ΣΕΠΕ "Έλλη Αλεξίου": Καμιά θέση δεν έχουν οι επιχειρήσεις στα σχολεία μας

30/11/2018 - 17:38

ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Τα τελευταία χρόνια εντείνεται η  προσπάθεια να εισβάλλουν στα σχολεία επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους ,καλλιεργώντας ταυτόχρονα το κοινωνικό προφίλ του  «ευεργέτη»-χορηγού.

Συχνά οι δημοτικές αρχές παίζουν το ρόλο του πλασιέ των επιχειρήσεων με πρόσφατο παράδειγμα το Δήμο Περιστερίου που ανέλαβε να διαφημίσει ιδιώτη – χορηγό του 6ου Διαγωνισμού Ζωγραφικής (που ο ίδιος ο δήμος διοργανώνει), προβάλλοντάς  τον στα ειδικά χαρτόνια που μοίρασε στους μαθητές  σε όσα σχολεία συμμετείχαν.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολείων τροφοδοτεί συσσώρευση προβλημάτων και δημιουργεί «ευκαιρίες εισόδου» των χορηγών στα σχολεία. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά υλοποιούν στρατηγικές επιλογές της ΕΕ-ΟΟΣΑ που από τη μια απαλλάσσουν το κράτος από την ευθύνη που έχει σε κοινωνικούς τομείς (όπως η παιδεία και η υγεία) και από την άλλη διαμορφώνουν συνθήκες εισόδου των επιχειρήσεων στα σχολεία όλων των βαθμίδων, παρεμβαίνοντας θεσμικά με την είσοδό τους τόσο στη συνείδηση των μαθητών όσο και στο περιεχόμενο της μόρφωσης τους.

Αυτό είναι το σχολείο της αγοράς, των περικοπών και της σύγχρονης ημιμάθειας  που στο όνομα της «αυτονομίας» θα αναζητά  πόρους για να λειτουργήσει, με διαφοροποιημένα προγράμματα και εκπαιδευτικούς λάστιχο .

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια σε κάθε πολιτική που θέλει να υποτάξει το σχολείο στους νόμους της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας και στερεί από τους μαθητές το δικαίωμά στη μόρφωση  και από τους δασκάλους το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να οργανώσουν την πάλη τους ώστε από κοινού γονείς, εκπαιδευτικοί , μαθητές να αποτρέψουν την είσοδο των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση και να απαιτήσουν  την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων όρων για τη λειτουργία των σχολείων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΜΠΗ                                          ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα