ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε υποβάθμιση των Παιδαγωγικών Σπουδών, μέσω συγχωνεύσεων, ξεκινώντας με τη συγχώνευση του ΠΤΔΕ Πάτρας με το ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας

22/04/2019 - 17:36

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε υποβάθμιση των Παιδαγωγικών Σπουδών, μέσω συγχωνεύσεων, ξεκινώντας με τη συγχώνευση του ΠΤΔΕ Πάτρας με το ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας

Στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στη Γ΄ Λυκείου, όπου το Λύκειο γίνεται κυριολεκτικά εξεταστικό κέντρο, συμπεριλαμβάνονται και οι γενικευμένες συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες σχολών. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών. Αντίθετα, με αυτό τον τρόπο επιχειρείται ισχυρότερη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις ανάγκες της «αγοράς» και προώθηση ακόμη περισσότερων αντιλαϊκών περικοπών προς όφελος του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας. Το ΠΤΔΕ ουσιαστικά συγχωνεύεται με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας. Το «νέο» τμήμα μετονομάζεται  σε Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι άκρως επικίνδυνη και βαθιά αντιεπιστημονική, αφού ανοίγει ο δρόμος για την απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας ακόμα και από τις Παιδαγωγικές Σχολές και μπλέκονται δύο διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα σε ένα πρόγραμμα σπουδών, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και των δύο αντικειμένων. Το επιστημονικό αντικείμενο του Δασκάλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτό του Κοινωνικού Λειτουργού. Είναι ολοφάνερο τι επιδιώκει η κυβέρνηση, να διαμορφώσει εργαζόμενους που θα λειτουργούν ως «πολυεργαλεία», που θα εναλλάσσονται σε διαφορετικές θέσεις εργασίας.

Αν τελικά αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη υποβάθμιση της Παιδαγωγικής Επιστήμης, των δικαιωμάτων των φοιτητών και των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων, αλλά και όλων των εργαζόμενων στα σχολεία. Αντίστοιχα, υποβαθμίζεται και ο ρόλος των Κοινωνικών Λειτουργών, που είναι απαραίτητοι σε όλα τα σχολεία, αφού επιτελούν κρίσιμο ρόλο στη συνολική εκπαιδευτική διαδικασία.

Να μην περάσει η συγχώνευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας!

  • Ενιαία  προγράμματα  σπουδών ανά επιστημονικό  αντικείμενο,  που  να  υπηρετούν  τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού. Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.
  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού  αντικειμένου  και  για την  άσκηση του  αντίστοιχου  επαγγέλματος.  Πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα με το πτυχίο!
  • Κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικούς και Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών - 30.000 μόνιμοι διορισμοί. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ 22/4/2019 ΣΤΙΣ 18.30 ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 18.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ!

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΘΡΟΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                                               Η Γ. Γραμματέας

    Κοπριτέλης Απόστολος                                                         Γλαβίνα Σουζάνα

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα