ΣΕΠΕ Ικαρίας-Φούρνων: Πλαίσο πάλης και μαχητικής διεκδίκησης

17/10/2018 - 15:19

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

Μπροστά μας έχουμε μια νέα σχολική χρονιά, για να διεκδικήσουμε αυτά για τα οποία έχουν ανάγκη εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και γονείς: την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών. Μπροστά μας έχουμε να παλέψουμε μια πολιτική που τσακίζει τις ανάγκες μας, που συνθλίβει το δικαίωμα για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας στο όνομα της αντοχής της οικονομίας των επιχειρηματικών κερδών.

Παρά την αποκαλούμενη έξοδο από τα μνημόνια την “επόμενη μέρα” θα είναι εδώ οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μέχρι το 2062 υπάρχουν ψηφισμένα ματωμένα πλεονάσματα 2% για κάθε χρόνο, η δέσμευση όλων ότι όλες οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Μνημόνια λοιπόν για άλλα 44 χρόνια. Ξεκίνησε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που έλεγαν πως θα καταργούσαν κι έρχεται η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου που ουσιαστικά φτάνει και μέχρι την μείωση των 2/3 ενός μισθού το χρόνο!! Παρά το αποπροσανατολιστικό σόου για την “μη εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στο Ασφαλιστικό”, οι 13 μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις ισχύουν στο 100% για παλιούς και νέους συνταξιούχους. Το ΕΦΑΠΑΞ για χιλιάδες συναδέλφους έχει κάνει ήδη φτερά, ενώ το όριο ηλικίας έχει πάει στα 67 χρόνια!

Η “επόμενη μέρα” βρίσκει το διαρκές Μνημόνιο για την Παιδεία σε ισχύ:

Ø Η υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Τα τεράστια προβλήματα με τα κτήρια που στεγάζονται τα σχολεία π.χ. απουσία αίθουσας για Τμήμα Ένταξης στο 2ο Δ.Σ. Αγίου Κηρύκου, πλημμύρες στο 1ο Δ.Σ. Κηρύκου.

Ø Τα 25.000 χιλιάδες κενά με τα οποία ξεκίνησε η νέα χρονιά από τα οποία όσα εν τέλει θα καλυφθούν θα είναι με συμβασιούχους αναπληρωτές συναδέλφους για άλλη μια φορά! Πλησιάζουμε τα μέσα του Οκτώβρη και στην περιοχή μας ακάλυπτα παραμένουν τα κενά σε δάσκαλο για το Δημοτικό Σχολείο Φούρνων, δασκάλους για Παράλληλη Στήριξη στα Δημοτικά Σχολεία 2ο Αγίου Κηρύκου, Φούρνων και 1ο Ραχών. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ικαρίας χρειάζεται Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και συγκεκριμένα ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, ενώ δεν έχει ούτε ειδικότητες. Κλειστό μένει το ολοήμερο στη Χρυσομηλιά, χωρίς ώρες Εικαστικών με την αντίστοιχη ειδικότητα το Δ.Σ. Ευδήλου.

Ø Όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που ψηφίστηκαν με στόχο τις περικοπές αναγκών σε προσωπικό (ρυθμίσεις για ολοήμερο, ωρολόγια προγράμματα σε Δημοτικά κ.α.).

Ø Χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα έμειναν για άλλη μια φορά έξω από τους παιδικούς σταθμούς ενώ δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Ø Είναι εδώ ο νόμος 4547 για τις “δομές υποστήριξης” που δίνει ισχυρό πλήγμα στην Ειδική Αγωγή με το κλείσιμο των ΚΕΔΔΥ και ανοίγει το δρόμο στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα.

Ø Παραμένουν τα προβλήματα με τις μεταφορές μαθητών και εκπαιδευτικών. Για παράδειγμα δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η μεταφορά μαθητών του Δ.Σ. Καραβοστάμου και του Ειδικού Δημοτικού Ικαρίας, ενώ έχουμε περιπτώσεις μαθητών του Δ.Σ. Ευδήλου που μεταφέρονται χωρίς συνοδό ή ζώνες στο λεωφορείο της γραμμής. Αντίστοιχα, εκπαιδευτικοί που διατίθενται σε πολλές σχολικές μονάδες ταλαιπωρούνται γυρνώντας ολόκληρο το νησί ακόμα και με μειωμένο ωράριο. Η κάλυψη οδοιπορικών εξόδων εκπαιδευτικών χωρίς ιδιωτικό μέσο σε περιοχές χωρίς συγκοινωνία βρίσκεται στον αέρα.

Οι εργαζόμενοι έχουμε νιώσει στο πετσί μας την πολιτική αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων:

  1. Οι 25.000 χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών κάθε Ιούνη, η συνταξιοδότηση χιλιάδων εκπαιδευτικών (30.000 τα τελευταία 8 χρόνια) και οι μηδενικοί διορισμοί (ούτε το μνημονιακό 1:5 ή 1:10 δεν τήρησαν) αποδεικνύουν την συνέχεια της στρατηγικής για “πιο μικρό και ευέλικτο κράτος”. Μετά τους υποτιθέμενους «10.000 συμφωνημένους με τους θεσμούς διορισμούς» της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τους 20.000 «με εμπεριστατωμένη μελέτη που καταθέσαμε στην Τρόικα» όπως έλεγε ο Φίλης, ο σημερινός υπουργός συνεχίζει την προεκλογική κοροϊδία υποσχόμενος κάτι στη μέση.

2.     Η αντιλαϊκή - αξιολόγηση στο Δημόσιο και την εκπαίδευση, που ακυρώθηκε μέσα από την πάλη των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, όταν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ., επανήλθε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο. Παραμένει συνδεδεμένη με τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Ν.Δ. ψήφισαν την τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη που ποινικοποιεί τη συμμετοχή στην “αποχή από την αξιολόγηση” (και ενσωματώθηκε στο ν. 4547).  Και οι Σύλλογοι Διδασκόντων και κάθε συνάδελφος/ισσα να αποφασίσουμε και να δηλώσουμε με πρακτικό συμμετοχή στην «ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί με τους συνοδοιπόρους τους στην ουσία στηρίζουν την ανάπτυξη για τους λίγους, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η επόμενη μέρα που μας υπόσχονται είναι χτισμένη με τα υλικά του χθες, με τα παλιά και νέα μνημόνια, με την ανακύκλωση των προσώπων που εδώ και χρόνια υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο που είναι η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων με τον μόχθο των πολλών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τάσσεται στην υπηρεσία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. που έχουν βάλει φαρδιά-πλατιά την σφραγίδα τους σε γκρίζες ζώνες, σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους βάζοντας τον λαό μας σε κίνδυνο. Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπογράφει και υλοποιεί την απάνθρωπη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας που εγκλωβίζει στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η ανάπτυξή τους οδηγεί τους ανθρώπους, το 2018, στην πρώτη φωτιά να καίγονται και στην πρώτη πλημμύρα να πνίγονται. Στο πρώτο “ατύχημα” να μολύνεται το περιβάλλον, όπως στο Σαρωνικό. Απαιτεί νέα πακέτα χρηματοδότησης για κεφάλαιο που θα εξασφαλίζονται από το μόχθο των εργαζομένων και τη φοροληστεία. Απαιτεί κράτος φιλικό προς τις επενδύσεις και εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς.

Μπροστά να βάλουμε τις ανάγκες μας:

·         Ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας!

·         Τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών! 25 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και 3 χιλιάδες ΕΕΠ και ΕΒΠ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

  • Να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν ακόμα και τώρα στα σχολεία με τις αντίστοιχες ειδικότητες! Όχι στον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων! Ένας εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης ανά παιδί!
  • Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας με συνοδό και τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας. Έγκαιρη κάλυψη όλων των οδοιπορικών εξόδων όλων των εκπαιδευτικών.

·         Σύγχρονες υποδομές σε όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής θωράκισης! Γενναία χρηματοδότηση όλων των σχολικών επιτροπών!

  • Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων. Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας (να δοθεί επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακίνηση και σίτιση)! Να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια σε σχέση με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών πρόσληψης των αναπληρωτών! Δυνατότητα ανάληψης υπηρεσίας ηλεκτρονικά. Οι αναπληρωτές να παρουσιάζονται απευθείας στο νησί στο οποίο έχουν προσληφθεί. Δυνατότητα βελτίωσης θέσης. Κάλυψη όλων των κενών σε μία φάση την 1η Σεπτέμβρη.
  • Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4547/18. Να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης.

·         Αυξήσεις στους μισθούς! Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού! Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων!

·         Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.  Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Διεκδικούμε αγωνιστικά, μαχητικά με απεργία στις 8 Νοέμβρη! Καλούμε και όλα τα άλλα σωματεία της περιοχής την Πέμπτη 8/11 στις 12:00 το μεσημέρι σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου.

Για το ΔΣ

 
   

 

Η Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

Σωτηρίου Αναστασία                                                 Γλαρού Αθηνά

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα