Νέα συρρίκνωση του διδακτηρίου του 12/θέσιου Ειδικού Δημοτικού και του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου απαιτεί η ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι!

20/06/2018 - 14:07

Νέα συρρίκνωση του διδακτηρίου του 12/θέσιου Ειδικού Δημοτικού και του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου απαιτεί η ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι!

Πάρτε θέση και μέτρα για εξασφάλιση της στέγασης των σχολείων!

Στις 18/6 έγινε σύσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Παγκρατίου την οποία κάλεσε και συμμετείχε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Α Διεύθυνσης ΠΕ Αθήνας, εκπρόσωποι της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων, εκπρόσωπος της ΕΛΕΠΑΠ, ο Διευθυντής του 12/θέσιου Ειδικού Δημοτικού και η Προϊσταμένη του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, που στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ.

Στη σύσκεψη «επέβαλε την παρουσία του» και το Δ.Σ. του Συλλόγου μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», το οποίο φυσικά δεν προσκλήθηκε και την ευθύνη γι’ αυτό έχει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης. Δε μας κάνει εντύπωση, και δεν είναι η πρώτη φορά που δρα έτσι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, έχει πάρει θέση!

Η Σύσκεψη προκλήθηκε μετά την επιστολή της ΕΛΕΠΑΠ προς τον Δήμο Αθηναίων με την οποία – με βάση όσα πληροφορηθήκαμε, γιατί στον Σύλλογο ούτε έφτασε ούτε μας την έδωσαν τόσο ο Δήμος όσο και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης – ζητάει από τον Δήμο Αθηναίων και κατ’ επέκταση από τα σχολεία να παραδώσουν τις αίθουσες και τα γραφεία που βρίσκονται στο προαύλιο του κτηρίου …μία μέρα μετά την αποστολή της επιστολής!

Το αίτημα αυτό έγινε γιατί στόχος της ΕΛΕΠΑΠ είναι να χτιστεί στον χώρο πάνω από τα κτήρια αυτά παιδικός σταθμός, που θα τα ενσωματώσει και αυτά, για παιδιά με ειδικές ανάγκες από 1,5 έτος ως 3,5 ετών. Να σημειωθεί ότι δίπλα χτίστηκε πρόσφατα και βρεφικός σταθμός, που καλύπτει νεογέννητα ως 1,5 έτους, ενώ ήδη υπάρχει πρώιμη παρέμβαση για ηλικίες 3,5 ως και Νηπιαγωγείο μέσα στην ΕΛΕΠΑΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πίεση για άμεση παράδοση οφείλεται, όπως ειπώθηκε, στην ύπαρξη 2 μεγάλων χορηγών που θα χρηματοδοτήσουν το έργο!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο εκπρόσωπος της ΕΛΕΠΑΠ ήταν ξεκάθαρος: πρότεινε να συγχωνευτούν τα 2 δημοτικά και τα 2 Νηπιαγωγεία σε 1 και 1, που να στεγαστούν στο διπλανό κτήριο, όπου ήδη στεγάζονται το 2ο Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο (τα παιδιά των οποίων εξυπηρετούνται ως προς τις θεραπείες και από την ΕΛΕΠΑΠ) και να παίρνουν μόνο παιδιά που θα κάνουν θεραπείες στην ΕΛΕΠΑΠ!! Τόσο ενδιαφέρον για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, προτιμώνται όσα …συμφέρει!

Οι αίθουσες και τα γραφεία που ζητήθηκε να παραδοθούν είναι τα εξής: οι δύο αίθουσες που στεγάζεται το διθέσιο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο (να σημειωθεί ότι και το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο που στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950) και στεγάζεται σ’ αυτές τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια. Το γραφείο της κοινωνικής λειτουργού. Το γραφείο του Διευθυντή του 12/θέσιου Δημοτικού. Και τέλος το γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου στο οποίο εξυπηρετούνται πάνω από 30 εργαζόμενοι (εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό)! Στο γραφείο αυτό, εκτός από τα φωτοτυπικά και τους υπολογιστές που υπάρχουν, γίνονται συναντήσεις με γονείς, γίνονται συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, συνεδριάσεις επιτροπών για αξιολόγηση των μαθητών, γράφονται οι αξιολογήσεις τους… και, αν και όταν είναι ελεύθερο, κάνουν στον χώρο διάλειμμα για να ξεκουραστούν λίγο και να προετοιμαστούν! Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ουσία οι εργαζόμενοι (εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ) διάλειμμα κάνουν σε τραπεζάκι στην άκρη του προαυλίου, γιατί η αίθουσα του Συλλόγου Διδασκόντων είναι σχεδόν πάντα κατειλημμένη με τις προαναφερόμενες και πολλές άλλες εργασίες! Το νέο κτήριο θα αφαιρέσει και τη δυνατότητα της χρήσης του προαυλίου!

Αντί των χώρων που ζητάει να πάρει, η ΕΛΕΠΑΠ παραχωρεί στον εσωτερικό χώρο «προσωρινά» (!!!), όπως τονίστηκε, μία αίθουσα χωρισμένη στα δύο για στέγαση του Νηπιαγωγείου, 2 μικρά γραφειάκια για την κοινωνική λειτουργό και τον Διευθυντή και τίποτε άλλο! Δηλαδή πάνω από 30 εργαζόμενοι, που δουλεύουν στους χώρους που ζητάει η ΕΛΕΠΑΠ, θα εργάζονται μάλλον στον διάδρομο, τον οποίο διασχίζουν αναπηρικά καρότσια, στο «πόδι» ή όπου αλλού βρίσκουν καμία γωνίτσα ελεύθερη, πράγμα δύσκολο. Δημοτικό και Νηπιαγωγείο θα στριμωχτούν σε έναν διάδρομο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία κύρια του Δημοτικού και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού!

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παραχώρηση των αιθουσών που στεγάζεται το διθέσιο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο,  το γραφείο της κοινωνικής λειτουργού, το γραφείο του Διευθυντή του 12/θέσιου Δημοτικού και το γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου.

Μας είναι παντελώς ξένη μια αντίληψη που αντιμετωπίζει τα δημόσια ειδικά σχολεία και νηπιαγωγεία ως εμπόδια στην εύρεση χορηγών και χρηματοδότησης και που θεωρεί ως οικονομική ζημιά τα παιδιά που δεν αποδίδουν χρήματα στην ΕΛΕΠΑΠ για τις θεραπείες τους! Η επιχειρηματική κερδοσκοπική λογική της ΕΛΕΠΑΠ, η αγοραία αντίληψη και η υποταγή της εκπαίδευσης και της θεραπείας των ανάπηρων παιδιών στη λογική κέρδους/ζημίας είναι ολοκληρωτικά απορριπτέα!

Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΕΠΑΠ συρρικνώνει τον χώρο που χρησιμοποιείται για σχολεία! Θυμίζουμε ότι στο κτήριο της ΕΛΕΠΑΠ λειτουργούσαν, μέχρι πριν λίγα χρόνια και για πολλά χρόνια, 2 Ειδικά Δημοτικά και 2 Ειδικά Νηπιαγωγεία. Το 2ο Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο έχουν ήδη μεταστεγαστεί σε διπλανό κτήριο, που προέκυψε από σύμπτυξη Γυμνασίων. Στη συνέχεια η ΕΛΕΠΑΠ συνεχώς αφαιρούσε χώρους από το 12/θέσιο Δημοτικό, που στεγάζεται στον χώρο και τώρα ζητούνται οι προαναφερόμενοι χώροι! Στην κυριολεξία «πνίγεται» το σχολείο!!!

Δεν πάει άλλο! Αυτή η κατάσταση, να «φιλοξενούνται» Δημόσια Σχολεία σε ίδρυμα το 2018 είναι ντροπή!

Ο Σύλλογός μας εδώ και 20 χρόνια έχει θέσει το ζήτημα ή να περάσει όλο το συγκρότημα της ΕΛΕΠΑΠ στο Υπουργείο Παιδείας (που έχει υποχρέωση να παρέχει εκπαίδευση, θεραπεία και αποκατάσταση σε όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες) ή να μεταστεγαστούν τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση το Σωματείο μας απαιτεί να στεγαστούν τα σχολεία σε δημόσια, σύγχρονα διδακτήρια, με όλη την απαραίτητη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, που θα εξασφαλίζουν εκπαίδευση, θεραπεία και αποκατάσταση στα παιδιά που θα φοιτούν σε αυτά! Πλήρη δηλαδή ειδικά σχολεία!!

Ζητάμε να πάρουν θέση τώρα για την κατάσταση αυτή και για την οριστική λύση του ζητήματος ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας και φυσικά ο Δήμος Αθηναίων! Να σημειώσουμε με την ευκαιρία για τη στάση του Δήμου Αθηναίων ότι, όταν τον καλεί ο Σύλλογος δεν έχει ποτέ χρόνο να συναντηθεί μαζί του, ενώ όταν τον καλεί η ΕΛΕΠΑΠ ανταποκρίνεται αμέσως και με πολυμελή αντιπροσωπεία!

Ζητάμε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων για το ζήτημα και να παρθεί απόφαση για την οριστική στέγαση του 12/θέσιου Ειδικού Δημοτικού και του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου σε δημόσια, ασφαλή και σύγχρονα διδακτήρια!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                            Η Γ. Γραμματέας

Κοπριτέλης Απόστολος                                                         Γλαβίνα Σουζάνα

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα