ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Με αφορμή τις νέες συνεδριάσεις των Τριμερών Επιτροπών

21/11/2018 - 16:55

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΜΕΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ  ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Αυτές τις μέρες, για δεύτερη φορά  μέσα στο 2018,  καλούνται σε συνεδρίαση οι τριμερείς επιτροπές  του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (Δ/ντής Εκπαίδευσης, Δήμαρχος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κών περιοχής).

 Το  Δ.Σ  του  Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», επικαιροποιεί τη θέση του  με  βάση  και την τη μέχρι  τώρα πείρα  του  από την προσπάθεια εφαρμογής της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Η κυβέρνηση με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, θεσμοθέτησε στις αρχές του 2018 την «έναρξη» εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με στόχο την ολοκλήρωσή της  σε βάθος τριετίας, χωρίς να προβλέπει προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε έναν διορισμό, ούτε 1€ για χτίσιμο νέων Νηπιαγωγείων! Στην ουσία θεσμοθετήθηκε τη Δίχρονη εκεί που η ίδια η ζωή  είχε λύσει το ζήτημα και ήδη εφαρμοζόταν.

Παράλληλα,  με τις λεγόμενες τριμερείς συμβουλευτικές επιτροπές έδωσε στους Δημάρχους τη δυνατότητα να έχουν λόγο για το αν θα εφαρμοστεί ή όχι η Δίχρονη Π.Α. στον Δήμο τους, ανοίγοντας  τον δρόμο  της εμπλοκής των Δήμων σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση !

Η κυβέρνηση, χρησιμοποίησε αυτές τις επιτροπές ως άλλοθι για να ρίχνει την ευθύνη στους Δήμους (και οι Δήμοι στην κυβέρνηση) για το αν παίρνουν ή όχι μέτρα για την εφαρμογή στην περιοχή τους της Δίχρονης Υποχρεωτική Προσχολικής Αγωγής,  χωρίς κόστος για το κράτος.

 Άλλωστε και με τη δημοσιοποίηση της ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), που καθόρισε ότι μόνο 184 Δήμοι μπήκαν στο πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2018-19  (μόλις το 25% περίπου των προνηπίων), αποδείχτηκε περίτρανα ότι η κυβέρνηση με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση εμπαίζει για άλλη μια φορά, γονείς, νηπιαγωγούς και εργαζόμενες/ους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τώρα η κυβέρνηση δηλώνει ότι στοχεύει να μπουν στο πρόγραμμα την επόμενη χρονιά –τη δεύτερη του τριετούς προγράμματος- άλλοι 100 Δήμοι, που και πάλι δε θα είναι ο κορμός των μεγάλων αστικών κέντρων. Το ως τώρα έξοδό της γι’ αυτό είναι 95 προκάτ αίθουσες για όλη τη χώρα, που έχουν ξεμείνει από κάποιο άλλο έργο και ό,τι ελάχιστο έκαναν κάποιοι Δήμοι!!

Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ότι υπάρχει σήμερα  η παιδαγωγική ανάγκη και η δυνατότητα να είναι όλα τα παιδιά ως 6 ετών σε δομές Προσχολικής Αγωγής, ενώ για τα προνήπια - νήπια 4-6 ετών η φοίτηση να είναι υποχρεωτική στα Δημόσια Νηπιαγωγεία.

Με βάση τα παραπάνω:

  • Απαιτούμε η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή να υλοποιηθεί τώρα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, για όλα τα παιδιά και σε όλη τη χώρα. Όλα τα νήπια-προνήπια στα Δημόσια Νηπιαγωγεία με τη λήψη άμεσων μέτρων υποδομής και όλα τα παιδιά ως 4 χρόνων σε δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς.
  • Να παρθούν τώρα όλα τα  μέτρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις (υποδομές, προσλήψεις Νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού) για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ώστε όλα τα νήπια –  προνήπια να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και στους Δήμους ευθύνης του Συλλόγου μας (Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου δηλ. Δήμο Αθηναίων).

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Κοπριτέλης Απόστολος

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα