ΣΕΠΕ "Έλλη Αλεξίου": 8 Μάρτη: Αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών - Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις!

07/03/2019 - 23:35

8 Μάρτη: Αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,  8  Μάρτη ήταν ανέκαθεν υπόθεση του εργατικού κινήματος. Ήταν η μέρα που οι υφάντριες της Ν. Υόρκης το 1857 κατέβηκαν σε μαζική διαδήλωση, ζητώντας λιγότερες ώρες δουλειάς, ίσες αμοιβές με τους άνδρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η διαδήλωση πνίγηκε στο αίμα και αποτέλεσε σταθμό στην πάλη των εργατριών. Με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το 1910, ύστερα από πρόταση της  Κλάρα Τσέτκιν, η 8η Μάρτη καθιερώθηκε σαν Ημέρα της Γυναίκας. Η 8η Μαρτίου θεωρείται επίσης και η επίσημη έναρξη της ρώσικης επανάστασης, όταν οι απεργοί της Αγίας Πετρούπολης ενώθηκαν στην αντιπολεμική διαδήλωση των γυναικών, που απαιτούσαν να επιστρέψουν τα παιδιά τους από το μέτωπο.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μέρα-σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια. Παρά τα μεγάλα λόγια για τις πολιτικές ισότητας στην ΕΕ, οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ευρώπη πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, τα ποσοστά ανεργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ οι γυναίκες αποτελούν κατά κύριο λόγω τη στρατιά των ελαστικά, κακώς αμειβόμενων, ανασφάλιστων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων. Η Ε.Ε. με τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις (π.χ. δικαστηρίου της ΕΕ, που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων) εντείνει συνεχώς τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με την Ελλάδα να κατέχει τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας των φύλων στην Ε.Ε. Την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων,  οι εργαζόμενες γυναίκες χτυπιούνται διπλά και τριπλά. Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος.

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί στερούνται το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας σε προστατευόμενη κύηση, λοχεία αλλά και ανατροφή του παιδιού τους. Στερούνται άδειας επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας. Τιμωρούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, στο όνομα της μείωσης του κόστους. Εξαναγκάζονται είτε να παραμείνουν στη δουλειά εκθέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες και τα έμβρυα, είτε να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους αποδεχόμενες ότι θα παραμείνουν χωρίς μισθό, ένσημα, προϋπηρεσία και ευκαιρία να ξαναεργαστούν ως αναπληρώτριες.

Λειψά δικαιώματα έχουν οι αναπληρώτριες και κατά την άδεια μητρότητας (κύησης και λοχείας), καθώς δικαιούνται μόλις 119 μέρες άδειας συνολικά, 8 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά: Όλο το παραπάνω διάστημα ο εργοδότης καταβάλλει μισθό και ένσημα μόνο για τις 13 πρώτες μέρες. Όσες δεν έχουν 200 ένσημα την τελευταία διετία, αποκλείονται από το επίδομα μητρότητας του ΙΚΑ, ενώ όσες δε δουλεύουν κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας-δηλαδή κατά τα μακρά καλοκαίρια της ανεργίας των αναπληρωτών-αποκλείονται από τις συμπληρωματικές παροχές μητρότητας του ΟΑΕΔ.

Οι πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ανάγκασαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να θεσμοθετήσει άδεια ανατροφής για τις αναπληρώτριες 3,5 μηνών.  Η νομοθετική αυτή ρύθμιση έχει τόσο κοντά ποδάρια, που για να επωφεληθεί μία αναπληρώτρια θα πρέπει να προγραμματίσει τη γέννα της μέχρι το Γενάρη !!!

Όλες και όλοι εμείς, εργαζόμενες κι εργαζόμενοι, που παλεύουμε για προσλήψεις, αυξήσεις, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις ανήμερα στις 8 του Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας.

Παράλληλα ο σύλλογός μας καλεί να συμπληρωθούν τα υποδείγματα αιτήσεων για 9μηνη άδεια και να κατατεθούν  στο σύλλογο και τη διεύθυνση ΠΕ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους!

Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των  αναπληρωτών, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των δημόσιων σχολείων!

Καμιά απόλυση συμβασιούχου εκπαιδευτικού!

Εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων εκπαιδευτικών!

Να εξασφαλιστούν άμεσα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς οι ίδιες άδειες μητρότητας με εκείνες των μονίμων (εγκυμοσύνης, λοχείας, ανατροφής) αλλά και οι αναγκαίες όποτε αρρωστήσουν αναρρωτικές άδειες.

Να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη άδεια με αποδοχές σε κάθε αναπληρώτρια που το έχει ανάγκη σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών-τριών και των οικογενειών τους. Επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακινήσεις, δικαίωμα συνυπηρέτησης στα ζευγάρια των εκπαιδευτικών.

Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη προσχολική αγωγή.

 Να γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τροφεία και άλλη οικονομική επιβάρυνση των γονιών. 

Απαιτούμε την προσμέτρηση προϋπηρεσίας και ενσήμων, για πλήρη άδειας ανατροφής όπως και των μονίμων συναδέλφων μας.

ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ

Προχωράμε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας την Πέμπτη 28 Μάρτη στις 2μ.μ.

ΤΟ  Δ.Σ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα