Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Για τα ναρκωτικα

06/04/2019 - 10:11

Τα ναρκωτικά αντιμετωπίζονται με πρόληψη - θεραπεία – επανένταξη
και όχι με χώρους εποπτευόμενου θανάτου

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό του συστήματος (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή κλπ.) που προχωρούν στην ψήφιση νόμου για την ίδρυση "χώρων εποπτευόμενης χρήσης" ναρκωτικών. Προφανώς η θέση αυτή, που ξεκινά από το Δήμο Αθήνας, θα επεκταθεί πανελλαδικά. Δημοτικές Αρχές και υποψήφιοι των δυνάμεων αυτών είτε σιωπούν είτε τάσσονται αναφανδόν υπέρ αυτής της δήθεν «λύσης». Στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης οι χρήστες θα συνεχίσουν να αγοράζουν τη δόση τους από τη μαφία στις πιάτσες και θα κάνουν χρήση "υγιεινά!" µε εποπτεία γιατρών. Η πολιτική αυτή, που είναι «προδιαγραφών ΕΕ», υπονομεύει στην πράξη το κίνητρο και η δυνατότητα των τοξικοεξαρτημένων στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη.

Τα ναρκωτικά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, με ρίζα στο σάπιο κοινωνικό – πολιτικό σύστημα που ζούμε, και απαιτούνται εδώ και τώρα μέτρα (πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης) µε ευθύνη του κράτους. Η πολιτική της διαχείρισης – «μείωσης της βλάβης», που είναι και η κύρια κατεύθυνση της ΕΕ για τα ναρκωτικά, οξύνει το πρόβλημα, όπως δείχνουν όλα τα επίσημα στοιχεία.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, η φτώχεια, η ανεργία, τα αδιέξοδα, η εµπορευματοποίηση κάθε ανθρώπινης ανάγκης, όξυναν το πρόβλημα. Ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός "σκληρών και μαλακών" ναρκωτικών, η δήθεν "αυτοδιάθεση" και το "ατομικό δικαίωμα στην αυτοπροσβολή", νομιμοποιούν την αθλιότητα σε βάρος των χρηστών. Τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων συντηρούν την εξάρτηση και διαμορφώνουν νέες πιάτσες γύρω τους. Η διαφήμιση της κάνναβης, οι καμπάνιες για τα οφέλη της στην υγεία και την οικονομία, οι χασισογιορτές θέλουν να εθίσουν τις συνειδήσεις στο φαινόμενο.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, σε μια περίοδο που και στα νησιά μας αποτυπώνεται έξαρση στη χρήση ουσιών, τονίζει τη σημασία στήριξης των κέντρων πρόληψης όπως είναι ο «Απόπλους» τοπικά, στήριξης των δομών υγείας και ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με την ψυχική (πχ. το αίτημα για λειτουργία της ψυχιατρικής έχει παραπεμφθεί στις καλένδες), τη σημασία χρηματοδότησης στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων και όχι παράδοσης της απεξάρτησης σε ιδιώτες και ΜΚΟ. Στηρίζουμε το αίτημα που είχε διατυπωθεί παλιότερα από το λαϊκό κίνημα στο Νομό, για ίδρυση και λειτουργία στεγνού προγράμματος στο Νομό, αλλά και οικονομικής ενίσχυσης των οικογενειών που αναγκάζονται να μεταφερθούν στην Αθηνά ή αλλού. Η αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι κοινωνική – κρατική ευθύνη κι όχι μόνο ατομική υπόθεση.

Αυτά χρειάζονται να γίνουν, κι όχι να "μαντρωθούν" οι χρήστες, αντιμετωπίζοντάς τους σαν "ξοφλημένους", όπως κάνει η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Οι εκατό άνθρωποι που αποφοιτούν κάθε χρόνο από το ΚΕΘΕΑ, τα ποσοστά επιτυχίας πάνω από 70% των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων (ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω), ο αγώνας που δίνουν οι οικογένειες, οι θεραπευτές των κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι εδώ για να µας θυμίζουν πως ξοφλημένη είναι η πολιτική τους και όχι η δύναμη νέων ανθρώπων, που αν τους δοθούν η επιλογή και το κίνητρο μπορούν να αλλάξουν!

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να παλέψουμε για:

  • Δημιουργία Ενιαίου Δηµόσιου Πανελλαδικού Φορέα πρόληψης - θεραπείας - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών.
  • Πολλαπλασιασμό των Κέντρων Ενημέρωσης, των Προγραμμάτων Δράσης στο δρόμο, των Κέντρων Υποστήριξης χρηστών, των Θεραπευτικών Κοινοτήτων και των Κέντρων Πρόληψης µε άμεση κρατική χρηματοδότηση, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες.
  • Συνεργασία των δηµόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες (ηπατίτιδα, AIDS κ.ά.).
  • Καταστολή των εµπόρων και των μαφιών που δρουν ανενόχλητα και όχι καταστολή των χρηστών.
  • Μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης που στοχεύουν στους νέους που πειραματίζονται µε τα ναρκωτικά, αλλά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα εξάρτηση από αυτά.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου.
  • Στελέχωση των σχολείων από ειδικούς, εκπαίδευση καθηγητών και γονέων σε θέματα που σχετίζονται µε τη χρήση ναρκωτικών.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σχετικών µε την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης στις σχολές Κοινωνικών Επιστημών, Υγείας, Νομικές, Παιδαγωγικές.

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα