), ενώ ο ΟΟΣΑ την θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση για «ένα λαμπρό μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης».

Σχολικό συμβούλιο, ομάδες σχολείων, ΠΕΚΕΣ, ΚΕΣΥ, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ΙΕΠ, Υπουργείο επιτηρούν και ελέγχουν το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί λογοδοτούν για το επίπεδο συμμόρφωσης τους στην αντιδραστική αλλαγή της εκπαίδευσης. Πρόκειται για μία διαδικασία που καμία σχέση δεν έχει με την αναβάθμιση του σχολείου, αντίθετα αποτελεί αντιδραστικό κρατικό έλεγχο στη δουλειά του εκπαιδευτικού και εργαλείο προώθησης της πολιτικής των περικοπών, της υποχρηματοδότησης και της προσαρμογής του σχολείου στις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και στις απαιτήσεις της αγοράς. Προωθείται η συγκρισιμότητα, η κατηγοριοποίηση και ο ανταγωνισμός, με στόχο την αυτονομία της σχολικής μονάδας, την κατάργηση του σχολείου για όλους, την ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση.

Καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες

των προηγούμενων χρόνων:

"Δεν αξιολογώ – Δεν αξιολογούμαι"

Οργανώνουμε την πάλη μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για να μην περάσει η αξιολόγηση, παίρνουμε αποφάσεις παντού για συμμετοχή στην «ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα»! Να μη δώσουμε πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση, αναμένοντας την όποια ανακοίνωση των Υπουργικών Αποφάσεων.

Συγκεκριμένα και με βάση την αναγκαία απάντηση των εκπαιδευτικών σε όσα προβλέπει και ο νόμος 4547/2018, πρέπει εδώ και τώρα:

  • Τα Δ.Σ. ΔΟΕ και  ΟΛΜΕ να αποφασίσουν επιτέλους να κηρύξουν τώρα απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα (και νομικά) για την οργάνωσή της.
  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων και κάθε συνάδελφος/ισσα συμπαρατάσσεται με το Σωματείο, τον Κλάδο και όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους δηλώνοντας «ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα». Συγκεκριμένα: α) Στην έναρξη και στη λήξη της σχολικής χρονιάς δεν προχωρούν σε καμία διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 47 του ν. 4547/2018, που αφορά τον προγραμματισμό της σχολικής μονάδας και την «αποτίμηση» του εκπαιδευτικού έργου της στη λήξη, με βάση τους στόχους και άξονες που θα θέσει το Υπουργείο Παιδείας με τις ΥΑ που επίκεινται. Ο προγραμματισμός και η εκτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, που θα κάνουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων να γίνει με τον τρόπο που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Β) Δεν συμπληρώνουν τα ανώνυμα ερωτηματολόγια αξιολόγησης του/ης Διευθυντή/ντριας, αφού έτσι πρακτικά γίνονται αξιολογητές και ανοίγουν τον δρόμο για τη δική τους «αξιολόγηση».

Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια και συνιστά μορφή συνδικαλιστικής πάλης.

Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη. Μπορούμε να καταργήσουμε στην πράξη και το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως ακριβώς γίνεται εδώ και 21 χρόνια με ψηφισμένο νόμο για την αξιολόγηση, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Μπορούμε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη ενώνοντας τη δύναμή μας με το κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων ενάντια σε κάθε μορφή αξιολόγησης.

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα