ΕΛΜΕ Πειραιά: Κάλεσμα αναπληρωτών εκπαιδευτικών

26/09/2018 - 18:44

ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΑ

ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Συνάδελφε αναπληρωτή,

Θα θέλαμε τούτο το κείμενο να ήταν ένα απλό καλωσόρισμα και μια παράθεση ευχών για τη νέα σχολική χρονιά που μόλις άρχισε. Η αγωνία σου όμως κάθε χρόνο (εδώ και πολλά χρόνια, για να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας)  για το αν θα έχεις δουλειά, για το πού θα βρεθείς και για τι θα γίνει με την οικογένεια που αφήνεις πίσω σου, δε μας επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες.

Καταρχάς, μην ξεχνάς ότι αυτοί που στερούν από εσένα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα είναι οι ίδιοι που πετάνε εργαζόμενους μαθητές από τα εσπερινά σχολεία, που κλείνουν τμήματα στα ΕΠΑΛ, που στοιβάζουν 27 και 28 μαθητές στην τάξη, που συμπτύσσουν τμήματα, που αυξάνουν το ωράριο των εκπαιδευτικών, που τους μετατρέπουν σε εργαζόμενους λάστιχο, που περικόπτουν διδακτικές ώρες, που αφήνουν τα παιδιά χωρίς καθηγητή στο σχολείο για μήνες, που αναγκάζουν τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να μάθει το παιδί τους γράμματα. Είναι η παρούσα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που διαχρονικά υπηρετούν με «συνέπεια» την εκπαιδευτική πολιτική των περικοπών στην εκπαίδευση, της αδιοριστίας, της ημιμάθειας.

Να παλέψουμε όλοι μαζί – μόνιμοι και αναπληρωτές- ώστε η οργή για τις περιοδικές «δεσμεύσεις» για «δεκάδες χιλιάδες μόνιμους διορισμούς»… του χρόνου να γίνει ΑΓΩΝΑΣ για ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Θέλουμε ακόμα να σου θυμίσουμε ότι ως εργαζόμενος έχει και εσύ δικαιώματα:

  • Δεν είσαι υποχρεωμένος π.χ. να υπογράφεις σε κανενός είδους παρουσιολόγιο, δεν είσαι υποχρεωμένος να ανεχτείς κανενός είδους διάκριση σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  • Είσαι ισότιμο μέλος του συλλόγου διδασκόντων, με λόγο και άποψη.
  • Έχεις δικαίωμα να επιλέξεις για να τοποθετηθείς, σύμφωνα με τα μόριά σου, σε όποια από τα διαθέσιμα λειτουργικά κενά υπάρχουν στα σχολεία της διεύθυνση της ΔΙΔΕ Πειραιά. Για αυτά μπορεί να ενημερώνεσαι από την ιστοσελίδα της ΔΙΔΕ Πειραιά. Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα, καταπατά σκόπιμα ο διευθυντής της ΔΙΔΕ Πειραιά, ο οποίος αποκρύπτει κενά, εμφανίζοντας στους αναπληρωτές μόνο όσα κενά εκείνος κρίνει. Αποφασίζει για τις τοποθετήσεις, χωρίς καν να ρωτά τη γνώμη του ΠΥΣΔΕ. Απαίτησε να σου δοθούν όλα τα κενά. Σε αντίθετη περίπτωση επικοινώνησε με την ΕΛΜΕ.
  • Για το δύσκολο πρόβλημα της ανεύρεσης στέγης και της μετακίνησης στα νησιά η ΕΛΜΕ έχει κάνει μια σειρά παρεμβάσεις και στη ΔΙΔΕ Πειραιά και στις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι εφιαλτική, το κόστος διαμονής και διαβίωσης είναι δυσβάσταχτο. Είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε από κοινού αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες στέγασης - μετακίνησης.
  • Τέλος, μην ξεχνάς ότι είσαι ισότιμο μέλος του σωματείου, έχεις λόγο στις συνελεύσεις, μπορείς να απευθυνθείς όποτε θέλεις σε αυτό, μπορείς να συμμετέχεις ελεύθερα και ισότιμα στις εκλογές του. 

    Μην τους αφήσεις ποτέ να σε πείσουν να σκύψεις το κεφάλι, να συμβιβαστείς με την αδιοριστία, με τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Ο αγώνας όλων των εκπαιδευτικών είναι κοινός, γιατί στις τάξεις και τους διαδρόμους των σχολείων μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες. Μην το ξεχνάς!  

    Καλή και αγωνιστική χρονιά! Να συγκροτήσουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη δουλειά με δικαιώματα!

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα