Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Όχι στο "Νέο Λύκειο"

18/04/2019 - 17:09

Το Δ.Σ. της Δ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σε συνέχεια της απόφαση της Γ.Σ. των Προέδρων της ΟΛΜΕ αποφάσισε να συμμετάσχει και να καλέσει τους συναδέλφους σε συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην νέα Γ’ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που διοργανώνουν από κοινού γονείς και μαθητές την Δευτέρα 22-4-2019 και ώρα 12.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Καταγγέλλουμε την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων να ακολουθήσει για ακόμη μία φορά την γνωστή τακτική της εισαγωγής προς ψήφιση στην βουλή των αντιεκπαιδευτικών του πολιτικών με τα σχολεία κλειστά. Προφανής στόχος είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου με τις όσον το δυνατό λιγότερες αντιδράσεις. Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρόκειται να αφήσει αυτή την προσπάθεια αναπάντητη. Μαζί με γονείς και μαθητές θα ανατρέψουμε τα σχέδια τους.

 

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδιου διότι:

  • Υποβαθμίζεται η γενική παιδεία στο Λύκειο, που ήδη έχει πληγεί τραγικά.

  • Μειώνεται η διδασκαλία βασικών γνωστικών αντικειμένων σε όλα τα πεδία των επιστημών, με αποτέλεσμα να είναι ελλειμματική η μάθηση και η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων των μαθητών.

  • Ακρωτηριάζεται η τριετής δομή του Λυκείου με την μετατροπή της Γ΄ τάξης σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Φροντιστηριοποιείται πλήρως η όλη λειτουργία της Γ΄ τάξης και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου. Είναι αποπροσανατολιστική η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας περί «κατάργησης» των φροντιστηρίων, αφού η ιδιωτική παραπαιδεία θα αυξηθεί με τις νέες εξεταστικές διαδικασίες για το απολυτήριο και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για την εισαγωγή σε μια σχολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Μεταφέρεται το βάρος της επιλογής του μαθητή και μάλιστα για συγκεκριμένο Τμήμα κάποιας σχολής, σε μικρότερη ηλικία ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες επιλογής.

  • Διευρύνονται οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες.

  • Αυξάνεται το άγχος των εξετάσεων με την οργάνωσή τους σε επίπεδο δήμων και νομών για την απόκτηση απολυτηρίου και σε πανελλήνιο επίπεδο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


 

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των γονέων και μαθητών στην Θεσσαλονίκη την Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζί με τους μαθητές στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 και ώρα 12.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα