ΣΕΠΕ "Θουκυδίδης": Με εμπόδια και εμπλοκή των Δήμων η ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης!

05/04/2019 - 16:56

Με εμπόδια και εμπλοκή των Δήμων η ίδρυση νέων Τμημάτων  Ένταξης!

Το Υπουργείο Παιδείας  με την 36380/Δ3/07-03-2019 εγκύκλιό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και καλούνται οι Σύλλογοι Διδασκόντων  να εισηγηθούν μέχρι 28/3.

Με ιδιαίτερη αναφορά για  τον  ρόλο των Δήμων, επισημαίνει ότι ως προαπαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης "πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων"!

Είναι απαράδεκτο! Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας χωρίς ντροπή, όπως κάνει άλλωστε και με τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, μετακυλίει την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων δομών για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης στους Δήμους, θέτοντας  ως προϋπόθεση τη χρηματοδότησή τους από τους ίδιους. 

Βέβαια, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να μειώσουν τα χρήματα προς τις Σχολικές Επιτροπές κατά 60% σε βαθμό, που σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα, πόσο μάλλον να ανταποκριθούν σε επιπλέον ανάγκες!

Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και λαμβάνοντας υπόψη  και το αρ. 6 του ν.3699/2008: «… Για την ίδρυση ΤΕ απαραίτητη προϋπόθεση  είναι να υπάρχουν κατ’ ελάχιστον τρεις μαθητές και σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία……». Στα Νηπιαγωγεία είναι δύσκολο να υπάρχουν τρία νήπια με γνωματεύσεις, είτε γιατί τα παιδιά δεν έχουν φοιτήσει σε καμία δομή προσχολικής  είτε, αν έχουν κάνει αίτηση προς κάποια διαγνωστική υπηρεσία (ΚΕΣΥ, Ιατροπαιδαγωγικό…), ο  χρόνος αναμονής είναι μεγάλος. Οπότε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έχει φτάσει το τέλος της σχολικής χρονιάς!

Αν συνυπολογίσουμε τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και σε σύγχρονες κτηριακές υποδομές που υπάρχουν σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και σε Ειδική Αγωγή, καταλαβαίνουμε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και όχι διαχείριση της μίζερης  πραγματικότητάς τους.

Φτάνει πια η κοροϊδία!  Εδώ και τώρα απαιτούμε:

Η κυβέρνηση να διαθέσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής και να μη μεταθέτει τις ευθύνες της!

  • Ίδρυση όσων Τμημάτων Ένταξης χρειάζονται σε κάθε σχολική μονάδα.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες σε Ειδική και Γενική αγωγή με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων και μόνιμους μαζικούς διορισμούς χωρίς κριτήρια απολύσεων.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους.
  • Στη βάση αυτή καλούμε όλους/ες τους Διευθυντές/ντριες και τις Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων να κάνουν αίτηση για δημιουργία όσων ΤΕ χρειάζονται στο σχολείο τους και ιδιαίτερα στα Νηπιαγωγεία ανεξάρτητα από το αν έχουν τώρα τον απαραίτητο αριθμό διαγνώσεων!
  • Κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες απαιτούμε να έχει έγκαιρη διάγνωση και άμεση εκπαιδευτική παρέμβαση και να φοιτά στη δομή του δημόσιου σχολείου που έχει ανάγκη!

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΝΙΔΗ                                                      ΒΑΝΙΑ ΞΙΦΑΡΑ

 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα