ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Ενδιάμεσος απολογισμός του διετούς θητείας ΔΣ

30/11/2018 - 17:45

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΑΠΟΛΟΓΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ Δ.Σ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-18 ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ Γ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ 29/11/2018

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου καταρχήν να καλωσορίσω, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές, παλιούς και νέους, που εργάζονται φέτος στα σχολεία του Συλλόγου μας.

Συνάδελφοι αναπληρωτές, καλωσορίσατε, σας καλούμε να γίνετε όλοι μέλη του Συλλόγου μας και να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και αναπληρωτές, για τα δικαιώματά μας και πρώτα και κύρια για το δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι παλεύουμε για τη μονιμοποίηση όλων σας, δηλαδή των πάνω από 25.000 αναπληρωτών, που κάθε χρόνο καλύπτετε τις άμεσες ανάγκες των σχολείων και, για όσο και όσοι παραμένουν αναπληρωτές, για την εξίσωση των δικαιωμάτων σας με των μονίμων.

Ένας χρόνος πέρασε από την προηγούμενη τακτική εκλογοαπολογιστική Γ.Σ του Συλλόγου μας στις 29.11.2017, όπου στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν ψηφίστηκε το υπάρχον Δ.Σ, με διετή πλέον θητεία, ως τον Νοέμβρη του 2019, με σύνθεση 5 μέλη από την ΑΣΕ (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ), 2 μέλη από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και 2 μέλη από τη ΔΑΚΕ. Στη συγκρότηση του ΔΣ τις θέσεις ευθύνης (πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γραμματέα, ταμία) τις ανέλαβαν τα μέλη του ΔΣ που εκλέχτηκαν με την ΑΣΕ.

Ένας χρόνος που σημαδεύτηκε από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενόψει τότε της τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης από το κουαρτέτο των λεγόμενων θεσμών. Μέτρα που απέβλεπαν στην παραπέρα μείωση των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, την εφαρμογή των πλειστηριασμών και τη δίωξη όσων προσπαθούν να τους ματαιώσουν. Με βάση και το συμπληρωματικό μνημόνιο για την παιδεία προωθήθηκαν μια σειρά μέτρα: η προσπάθεια του Υπ. Παιδείας να αυξήσει το ωράριο των εκπαιδευτικών με την εγκύκλιο 14181 στις 30 ώρες, που δεν πέρασε χάρη στη σθεναρή αντίσταση του Κλάδου. Ο νόμος 4547/2018 για τις «νέες δομές στήριξης της εκπαίδευσης», που δημιουργεί πιο συγκεντρωτικές άρα και ελεγχόμενες δομές στην εκπαίδευση και προβλέπει εξοντωτική αξιολόγηση σχολείων και στελεχών εκπαίδευσης για την ώρα, που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει το επόμενο διάστημα, γι’ αυτό ο Κλάδος πρέπει άμεσα να κηρύξει απεργία αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας το έχει ήδη κάνει, ενώ η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ αρνείται ως τώρα να κάνει. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, αφού με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018 και την κοινή υπουργική απόφαση που ακολούθησε, παίζει παιχνίδι με τους Δημάρχους και δεν πήρε κανένα μέτρο για την εφαρμογή της με αποτέλεσμα ως τώρα να εφαρμόζεται όπου η ζωή το είχε ήδη λύσει.

Ένας χρόνος κατά τον οποίο συστηματικά η κυβέρνηση μαζί με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού καλλιεργούσαν την αναμονή και τον εφησυχασμό σπέρνοντας στους εργαζόμενους την αυταπάτη της εξόδου από τα μνημόνια και της νέας ανάπτυξης.

Ο Σύλλογός μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης μ΄ αυτή την πολιτική, σε συμπόρευση με το ταξικό σ.κ, μετέχοντας σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, παίρνοντας πρωτοβουλίες και καλώντας πρωτοβάθμια σωματεία της Εκπαίδευσης σε συσκέψεις για τον προγραμματισμό κοινών δράσεων, παραστάσεων κ.ά, στο Υπ. Παιδείας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς και τη μονιμοπίηση των 25.000 συναδέλφων αναπληρωτών. Ανέδειξε από τη μια, ότι αιτίες για τα αντιλαϊκά μέτρα είναι η καπιταλιστική κρίση και ανάπτυξη και η διασφάλιση των κερδών τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη πρόβαλλε την ανάγκη να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες, τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Το Δ.Σ. μίλησε θαρρετά και με ειλικρίνεια στους συναδέλφους ότι τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από την ανάπτυξη των εκμεταλλευτών τους. Η ανάπτυξή τους ίσα-ίσα προϋποθέτει μεγαλύτερο κτύπημα του λαϊκού εισοδήματος και των εργατικών δικαιωμάτων, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, νέα φοροληστεία, νέα ματωμένα πλεονάσματα ως το 2060. Οι 700 μνημονιακοί νόμοι, που πρόκειται να εφαρμοστούν, με τη ρητή δέσμευση προς τους δανειστές όσων ψήφισαν τα 3 μνημόνια, δεν μπορούν να μπουν κάτω από το χαλί των πανηγυρισμών της κυβέρνησης περί «τέλους των μνημονίων» ούτε να κρυφτούν από τις κοκορομαχίες Τσίπρα – Μητσοτάκη για την κατάργηση ή μη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις πείνας που και οι δύο έφεραν με τις 13 και πλέον μνημονιακές αντιασφαλιστικές νομοθετικές τους ρυθμίσεις. Ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε αποδεικνύει ότι, αφού δεν τα πήραν από τις συντάξεις αυτή τη φορά, τα κόβουν από τις αναγκαίες υποδομές για τα Νηπιαγωγεία (-140 εκατ ευρώ) από τα φάρμακα των αδυνάτων (-240 εκατ ευρώ) και από την επέκταση των σχολικών γευμάτων (- 190 εκατ ευρώ) κλπ, δηλαδή τα κόβουν ή από τους παππούδες ή από τα εγγόνια τους!

Ούτε βέβαια και οι διαφωνίες Τσίπρα-Μητσοτάκη σε επουσιώδη ζητήματα στον χώρο της Παιδείας μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους στις προτάσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ για την αυτονομία της σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση (νόμοι Μητσοτάκη – Βερναδάκη ) και τον εξορθολογισμό του κόστους, που συνεπάγεται μειώσεις σε τμήματα, διδακτικό προσωπικό, λειτουργικές δαπάνες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν στο εξής βασικό για την επόμενη μέρα των μνημονίων : “Δεν πρέπει να γυρίσουμε στις παθογένειες του παρελθόντος”. Όταν μιλάνε για παθογένειες, αναφέρονται στους κομμένους μισθούς, στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες κ.ά. Αυτά δεν τα “διαπραγματεύονται”!

Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Κανείς δε θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με το σύνθημα "μπροστά οι δικές μας ανάγκες- Όχι τα κέρδη των λίγων".

Το Δ.Σ. έγκαιρα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς έδωσε την αγωνιστική του απάντηση υιοθετώντας αυτή την κατεύθυνση. Έδωσε αμέσως μετά τη συγκρότησή του μαζικό απεργιακό παρόν στην απεργία στις 14/12 ενάντια στα μέτρα της 3ης αξιολόγησης και στη στάση εργασίας στο Δημόσιο ενάντια στην κατάθεση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα στις 5/12. Κήρυξε στάσεις εργασίας και στις 12/1, μετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα και στις 15/1 με συνδικάτα του Δημοσίου ενάντια στον απεργοκτόνο νόμο που ψηφιζόταν στη Βουλή. Κατάγγειλε τη στάση των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά και ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να μην κηρύξουν απεργία όταν διακυβευόταν η ίδια η απεργία!

Προχώρησε σε παραστάσεις στην Α Δ/νση και στην Περιφεριακή Δ/νση για την κάλυψη των κενών, για τις ειδικότητες κλπ. Συμμετείχε στη συγκέντρωση των σωματείων του Δημοσίου στις 7/2 στο Υπ. Οικονομικών για την επαναφορά των 13ου -14ου μισθών, το ξεπάγωμα των Μ.Κ, την αύξηση των μισθών και την κάλυψη των απωλειών.

Πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει και συμμετείχε σε 2 συσκέψεις πρωτοβάθμιων σωματείων (12/2, 12/3) για την αγωνιστική οργάνωση της διεκδίκησης για εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων , τη μονιμοποίηση των 25.000 συμβασιούχων εκπαιδευτικών, την άμεση ψήφιση νόμου για μαζικούς μόνιμους διορισμούς χωρίς κριτήρια και μια παναττική σύσκεψη ενημέρωσης 18/4 με Ομοσπονδία και Ενώσεις Γονέων Αττικής για τα νέα προβλήματα που ανοίγονται στη μόρφωση των παιδιών με βάση τις «νέες δομές στην εκπαίδευση» και τη συνεχή αδιοριστία και την υποχρηματοδότηση.

Ο Σύλλογός μας πήρε μαζικά μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις στο ΥΠΠΕΘ και ιδιαίτερα στις πιο μαζικές 2/3, 16/3, για την κάλυψη των κενών με άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και κατήγγειλε την αστυνομική βία που ασκήθηκε σε βάρος των εκπαιδευτικών καθώς και τα ψέματα της κυβέρνησης ότι για τα επεισόδια ευθύνονταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί!

Τίμησε τη μέρα της γυναίκας 8/3 με παράσταση διαμαρτυρίας και συνέντευξη έξω από το ΥΠ. Εργασίας, μαζί με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία, με αφορμή την απόλυση συναδέλφισσας αναπληρώτριας λόγω επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, απαιτώντας και πετυχαίνοντας συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στις 19/3 προβάλλοντας το αίτημα της εξίσωσης των δικαιωμάτων για όλους τους εκπαιδευτικούς. Το Υπ. Εργασίας επικαλέστηκε τους όρους του προγράμματος ΕΣΠΑ που δεν αναγνωρίζουν τέτοια δικαιώματα στους αναπληρωτές, παρέλειψε όμως να πει ότι αυτούς τους όρους οι κυβερνήσεις και η σημερινή τους ψηφίζουν καθώς και ότι ο χαρακτήρας της ΕΕ αυτός είναι, βαθιά αντιλαϊκός και προωθεί την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Με δυναμική παρουσία και μαζική συμμετοχή πορευτήκαμε στις 30/3 στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στου Μαξίμου ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης και στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 14/6 ενάντια στα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ σφραγίστηκε στις 19/3 το 4ο Δημοτικό Βύρωνα και ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με Σύλλογο Γονέων του σχολείου, την Ένωση Γονέων Βύρωνα και την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, πρωτοστάτησε με συνεχή ενημερωτικά, πορεία και παραστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα, που συνεχίστηκαν και όλο σχεδόν το καλοκαίρι, να δρομολογηθεί τόσο η προσωρινή μεταστέγαση όσο και να παρθεί η απόφαση για κατασκευή σύγχρονου και ασφαλούς διδακτηρίου. Η μεταστέγαση έγινε με μεγάλη καθυστέρηση τέλος Οκτώβρη, και ακολούθησαν εγκαίνια φιέστα στις 24 Νοέμβρη από τα οποία απείχαμε ως Σύλλογος και το γονεϊκό κίνημα, μένει να προχωρήσει άμεσα η μελέτη και κατασκευή του νέου διδακτηρίου. Θα είμαστε μπροστά στη μάχη αυτή, όπως κάναμε χρόνια τώρα, γιατί το σωματείο μας διεκδικούσε νέο διδακτήριο για το 4ο Δημοτικό Βύρωνα εδώ και 15 σχεδόν χρόνια!

Στην απεργία στις 30/5 πορευτήκαμε με τα συνδικάτα του ταξικού σ.κ. προβάλλοντας τις δικές μας ανάγκες, δίνοντας ηχηρή απάντηση στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ, που την ίδια μέρα διαδήλωναν χέρι – χέρι μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις ελέω «κοινωνικής συμμαχίας για μια δίκαιη ανάπτυξη», βλέπε ακόμα μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις, απελευθέρωση απολύσεων, βάθεμα των ελαστκών σχέσεων εργασίας κ.ά. για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα δείξαμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό καταδικάζοντας την αναγνώριση από τη μεριά των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της σύλληψης της 16χρονης παλαιστίνιας μαθήτριας Αχέντ Ταμίμι. Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο στις 17/4 στο Σύνταγμα ενάντια στις νέες επιθέσεις από ΗΠΑ – Γαλλία – Βρετανία κατά της Συρίας.

Οργανώσαμε εκδήλωση-συναυλία για την 9η Μάη Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, για να αναδείξουμε  την ιστορική αλήθεια και το μεγαλειώδη αγώνα των λαών, με μπροστάρη τη Σοβιετική Ένωση, ενάντια στον φασισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Εκφράσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πλημμυροπαθείς κατοίκους της Μάνδρας, όπου παραδώσαμε γραφική ύλη, ενώ για τους πυροπαθείς στο Μάτι προσπαθήσαμε μέσα στο καλοκαίρι να δώσουμε μερικές φιάλες αίμα αλλά δεν έγινε δυνατό, θα παραδώσουμε όμως και πάλι γραφική ύλη για τα παιδιά των πυροπαθών μέσω του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου το επόμενο διάστημα.

Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν 4 θεατρικές παραστάσεις για τους συναδέλφους και δύο θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά των συναδέλφων και όλα τα παιδιά της περιοχής μας όπου γέμισαν το Δημαρχείο Καισαριανής και ο κινηματογράφος Ν. Ελβετίας Βύρωνα με παιδιά!

Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς ο Σύλλογός μας πήρε μέρος στις 13/9 στο πανατττικό συλλαλητήριο των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ως άμεση απάντηση στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ περί επιστροφής στην κανονικότητα. Πήραμε την πρωτοβουλία για πλατιά σύσκεψη ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ στις 17/9 και ως κλιμάκωση στις 17/10 με θέμα: την κάλυψη όλων των κενών με τη μονιμοποίηση των 25000 συναδέλφων συμβασιούχων, την απαίτηση σύγχρονων σχολικών υποδομών, τη μισθολογική μας αναβάθμιση, την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αποφασίσαμε στην πρώτη σύσκεψη τη διοργάνωση κινητοποίησης στο ΥΠ.ΠΕΘ στις 28/9 με σύνθημα «μπροστά οι δικές μας ανάγκες» η οποία μετατέθηκε λόγω καιρικών συνθηκών για τις 5/10. Την κινητοποίηση που θα γινόταν στις 28/9 δεν τη στήριξαν οι πλειοψηφίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αλλά και στις 5/10 ήρθαν μόνο για να κρατήσουν ένα πανό για να βγάλουν φωτογραφία, κανένα μέτρο προετοιμασίας και οργάνωσης, η κινητοποίηση στηρίχτηκε σε ό,τι έκαναν τα πρωτοβάθμια σωματεία, ΣΥΛΛΟΓΟΙ και ΕΛΜΕ.

Σ΄ αυτήν την κινητοποίηση ο Υπουργός Παιδείας δεν έδωσε καμία θετική απάντηση στα κεντρικά αιτήματα στη συνάντηση που ακολούθησε με τα Δ.Σ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει με κάποιον τρόπο τους διορισμούς της «τριετίας», απλά μόνο οι 4.500 μπήκαν στη συνέχεια στον προϋπολογισμό.

Ήταν όμως ξεκάθαρος ότι θα καταθέσει σχέδιο για τα κριτήρια διορισμού τα οποία θα έχουν τρεις άξονες: επιστημονικά, προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια και οι όποιοι διορισμοί θα γίνονται με ευθύνη του ΑΣΕΠ, κριτήρια που θα ισχύσουν και στις προσλήψεις των αναπληρωτών.

Κατά τα άλλα ο Υπ. Παιδείας επικαλέστηκε πολλές φορές τη δημοσιονομική δυσπραγία για να μονιμοποιηθούν οι 25.000 αναπληρωτές που κάθε χρόνο καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες των σχολείων και τον υπεύθυνο δάσκαλο στο ολοήμερο, και για την ανύπαρκτη κτηριακή υποδομή για εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής! Ανάλογα απάντησε και στο ζήτημα της αναπλήρωσης των απωλειών και της αύξησης του ορίου ηλικίας των συντάξεων.

Ενώ για την παράλληλη στήριξη ισχυρίστηκε ότι η παράλληλη πρέπει να αλλάξει και να υποστηριχτούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσα στην τάξη σε συνεργασία δασκάλου γενικής και ειδικής κλπ, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΣΠΑ τελειώνει και σκέφτονται τέτοιες περικοπές!

Στην επόμενη δε κινητοποίηση στις 9/11 φρόντισε να απουσιάζει με όλη την πολιτική ηγεσία αλλά και να δώσει άδεια σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου. Φρόντισε όμως να υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη για να φυλάει το άδειο κτήριο.

Σε τοπικό επίπεδο ο Σύλλογός μας κατήγγειλε τη λεγόμενη κανονικότητα πολλές φορές, έκανε παρέμβαση για την τοποθέτηση με διαφάνεια των αναπληρωτών και για να τοποθετούνται οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων έτσι ώστε να μην τρέχουν στα διαλείμματα από σχολείο σε σχολείο, η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως αλλά και πάλι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που κάνουν λάστιχο τη ζωή των συναδέλφων. Διεκδίκησε δάσκαλο στο ολοήμερο ανά δύο τμήματα για να μην μετακινούνται οι δάσκαλοι από το πρωινό στο απογευματινό και να μη διαλύεται η λειτουργία του σχολείου, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται και είναι πανελλαδικό.

Με το άνοιγμα των σχολείων ο Σύλλογός μας συμμετείχε μαζί με όλους τους Συλλόγους της Α Αθήνας σε 7 κινητοποιήσεις για να τοποθετηθούν οι συνάδελφοι της παράλληλης στήριξης ένας/μια ανά μαθητή, αλλά δυστυχώς ο Δ/ντής Εκπαίδευσης τους τοποθέτησε και πάλι σε ως και 5 παιδιά! Έλεος!

Τη χρονιά που πέρασε κάναμε παράσταση στην Α Διεύθυνση και απευθυνθήκαμε χωρίς καμία ανταπόκριση στον Δήμο Αθηναίων για τη στέγαση του 1ου 12/θέσιου Δημοτικού ΕΛΕΠΑΠ, που η εταιρεία ΕΛΕΠΑΠ το συρρικνώνει συνεχώς, και η προσπάθεια του Συλλόγου να αναδείξει το ζήτημα συνεχίστηκε με την έναρξη της χρονιάς. Η κατάσταση εκεί δεν πάει άλλο, πρέπει το 1ο Ειδ Δημοτικό και το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο να στεγαστούν σε δημόσιο κτήριο, δε μπορεί το 2018 να φιλοξενούνται δημόσια σχολεία σε ιδρύματα-εταιρείες. Το τελευταίο κατόρθωμα της «φιλάνθρωπης» κατά τα άλλα εταιρείας ήταν να κόψει τη σίτιση όσων παιδιών δεν είναι πελάτες της και στις θεραπείες!

Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων του 2ου Διαμερίσματος Αθήνας έκανε παρέμβαση και για την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας, για παιδιά και εκπαιδευτικούς του 4ου Δημοτικού Αθηνών και των 2ου Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, κατά τη διάρκεια κατασκευής της νέας πτέρυγας της ΕΛΕΠΑΠ. Πάρθηκαν κάποια μέτρα αλλά το πρόβλημα συνεχίζεται, υπάρχουν κίνδυνοι και μεγάλος θόρυβος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Το σωματείο μας εδώ και χρόνια έχει πρόταση για την αναγκαία σύγχρονη κτηριακή υποδομή των σχολείων μας και πολλές φορές την έχει καταθέσει στους Δήμους Βύρωνα, Καισαριανής και Αθήνας, ενώ στους δύο πρώτους έχει τοποθετηθεί  σε συναντήσεις με τους Δημάρχους και σε ανοιχτά Δημοτικά Συμβούλια για το ζήτημα. Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε την προσπάθεια απαιτώντας να παρθούν όλα τα μέτρα για τον έλεγχο των σχολείων με σκοπό την αντισεισμική - αντιπλημμυρική- αντιπυρική τους θωράκιση, την εφαρμογή της 2χρονης Π.Α και την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών με γενναία αύξηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ιδιαίτερα για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που από την αρχή είχαμε ως Σύλλογος αποκαλύψει ότι ήταν μια ρύθμιση κολοβή, η κυβέρνηση μέσω των τριμερών πέταξε το μπαλάκι στους Δήμους και «καθάρισε», χωρίς χρηματοδότηση (έκοψε και τα ελάχιστα 140 εκατ ευρώ που είχε υποσχεθεί μέσω του προϋπολογισμού του 2019!!!) χωρίς προσλήψεις και υποδομές! Και την επόμενη χρονιά 2019-20 κανένας από τους Δήμους Βύρωνα, Καισαριανής, Αθήνας δε θα μπει στο πρόγραμμα, γιατί στην Αθήνα χρειάζονται πάνω από 100 αίθουσες και δεν έχει πρόταση πώς θα καλυφθούν, στον Βύρωνα 15 και δεν έχει κάνει κι αυτός καμία πρόταση, ενώ στην Καισαριανή χρειάζονται  8, ο Δήμος έκανε πρόταση από τον Ιούνη, την επανέλαβε στη φετινή τριμερή, αλλά τελικά η κυβέρνηση δε τη χρηματοδοτεί! Η κοροϊδία της κυβέρνησης και το παιχνιδάκι με τους δήμους «εγώ θέλω αλλά ο δήμος δεν θέλει» και αντίστροφα καλά κρατεί σε βάρος των παιδιών, που κατά χιλιάδες μένουν έξω και από το δημόσιο νηπιαγωγείο και από τους παιδικούς σταθμούς, σε  βάρος των οικογενειών τους και φυσικά σε βάρος των νηπιαγωγών αλλά και όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Πάγια θέση του Συλλόγου μας που και στη φάση αυτή θέσαμε και στηρίξαμε και στις τριμερείς, είναι:

Απαιτούμε η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή να υλοποιηθεί τώρα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, για όλα τα παιδιά και σε όλη τη χώρα. Όλα τα νήπια-προνήπια στα Δημόσια Νηπιαγωγεία με τη λήψη άμεσων μέτρων υποδομής και όλα τα παιδιά ως 4 χρόνων σε δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς.

Να παρθούν τώρα όλα τα  μέτρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις (υποδομές, προσλήψεις Νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού) για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ώστε όλα τα νήπια –  προνήπια να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και στους Δήμους ευθύνης του Συλλόγου μας (Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου δηλ. Δήμο Αθηναίων).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά λόγω και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων το Μάιο του 2019. Από τη μια έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον βασικό κυβερνητικό σχεδιασμό της παραπέρα εξαπάτησης των εργαζομένων μέσα από την δημιουργία πλαστών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, διανθισμένη με μπόλικη παροχολογία και υποσχεσιολογία, για να εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι, που εδώ και 8 χρόνια έχουν γονατίσει από τα μέτρα που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ–ΝΔ–ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι πρόθυμοι, στοχεύοντας στην απογοήτευση, στις χαμηλές απαιτήσεις, στον φόβο της κυβερνητικής εναλλαγής αλλά και τις αυταπάτες της υπομονής. Κι από την άλλη, ως εργαζόμενοι έχουμε να τα βγάλουμε πέρα με πολλές δυσκολίες με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, ενώ ως εκπαιδευτικοί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη σχολική πραγματικότητα, με σχολεία που δε μπορούν να βγάλουν πρόγραμμα λόγω κενών, ελαστικής εργασίας και συνεχούς περιφοράς χιλιάδων συναδέλφων. Δουλεύουμε σε κτήρια τις περισσότερες φορές πολύ πίσω από τις ανάγκες, με βιβλία ακατάλληλα, με άδεια ταμεία σε σχολικές επιτροπές και σχολεία, με τμήματα 25άρια και με παιδιά που βιώνουν τις δυσκολίες της εποχής στο μέγιστο.

Ανάμεσά μας έχουμε και πάνω από 25.000 συναδέλφους αναπληρωτές που οι δυσκολίες τους είναι κατά γεωμετρική κλίμακα αυξημένες, που έχουν αφήσει πίσω γονείς και πολλές φορές και οικογένειες, που βιώνουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, που τα νοίκια έχουν κάνει άλμα και που τελικά η ζωή τους και φέτος παραμένει με τους ίδιους ελαστικούς όρους, πολλοί από αυτούς είναι αναπληρωτές ως και 17 χρόνια, ενώ άλλοι ήρθαν για πρώτη φορά στην εκπαίδευση.

Συνάδελφοι μόνιμοι και αναπληρωτές, ένας δρόμος υπάρχει συλλογικός αγώνας μέσα από τον Σύλλογό μας για να πάμε τη ζωή μας, μόνιμοι και αναπληρωτές, ένα βήμα μπροστά! Σας καλούμε και πάλι να απευθύνεστε στο σωματείο μας για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, να μη μένετε μόνοι απέναντι στη διοίκηση και στα προβλήματα της ζωής.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η επόμενη μέρα που υπόσχονται Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στους εργαζόμενους είναι χτισμένη με τα υλικά του χθες, με τα παλιά και νέα μνημόνια. Υπηρετεί ίδιο αντιλαϊκό στόχο, την ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων με τον μόχθο των πολλών.

Ενώ η “επόμενη μέρα” για την Παιδεία, με την υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές ειδικά στα Νηπιαγωγεία που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εφαρμογή της 2χρονης Π.Α στην πλειοψηφία των μεγάλων αστικών κέντρων, με τα 25.000 χιλιάδες κενά με τα οποία ξεκινά κάθε φορά η νέα χρονιά, με όλους τους νόμους που ψηφίστηκαν με στόχο τις περικοπές αναγκών σε προσωπικό (ρυθμίσεις για ολοήμερο, ωρολόγια προγράμματα σε Γυμνάσια, Δημοτικά, ολομελή σε ΕΠΑΛ κ.α.), με τον νόμο 4547/2018 για τις “δομές υποστήριξης”, που δίνει ισχυρό πλήγμα στην Ειδική Αγωγή και ανοίγει τον δρόμο στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα, βρίσκει το διαρκές Μνημόνιο σε ισχύ.

Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ισχυρούς κινδύνους από τις γενικότερες εξελίξεις και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε αγαστή συνεργασία με ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ εμπλέκει τον λαό μας για χάρη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης στις συγκεκριμένες περιοχές.

Από την άλλη έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόστυχη τακτική και τις τρικολοποδιές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που το προηγούμενο διάστημα έδειξαν για ακόμη μια φορά το πρόσωπο της υπονόμευσης των εργατικών αγώνων σπέρνοντας τη σύγχυση και τη διάσπαση στους εργαζόμενους. Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και σε ΑΔΕΔΥ δε θέλουν καμία συμπόρευση των εργαζομένων δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Αν το ήθελαν θα έβαζαν απεργία στις 8/11, που ήδη είχε μπει από τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. H πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν κήρυξε καμία απεργία. Ενώ η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τις 14/11. Και όταν τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα αποφάσισαν να μεταθέσουν την απεργία για τις 14/11 για μετατραπεί η απεργία σε πανεργατική, η ΓΣΕΕ κήρυξε απεργία για τις 28/11. Είναι φανερό ότι οι πλειοψηφίες αυτές δε θέλουν να δημιουργηθεί μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική γιατί συμφωνούν με αυτήν γι' αυτό κάνουν πλάτη τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Ν.Δ. Λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα μέσα στο εργατικό κίνημα.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Με σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!» προχωράμε. Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Δε χαρίζουμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, οι όροι ζωής και μόρφωσης των παιδιών μας, είναι το κριτήριο για τις διεκδικήσεις μας στον κλάδο. Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΝΔ, προβάλλοντας τα δικά μας αιτήματα διεκδικώντας: 

  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και πληρωμή των αναδρομικών με ευθύνη της κυβέρνησης για όλους!
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών! 25 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων! Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση περί κριτηρίων και συστήματος διορισμών π.χ. πόσο θα μοριοδοτηθεί το πτυχίο ή πόσο θα είναι το ταβάνι στην προϋπηρεσία. Η συζήτηση για τα κριτήρια οδηγεί αντικειμενικά σε απολύσεις. Η θέση για άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι η μόνη που εξασφαλίζει και το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία των συναδέλφων.
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μονίμων (ίδιες άδειες αναρρωτικές, μητρότητας, σπουδών, συνδικαλιστικές…), 12μηνες ΣΣΕ, πληρωμή από την πρώτη μέρα και σταθερά κάθε μήνα, μέτρα στήριξής τους (επιδότηση ενοικίου, 50% έκπτωση στα εισιτήρια, δωρεάν διατροφή), επίδομα ανεργίας όλη τη διάρκεια ανεργίας.
  • Γενναία χρηματοδότηση όλων των σχολικών επιτροπών. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών κι εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του σχολείου!
  • Ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.
  • Να παρθούν τώρα όλα τα  μέτρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις (υποδομές, προσλήψεις Νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού) για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ώστε όλα τα νήπια –  προνήπια να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και στους Δήμους ευθύνης του Συλλόγου μας (Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου δηλ. Δήμο Αθηναίων).
  • Χρηματοδότηση της ΕΑ για σύγχρονη υποδομή, κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες να φοιτά στη δομή που έχει ανάγκη. Να στεγαστεί και να λειτουργήσει επιτέλους το Ειδικό Βύρωνα, να στεγαστούν τα 1ο Ειδικό Δημοτικό και 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο ΕΛΕΠΑΠ σε δημόσιο κτήριο ή να περάσει όλο το ίδρυμα στο Υπ. Παιδείας.
  • Οργανώνουμε με αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων τον αγώνα για «ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα»! Καλούμε τις Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις αποχής.
  • Οργανώνουμε Παναττική εκδήλωση-ημερίδα με ΣΕΠΕ – Ενώσεις και Συλλόγους γονέων - ΕΛΜΕ για σύγχρονες υποδομές σ΄ όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής θωράκισης!
  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες.  

Συνάδελφοι,

Η συσπείρωση στον Σύλλογό μας, στο σωματείο μας, ο αγώνας μας, η συμπόρευση με το ταξικό κίνημα, με την πάλη μας και τη καθημερινή μας δράση είναι αυτό που δίνει τη διέξοδο. Με Σύλλογο και Κίνημα μέσα κι έξω από τα σχολεία γερό και μαζικό, διεκδικητικό, που δε θα παζαρεύει πόσα θα χάσουμε, που δε θα συμβιβάζεται με τις αιτίες που γεννούν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Καμία συνθηκολόγηση με τα ελάχιστα, με τους άθλιους μισθούς, με την κακοπληρωμένη εργασία των ολιγόμηνων προγραμμάτων απασχόλησης, με την ανεργία. ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Το 2018 υπάρχει η δυνατότητα και διεκδικούμε να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας μόρφωση, ζωή και δουλειά με δικαιώματα! Από την ανάγκη αυτή βήμα πίσω δεν κάνουμε!

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ!

29/11/2018

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Κοπριτέλης Απόστολος

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα