ΣΕΠΕ "Ν. Πλουμπίδης": Δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τον δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας

23/09/2018 - 22:45

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, στη 1.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστο Βρεττάκο και την Αντιδήμαρχο παιδείας κ. Στέλλας Μιχάλογλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Δ.Σ. του Συλλόγου μας προς τη δημοτική αρχή. Αντίστοιχο αίτημα είχε υποβληθεί και από το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών η «ΠΡΟΟΔΟΣ». Έτσι, συμφωνήθηκε να γίνει μία από κοινού συνάντηση.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση και ο αναγκαίος σχεδιασμός για την γενίκευσή της και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας από τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Θυμίζουμε ότι συνάντηση με τον Δήμαρχο για το αντίστοιχο θέμα είχε προηγηθεί στα πλαίσια της τριμερούς επιτροπής στις 3 Απριλίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα του νόμου 4521/2018, ενώ θα επαναληφθεί συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής την άνοιξη του 2019.

 Ο Σύλλογός μας:

  • Σταθερά υποστηρίζει την αναγκαιότητα της άμεσης καθολικής εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε όλη την επικράτεια και επομένως και στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
  • Καταγγέλλει την προσπάθεια εξαπάτησης της κυβέρνησης που με μηδενική δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό κάνει λόγο για σταδιακή εφαρμογή. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κολοβή εφαρμογή που αφήνει απέξω τους μεγαλύτερους Δήμους, ενώ καθιστά ρυθμιστικό παράγοντα τους Δημάρχους.
  • Διεκδικεί να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή παιδαγωγική διαδικασία για τα νήπια (κατάλληλη κτιριακή υποδομή, διορισμοί, επαρκής χρηματοδότηση, σίτιση, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό κ.τ.λ.).

Ήταν φυσικό, λοιπόν, όπως στη συνεδρίαση της τριμερούς στις 3 Απρίλη καταθέσαμε αυτές τις απόψεις, έτσι και τώρα σε αυτήν τη συνάντηση να επαναλάβουμε τις πάγιες θέσεις μας. Να τονίσουμε ότι οι θέσεις αυτές έχουν ψηφιστεί και από τη Γενική μας συνέλευση του Μάη.

Οι Εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Παιδείας ανέφεραν ότι μες το καλοκαίρι υπήρξε συνάντηση με κάποιους διευθυντές δημοτικών σχολείων, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν διαθέσιμες προς παραχώρηση αίθουσες μέσα στα δημοτικά, για να στεγαστούν τα νήπια. Ακόμα, είπαν πως, όπως προβλέπετε, ενημέρωσαν προσφάτως και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για το σχεδιασμό, πράγμα που δεν είχε γίνει στο παρελθόν, πριν δηλαδή τη συνεδρίαση της τριμερούς στις 3 Απρίλη και ότι εκκρεμεί η ενημέρωση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη Συνέχεια παρουσίασαν ένα σχεδιασμό ο οποίος θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2018, ώστε το Σεπτέμβρη του 2019 θα είναι πλέον εφικτό να εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στον Δήμο.

Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν ότι απαιτούνται 15 επιπλέον αίθουσες οι οποίες θα εξασφαλιστούν είτε με βαρέως τύπου προκατασκευασμένες αίθουσες εμβαδού 45 τ.μ. είτε με παραχωρήσεις αιθουσών δημοτικών είτε με τη μετασκευή του Δημοτικού καταστήματος «Προσήλιο» στην περιοχή Σελεπίτσαρι είτε με τη χρήση μιας ήδη διαμορφωμένης και αδειοδοτημένης αίθουσας νηπιαγωγείου στο Δημαρχείο της Δραπετσώνας.

Για τις προκατασκευασμένες αίθουσες ενημέρωσαν πως αριθμούν σε 6 οι οποίες θα τοποθετηθούν σε ελεύθερα οικόπεδα που έχουν ήδη υποδειχθεί (μας αναφέρθηκαν ονομαστικά) και μία εξ’ αυτών στην  αυλή του 11ου δημοτικού σχολείου Κερατσινίου.

Σε σχέση με τη μετασκευή του «Προσηλίου» τόνισαν ότι θα εξασφαλίσει 2 αίθουσες, ενώ για τις παραχωρήσεις αιθουσών δημοτικών σχολείων ανέφεραν σχετικά ότι αριθμούν σε 5 (μία στο 6ο Δ.ΣΧ.., δύο στο 12ο Δ.ΣΧ. , μία στο 9ο Δ.ΣΧ., 1 στο 5ο ΔΣΧ.).

Τέλος, επεσήμαναν ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι δύσκολη, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις στις παραχωρημένες αίθουσες των δημοτικών, προκειμένου να γίνουν αίθουσες νηπιαγωγείων (π.χ. στο 9ο δημοτικό θα παραχωρηθούν τα γραφεία του συλλόγου διδασκόντων και θα χρειαστεί να φτιαχτούν τουαλέτες κατάλληλες για τα νήπια).

Επιπλέον, ο Δήμος θα πρέπει να επιφορτιστεί το κόστος της επάνδρωσης των νηπιαγωγείων με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεσμεύονται, ως Δημοτική αρχή, ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και να εφαρμοστεί η Δίχρονη από το Σεπτέμβριο του 2019.

Κλείνοντας τη συνάντηση, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας υπογράμμισαν ξανά ότι την αποκλειστική ευθύνη για την καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής θα έπρεπε να την είχε η πολιτεία με τη γενναία χρηματοδότηση για τη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών υποδομών και το μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών νηπιαγωγών.

Αντί αυτού όμως μετακύλησε την ευθύνη στους Δήμους τορπιλίζοντας την όλη διαδικασία και προσθέτοντας συνεχώς προσχώματα.

Επεσήμαναν ότι, αν και κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, όπως η τοποθέτηση προκάτ σε αυλή σχολείου ή η παραχώρηση κάποιων αιθουσών, που μπορεί να είναι αναγκαίες για τα δημοτικά, δεν είναι από τις πιο ενδεδειγμένες, ο σύλλογός μας θα συνεχίσει να παλεύει για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με τους όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

ΤΟ Δ.Σ.

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα