ΣΕΠΕ "Ν.Πλουμπίδης": Δελτίο Τύπου από την συγκέντρωση συλλόγων στη Δ/νση

16/09/2018 - 19:17

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι ,

Την Τρίτη 11/9 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πειραιά για τα ζητήματα που απασχολούν και τη φετινή χρονιά την εκπαίδευση. Προμετωπίδα του συλλόγου μας και κύριο αίτημα αιχμής του είναι η μονιμοποίηση των 25.000 αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και η κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν στα σχολεία με βάση τις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες.  

Ο μεγάλος αριθμός συμβασιούχων εκπαιδευτικών φέρνει στην επιφάνεια  για άλλη μια χρονιά, τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς αυτούς τους αναπληρωτές, που είναι οι ίδιοι που τον Ιούνιο απολύθηκαν, τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι πρόεδροι των Συλλόγων αλλά και άλλα μέλη στα Δ.Σ. έθεσαν στον Διευθυντή εκπαίδευσης μία σειρά από ζητήματα που και φέτος δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή έναρξη των σχολείων όπως :

α) ότι παρά την α φάση προσλήψεων υπάρχουν ακόμη κενά σε βασικά πρωινά τμήματα σχολείων.

β) ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων το ολοήμερο και φέτος δεν μπορεί να στελεχωθεί πλήρως με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και να λειτουργήσει με τα απαραίτητα τμήματα σύμφωνα με τις εγγραφές του κάθε σχολείου.  Θα συνεχιστεί επομένως και φέτος το Ολοήμερο πρόγραμμα να λειτουργεί με τα περισσεύματα των διδακτικών ωρών των εκπαιδευτικών.

γ) ότι πολλά είναι τα κενά στις Δομές της Ειδικής Αγωγής ( τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, ειδικά σχολεία) σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ως Σύλλογος θίξαμε το γεγονός ότι η διεύθυνση εξαρχής δεν έδωσε τη δυνατότητα στους αναπληρωτές να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική τους δήλωση προτίμησης τόσες επιλογές όσα και τα γνωστοποιημένα κενά. (π.χ. για την ειδική αγωγή, δηλαδή ΣΜΕΑΕ και τμήματα ένταξης, υπήρχαν 52 σχολεία και δόθηκαν μόνο 40 επιλογές), όπως επίσης αναδείξαμε ότι δε δημοσιοποιήθηκαν τα κενά που προέκυψαν από τις 3/9 μέχρι τις 7/9 ώστε να τα συμπεριλάβουν οι συνάδελφοι αναπληρωτές στη δήλωσή τους στις 8/9.

Τέλος, τονίσαμε τη σωρεία λαθών στις τοποθετήσεις και την ταλαιπωρία των συναδέλφων αναπληρωτών, αλλά και των εργαζομένων στη Δ/νση, λόγω της στενότητας των χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να ανακοινώσει «την πλαστή κανονικότητα στα σχολεία».

δ) ότι θα πρέπει να αρθεί η αδικία και η ημερομηνία πρόσληψης, για όσους αναπληρωτές παρουσιάστηκαν στη Δ/νση στις 5/9, να δηλωθεί τότε και όχι στις 6/9, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

ε) ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει γενναία την υλοποίηση της θεσμοθέτησης της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, αφού και στον Πειραιά, λόγω έλλειψης υποδομών για τη στέγαση των νηπίων και προνηπίων, δεν εφαρμόζεται στους μεγάλους δήμους.

στ) ότι για άλλη μία φορά η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι επεκτείνει το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα», προωθώντας ταυτόχρονα και «το πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος»  χωρίς να διασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε υλικοτεχνική υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό για την υλοποίησή τους.

Εκφράστηκε ξεκάθαρα ότι οι Σύλλογοι θα καλέσουν εκ νέου τα σχολεία, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΔΟΕ, να μην προβαίνουν οι τριμελείς επιτροπές στον ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων και να σιτίζονται εντός σχολείου μόνο τα παιδιά του ολοήμερου, ενώ τα υπόλοιπα να παίρνουν το γεύμα στο σπίτι.

ζ) ότι οι σύλλογοι του Πειραιά θα ακυρώσουν στην πράξη για άλλη μια φορά την επικείμενη αυτοαξιολόγηση της σχ. μονάδας, καθώς και την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση με τον νόμο 4547 του 2018.  

  Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική αλλά και προπαγάνδα έκανε λόγο για κανονικότητα στα σχολεία σε εκπαιδευτικούς και βιβλία, αλλά την ίδια ώρα παραδεχόταν πως μόνο στη Δ/νση του Πειραιά αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 κενά δασκάλων σε βασικό πρωινό πρόγραμμα (3 κενά σε σχολεία του συλλόγου μας), ενώ δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πώς και πότε θα καλυφθούν τα κενά.

Για την παράλληλη στήριξη τόνισε ότι από τα 310 αιτήματα για ΠΕ 70 και 29 ΠΕ 60 σε αυτή την πρώτη φάση ικανοποιήθηκαν 65 ΠΕ 70 και 14 ΠΕ 60. Δηλαδή ικανοποιήθηκε περίπου το ¼ των αιτημάτων.

Αυτό και αν είναι άλλο ένα δείγμα της κανονικότητας.

Για το θέμα των περιορισμένων επιλογών σχολείων στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των αναπληρωτών ανέφερε ότι σύμφωνα με τον νόμο δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει τη δυνατότητα επιλογής όλων των σχολείων. Τόνισε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για να τοποθετεί με βάση τα κοινωνικά κριτήρια είναι ο ίδιος. Αντί αυτού όμως εκείνος επιλέγει να τοποθετεί από κοινού με το ΠΥΣΠΕ.

Ως Σύλλογος όμως σημειώνουμε ότι η τοποθέτηση των αναπληρωτών και από το ΠΥΣΠΕ δεν απέτρεψε τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους για τον τρόπο τοποθέτησής τους στα σχολεία.

Για το θέμα των συναδέλφων αναπληρωτών που, ενώ παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 5/9 στη Δ/νση, για να αναλάβουν υπηρεσία, η πρόσληψή τους καταχωρήθηκε την Πέμπτη 6/9, ανέφερε ότι με δικές του ενέργειες προς τον ΟΑΕΔ η ανάληψη θα μετρήσει από τις 5/9.

Για την καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Π.Α. σε όλους τους Δήμους του Πειραιά πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στους δημάρχους λέγοντας ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι να βρουν τις απαιτούμενες αίθουσες και ότι ο ίδιος από την αρχή έκανε ότι ήταν δυνατόν για να εφαρμοστεί.

Κουβέντα βέβαια δεν είπε για τη μηδενική χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.

Για την αυτοαξιολόγηση ανέφερε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Υ.Α. που προβλέπει ο νόμος και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η επιλογή των συντονιστών στα ΠΕΚΕΣ. Θεωρεί ότι κάποια στιγμή φέτος θα εφαρμοστεί το μέτρο όπως και η αξιολόγηση των στελεχών.

Για την επέκταση των  Σχολικών Γευμάτων τη φετινή σχ. χρονιά σημείωσε ότι όπως και πέρυσι ο τρόπος που οι σύλλογοι διδασκόντων διαχειρίστηκαν το θέμα λειτούργησε αποτελεσματικά. Αναφορικά με το «πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος» είπε ότι τα σχολεία, αν το θελήσουν, μπορούν να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τη διανομή των τροφίμων.

 Τέλος, ενημέρωσε ότι ορίστηκαν νέες ΔΥΕΠ και ότι ξεκίνησε η ένταξη σε πρωινά τμήματα δέκα (10) περίπου σχολείων και η δημιουργία τάξεων υποδοχής όσων προσφυγόπουλων φοίτησαν στις ΔΥΕΠ κατά το προηγούμενο 7μηνο. Για την καθημερινή μεταφορά 100 περίπου παιδιών στα τμήματα υποδοχής έχουν διασφαλιστεί 3 δρομολόγια.

Συνάδελφοι, κανένα συμβιβασμός με τη μιζέρια. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα