ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Για την «Έναρξη εφαρμογής» της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

11/06/2019 - 23:06

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τη συνεδρίαση των τριμερών επιτροπών, του άρθρου 33 του Ν. 4521/2018 για την «έναρξη εφαρμογής» της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής,

για τους Δήμους Καισαριανής και Βύρωνα και Αθηναίων (2ο Διαμέρισμα Παγκράτι)

Ο πρόεδρος του Συλλόγου μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», μετά από κάλεσμα του Διευθυντή Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, συμμετείχε στις τριμερείς επιτροπές του άρθρου 33 του ν. 4521/2018, που συγκροτήθηκαν για να γνωμοδοτήσουν για τη δυνατότητα εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής από το σχολικό  έτος 2020 – 2021  στον Βύρωνα, στην Καισαριανή και στον Δήμο Αθηναίων.

Τριμερής  Επιτροπή για τον Δήμο Βύρωνα 30/5/2019

Παρέστη αντί του Δημάρχου η Αντιδήμαρχος κα Κλωνάρη Λεμονιά, που δήλωσε ότι συμφωνεί με  την υποχρεωτικότητα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, αλλά για άλλη μια φορά δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Δήμου Βύρωνα, όπου για να υλοποιηθεί απαιτούνται γύρω στις 15 νέες αίθουσες. Δήλωσε ότι έχει βρεθεί κάποιο οικόπεδο, γίνεται καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, αλλά λόγω και της προεκλογικής περιόδου θα κατέθετε ο Δήμαρχος την πρόταση μετά τον Β΄ γύρο των εκλογών. Δήλωσε επίσης ότι απαιτείται για την υλοποίηση κρατική χρηματοδότηση. Ακόμα περιμένουμε φυσικά την πρόταση και δεν ξέρουμε πόσο ακόμα!

Για τον τρόπο συγκρότησης και τη συνεδρίαση της Τριμερούς Επιτροπής για τον Δήμο Αθηναίων 3/6/2019

Στον Δήμο Αθηναίων, επειδή υπάρχουν 6 Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, με ευθύνη του Περιφερειακού Δ/ντή και του  Δ/ντή  Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας ζητήθηκε να οριστεί ένας πρόεδρος Συλλόγου που να εκπροσωπήσει και τους 6 Συλλόγους. Ως πρόεδρος αρνήθηκα την εκπροσώπηση του Συλλόγου μας από οποιονδήποτε άλλον εκτός Συλλόγου, γιατί ο κάθε Σύλλογος έχει τη δική του αντίληψη σχετικά με τη Δίχρονη Προσχολική και γιατί άλλωστε ο νόμος προβλέπει τριμερή και όχι τριμελή επιτροπή. Ζητήσαμε να εκπροσωπούνται και όχι μόνο να παραβρίσκονται όλοι οι πρόεδροι όλων των Συλλόγων και να έχει την ευθύνη ο κάθε πρόεδρος για τα σχολεία ευθύνης του Συλλόγου του. Αυτό είχαμε ζητήσει πέρυσι και οι 6 Σύλλογοι που δρούμε στον Δήμο Αθηναίων. Φέτος όμως, μετά την άρνηση του Δ/ντή Εκπαίδευσης στην πρότασή μας, οι υπόλοιποι Σύλλογοι όρισαν και εκπροσωπήθηκαν από την πρόεδρο του Αριστοτέλη, ενώ εμείς σαν Σύλλογος από τον πρόεδρο του Συλλόγου μας, που παραβρέθηκε και κατέθεσε την απόφαση της πρόσφατης Γενικής μας Συνέλευσης ζητώντας να μπει αυτούσια στα πρακτικά της Τριμερούς Επιτροπής. Στη συνεδρίαση της Τριμερούς υποστηρίχθηκε από τους άλλους Συλλόγους η άποψη για άμεση εφαρμογή της Δίχρονης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Γενική μας Συνέλευση όμως επαναβεβαίωσε τη θέση του Συλλόγου μας για ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής τώρα με την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, χρηματοδότησης και διορισμών! Από την ανάγκη αυτή, που είναι και δυνατότητα της εποχής μας, δεν κάνουμε βήμα πίσω! Το 2019 δε θα συναινέσουμε να μπουν οι Νηπιαγωγοί και τα Νήπια-Προνήπια σε λυόμενα και να κρυώνουν-βρέχονται τον χειμώνα και να «βράζουν» το καλοκαίρι!

Ο Δήμος Αθηναίων  εκπροσωπήθηκε στην τριμερή επιτροπή όχι δια του Δημάρχου ή ενός εκ των Αντιδημάρχων του αλλά με την  Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηριακών Υποδομών του Δήμου κα Δανιήλ και την κα Μποτσάκου του τμήματος μελετών, χωρίς να καταθέσουν  ΚΑΝΕΝΑ  σχέδιο ή προγραμματισμό του Δήμου για την  υποχρεωτική εφαρμογή της  Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Αθήνας από τη σχολική χρονιά 2020-21.

Ανέφεραν βέβαια ότι με τα προβλήματα και την μεγάλη έλλειψη αιθουσών (λείπουν γύρω στις 130 αίθουσες!) πιστεύουν ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής από τη σχολική χρονιά 2020-21 στον Δήμο Αθηναίων. Τα ίδια είπαν και συγκεκριμένα για τα Νηπιαγωγεία του Παγκρατίου, για τα οποία ζήτησα τοποθέτηση ως πρόεδρος αναφέροντας τα μεγάλα προβλήματα του καθενός, μεταξύ αυτών και των δύο Ειδικών νηπιαγωγείων της ΕΛΕΠΑΠ μετά και τις εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς.

Τριμερής Επιτροπή για τον Δήμο Καισαριανής 5/6/2019

Παρέστη η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου κα Γεωργοπούλου Κανέλλα, δηλώνοντας ότι ως Δημοτική Αρχή τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και ότι διεκδικούν να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε αυτό να γίνει με σωστή υποδομή, κρατική χρηματοδότηση και διορισμό του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Γι’ αυτό κατέθεσε εκ νέου συγκεκριμένη πρόταση για την οποία διεκδικεί χρηματοδότηση εδώ και πάνω από 2 χρόνια αλλά το κράτος δεν έχει ικανοποιήσει ακόμα το αίτημα. Κατά τα άλλα μιλάει η κυβέρνηση για Δίχρονη Προσχολική!

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι στον Δήμο Καισαριανής χρειάζονται ακόμα 8 αίθουσες για την υλοποίηση της υποχρεωτικότητας της Δίχρονης Προσχολικής, συνυπολογιζομένου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ».

Σε σχετική ερώτηση του Δ/ντή, αν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα ο Δήμος αν χρηματοδοτηθούν οι προτάσεις, η Αντιδήμαρχος απάντησε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος με σχέδια και μελέτες.

Τοποθέτηση του Συλλόγου μας

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου κατέθεσα και τοποθετήθηκα με βάση την πρόσφατη απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης, που έγινε 14/5/2019 – δείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας sylimvrioti.gr τη σχετική απόφαση στο 186ο Ενημ. με τις αποφάσεις της ΓΣ https://www.sylimvrioti.gr/apofaseis-gs-ds/apofaseis-ds-pros-meli-3/dec15-nov18/2043-186-14-2152019 είτε αυτοτελώς όπως την κατέθεσα στις Τριμερείς Επιτροπές https://www.sylimvrioti.gr/apofaseis-gs-ds/apofaseis-ds-pros-meli-2/eg-no17-nov18-1/2045--14-2019-2852019 και στήριξα τη θέση μας για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ώστε νήπια – προνήπια να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο σε όλη τη χώρα και στους Δήμους ευθύνης του Συλλόγου μας (Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου δηλ. Δήμο Αθηναίων). Στη βάση αυτή δήλωσα ότι ο Σύλλογός μας διεκδικεί να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υποδομής, ώστε να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή παντού και άμεσα.

Επίσης τοποθετήθηκα και πάλι με βάση την απόφαση του Συλλόγου μας για τις τριμερείς γνωμοδοτικές επιτροπές, δηλώνοντας πώς φτιάχτηκαν από την κυβέρνηση για να μεταθέσει τις ευθύνες της προς τα κάτω. Ξεκαθάρισα ότι την ευθύνη για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής την έχει πρώτα και κύρια η κυβέρνηση και, αν πραγματικά ήθελε να την εφαρμόσει άμεσα, θα λάμβανε και όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται (χρηματοδότηση, κτηριακή υποδομή, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού...). Αντί γι’ αυτό πετάει και μέσω των Τριμερών Επιτροπών το μπαλάκι προς τα κάτω! Επίσης αναφέρθηκα στη διαχρονική ευθύνη κεντρικής και τοπικής διοίκησης για την πολιτική σχολικής στέγης, που ακολούθησαν παρά τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει ως Σύλλογος εδώ και χρόνια και δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών

Με βάση τα παραπάνω, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, παίρνοντας υπόψη τις θέσεις των Δήμων, στη γνωμοδότηση θα αναφέρει πως οι δήμοι Καισαριανής, Βύρωνα και Αθηνών θα μπουν στο πρόγραμμα της Δίχρονης για τη σχολική χρονιά 2020-21.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής!

Εν κατακλείδι, δεν περιμέναμε τις Τριμερείς να αγωνιστούμε για τη Δίχρονη ούτε κρίνεται τίποτα για μας από τις «γνωμοδοτήσεις» τους. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε την πάλη, ώστε  να παρθούν μέτρα για να εφαρμοστεί άμεσα και παντού η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, γιατί είναι παιδαγωγική ανάγκη για το παιδί, είναι δυνατότητα της εποχής και γι’ αυτό αποτελεί παλλαϊκό αίτημα, πάντα κόντρα στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους, ώσπου και το τελευταίο προνήπιο να πάει στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, που πρέπει να γίνει σε υποδομές αντάξιο των μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων της εποχής μας.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου

Κοπριτέλης Απόστολος

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα