ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Για την αντισυναδελφική στάση της Διευθύντριας του 1ου ΔΣ Βύρωνα

04/07/2018 - 13:49

Για την αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική στάση της Διευθύντριας του 1ου Δημοτικού Βύρωνα

            Στις 28 Ιουνίου 2018 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» με πρώτο θέμα τη συμπεριφορά της συναδέλφισσας και μέλους του Δ.Σ., εκλεγμένης με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, Μαρίνας Βερυκίου, ύστερα από συνεχή ενημέρωση και παράπονα συναδέλφων αλλά και του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, στο οποίο είναι Διευθύντρια.

Τα  προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου είχαν εντοπιστεί και αρκετά είχαν συζητηθεί στο Δ.Σ. και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Επιπλέον, προ ημερών και μετά από την ένταση που οξύνθηκε στο σχολείο, στάλθηκε στο Δ.Σ. γραπτή ενημερωτική επιστολή από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σχετικά με γεγονότα που αφορούν το πρακτικό της 2ης συνεδρίασης του Σχολικού Συμβουλίου (που έγινε τον Μάρτη και το παρουσίασε τον Ιούνη, αλλά επειδή δεν απηχούσε όσα λέχθηκαν στη συνεδρίαση προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση εκπαιδευτικών και γονέων) την οποία η κ. Βερυκίου αντιμετώπισε με άκρως αντισυναδελφική, αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά.

Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση του Δ.Σ., όπως και όλες άλλωστε, ήταν ανοιχτή προς τους συναδέλφους που επιθυμούσαν να παραστούν και για τη συγκεκριμένη υπήρξε προφορική πρόσκληση προς τους συναδέλφους του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα από το οποίο ήρθαν συνάδελφοι και ενημέρωσαν παραπέρα για το ζήτημα.

            Εννοείται ότι η Βερυκίου Μαρίνα είχε ενημερωθεί και ως μέλος του Δ.Σ. όφειλε να παραβρίσκεται στη συνεδρίαση  (είχε ενημερωθεί και τηλεφωνικά ότι θα συζητηθεί το θέμα) αλλά δήλωσε ότι θα λείπει ως τέλος Αυγούστου.

Το Δ.Σ. στην απόφασή του έλαβε υπόψη του όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο 1ο Δημοτικό Βύρωνα, μερικά από τα οποία είναι τα παρακάτω:

  • Την 1η του Σεπτέμβρη, η κ. Βερυκίου έκανε καταμερισμό των τάξεων (το μόνο σχολείο της περιοχής) παρά την αντίθετη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αλλά και της ΔΟΕ, αφού ακόμη δεν είχαν τοποθετηθεί όλοι οι συνάδελφοι και εκκρεμούσαν υπηρεσιακές μεταβολές.
  • Αρνιόταν για καιρό να δώσει στα Νηπιαγωγεία του συγκροτήματος τα 400 €, που με παρέμβαση του Συλλόγου μας είχαν εξασφαλιστεί από τη Σχολική Επιτροπή Π.Ε. Βύρωνα να δοθούν για την κάλυψη γραφικής ύλης και αναλώσιμων υλικών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Χρειάστηκε η κατ’ επανάληψη παρέμβαση του Δ.Σ. αλλά και της σχολικής επιτροπής για να τα δώσει αργότερα!
  • Έδειξε απαράδεκτη κι αντισυναδελφική συμπεριφορά σε βαριά άρρωστη συναδέλφισσά μας, όταν πήγε στο σχολείο για να καταθέσει τις άδειές της.
  • Δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο συγκρότημα (2 Δημοτικά και 4 Νηπιαγωγεία) αποφασίζοντας μονομερώς ποιες θα είναι οι είσοδοι και έξοδοι των μαθητών!
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία και στην επικοινωνία του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου, τόσο με την ίδια όσο και με τους εκπαιδευτικούς. Με τη συμπεριφορά της αυτή, εξέθεσε τόσο τον Σύλλογο Διδασκόντων όσο και το Συνδικαλιστικό μας όργανο "ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ", που σαν βασική αρχή του θέτει τη συνεργασία και την κοινή δράση εκπαιδευτικών - γονιών για ένα σχολείο που θα μορφώνει τα παιδιά μας. Αρνήθηκε ακόμα και τα πρακτικά του Σχολικού Συμβουλίου να δώσει στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, τα οποία άλλωστε δεν απηχούσαν όσα λέχθηκαν στο Συμβούλιο.
  • Για το συγκεκριμένο πρακτικό της 2ης συνεδρίασης του Σχολικού Συμβουλίου, όπως εισαγωγικά αναφέρθηκε, ακολούθησε απαράδεκτες αντιδημοκρατικές διαδικασίες απέναντι στη δικαιολογημένη αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και των συναδέλφων του σχολείου!
  • Κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς, με αποκορύφωμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες του σχολείου, έδειξε απαράδεκτη, ασεβή και αυταρχική συμπεριφορά προς τους συναδέλφους, επισείοντας πολύ συχνά ως απειλή τον κατάπτυστο, αντιδημοκρατικό Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, το Καθηκοντολόγιο και, γενικά, όλο το αυταρχικό νομικό πλαίσιο, τα οποία ως Σύλλογος και ως Κλάδος τα έχουμε καταδικάσει και τα αντιπαλεύουμε.
  • Κι ενώ λειτουργούσε με τον παραπάνω αυταρχικό τρόπο διοίκησης, πολλές φορές και κατά το δοκούν επικαλείτο και τη συνδικαλιστική της ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Τακτική που ως Δ.Σ. τη θεωρούμε άκρως καταδικαστέα, δε συνάδει με τη συνδικαλιστική δεοντολογία κι εκθέτει το συνδικαλιστικό μας όργανο στα μάτια των συναδέλφων, των γονιών, αλλά και όλων των Βυρωνιωτών.
  • Τέλος, δεν τίμησε την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. ούτε με την παρουσία της σ’ αυτό, καθώς απουσίαζε συνεχώς από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Παράλληλα δυσκόλεψε τη δράση του δεύτερου μέλους του Δ.Σ. που υπηρετεί στο σχολείο (δεν το άφηνε να μιλήσει, χρησιμοποιούσε μειωτικούς χαρακτηρισμούς, επιχείρησε ακόμα και να το αποτρέψει να κάνει στάση εργασίας).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε:

  • κάνει μομφή στην κ. Βερυκίου, για την αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική της στάση,
  • της ζητάει να παραιτηθεί από μέλος του Δ.Σ. μέσα σε μια εβδομάδα,
  • ότι, αν δεν παραιτηθεί, το Δ.Σ. σε επόμενη συνεδρίασή του θα προβεί σε νέα μέτρα,
  • να δημοσιοποιήσει με ανακοίνωση το σκεπτικό και την απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας,
  • καλεί το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει θέση για το θέμα.

Τέλος, το Δ.Σ. απαιτεί από την κ. Βερυκίου να αλλάξει τρόπο διοίκησης, να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στους συναδέλφους και να εξασφαλίσει τη συλλογική λειτουργία του σχολείου. Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. θα είναι δίπλα στους συναδέλφους του σχολείου.

            Κλείνοντας, θέλουμε να αναφέρουμε ότι τέτοιες αυταρχικές συμπεριφορές διευθυντών μόνο τροχοπέδη μπορούν να αποτελέσουν για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Έχουμε να αντιπαλέψουμε όλη αυτή την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική και τις συνέπειες που έχει αυτή στη δουλειά και στη ζωή μας. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε και μια καθημερινή ένταση στο σχολείο. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η συσπείρωση στα πρωτοβάθμια σωματεία μας αποτελεί πραγματική δύναμη στα χέρια των εργαζόμενων και για να προστατευτούν από κάθε είδους αντιδημοκρατική συμπεριφορά και για να παλέψουμε συλλογικά για τα δικαιώματά μας.

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                                              Η Γ. Γραμματέας

    Κοπριτέλης Απόστολος                                                 Γλαβίνα Σουζάνα

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα