ΣΕΠΕ "Ρ. Ιμβριώτυη" και Ένωση Γονέων: Να ελεγχθεί αμέσως, αν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας στα έργα της ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι και να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν κινδυνεύουν παιδιά και εργαζόμενοι στα παρακείμενα σχολεία!

19/10/2018 - 15:30

Να ελεγχθεί αμέσως, αν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας στα έργα της ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι και να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν κινδυνεύουν παιδιά και εργαζόμενοι στα παρακείμενα σχολεία!

Κυρίες και κύριοι,

Μία απλή επίσκεψη στο 4ο Δημοτικό Αθηνών και στο 2ο Ειδικό Δημοτικό και 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο, που στεγάζονται κολλητά στο ίδρυμα ΕΛΕΠΑΠ στην Κόνωνος στο Παγκράτι, μας δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά για τους κινδύνους που προκύπτουν από τα έργα που κάνει το ίδρυμα ΕΛΕΠΑΠ, τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και για την ίδια τη ζωή μαθητών, εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, των γονιών, αλλά και όλων όσων μπαίνουν στα σχολεία αυτά όσο οι εργασίες είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ενώ τα σχολεία λειτουργούν, οι εργασίες που κάνει το ίδρυμα ΕΛΕΠΑΠ για την κατασκευή νέας πτέρυγας δημιουργούν πολύ θόρυβο, δηλαδή δουλεύουν κομπρεσέρ, μετακινούνται και συγκρούονται βαριά σίδερα κλπ, σε απόσταση αναπνοής από αίθουσες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι ως και αδύνατη κάποια χρονικά διαστήματα! Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες γίνονται χωρίς να έχει μπει κανένα προστατευτικό από τον θόρυβο.

Ταυτόχρονα, παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε πουθενά ούτε ένα προστατευτικό για τα έργα που γίνονται! Αναρωτηθήκαμε τι θα συμβεί στην περίπτωση που ένα σίδερο ή άλλο βαρύ αντικείμενο ξεφύγει από τον γερανό ή από τα χέρια των εργαζομένων στην οικοδομή; Μας τρομάζει πραγματικά και μόνο η σκέψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει την ώρα που αυλίζονται εκατοντάδες παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς στα προαύλια των σχολείων, ή την ώρα που έρχονται ή φεύγουν όλα αυτά τα παιδιά και πολλά συνοδεύονται και από τους γονείς τους! Αλήθεια ποιος θα τους προστατέψει στην περίπτωση αυτή; Πώς είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια έργα κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων που βρίσκονται κολλητά και από τη μια να παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία και από την άλλη να μην παίρνονται μέτρα προστασίας για τη ζωή τόσων παιδιών, εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στα σχολεία; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη ζωή και την ασφάλεια τόσων ανθρώπων; Καθώς και τι θα γίνει, αν πέσει ένας εργαζόμενος από τόσο ύψος, αφού τίποτα δε θα τον κρατήσει;

Και πράγματι χθες 17/10 έπεσε ένα αρκετά μεγάλο αντικείμενο στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού, ευτυχώς αυτή τη φορά δε χτύπησε κανείς, αλλά θα είμαστε πάντα τόσο τυχεροί;

Θα ήταν ίσως παράλειψη να μην επισημάνουμε επίσης ότι στο 2ο ειδικό Δημοτικό και στο 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο φοιτούν παιδιά με βαριές αναπηρίες, που πολλά απ’ αυτά και μόνο με τον θόρυβο αναστατώνονται και δύσκολα επανέρχονται! Αλλά αυτό μάλλον είναι ψιλά γράμματα για τους αρμόδιους!!!

Να επισημάνουμε, τέλος, ότι ο κλιματισμός του παρακείμενου σ’ αυτό που χτίζεται κτηρίου της ΕΛΕΠΑΠ (ο οποίος είναι εντελώς ακάλυπτος από πέρυσι που κατασκευάστηκε το κτήριο αυτό) βγαίνει ακριβώς δίπλα στις αίθουσες του 4ου Δημοτικού Αθηνών και μάλιστα δίπλα στο Τμήμα Ένταξης και τα παιδιά αφενός μεν αναπνέουν ό,τι βγαίνει από κει, αφετέρου δε η όχληση από τον θόρυβο των μηχανημάτων δυσκολεύει συνεχώς τη λειτουργία του Τμήματος Ένταξης! Είναι υποχρεωτικό απ’ ότι ξέρουμε να υπάρχει ψηλή καμινάδα, που να διοχετεύει μακριά τα αέρια από τον κλιματισμό μεγάλων κτηρίων. Σε κάθε περίπτωση δε μπορεί να διοχετεύονται δίπλα σε σχολικές αίθουσες! Ζητάμε να κατασκευαστεί ηχομονωτικό κουβούκλιο, που να ενσωματώνει το σύστημα κλιματισμού καθώς επίσης και υψηλή καμινάδα διοχέτευσης των αερίων.

Τα παραπάνω καταγράφηκαν και από τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών, που τυγχάνει να είναι πολιτικός μηχανικός κατ’ επάγγελμα, σε επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε την Τετάρτη 17/10 στο έργο.

Εκπαιδευτικοί και Γονείς ανησυχούμε, κυρίες και κύριοι!

Ζητάμε από την Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και τη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Αθηναίων-Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών να κάνουν άμεσα επιτόπιο έλεγχο, να υποχρεώσουν την εταιρεία ΕΛΕΠΑΠ να πάρει αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στην οικοδομή, για να διασφαλιστεί η ζωή των παιδιών και όλων των εργαζομένων στα παρακείμενα σχολεία (αλλά και των εργαζομένων στην οικοδομή!) αλλά και μέτρα προστασίας από τον θόρυβο, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης να καλυφθεί με κουβούκλιο το σύστημα κλιματισμού του παρακείμενου κτηρίου και να φτιαχτεί η καμινάδα!

Ζητάμε να μας απαντήσετε εγγράφως ότι είναι ασφαλείς οι μαθητές μας και οι εργαζόμενοι στα σχολεία αυτά!

Ζητάμε από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες από την πλευρά του διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστούν παιδιά και εργαζόμενοι στο 4ο δημοτικό Αθηνών.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»

Ο Πρόεδρος                                                 Η Γ. Γραμματέας

Κοπριτέλης Απόστολος                                        Γλαβίνα Σουζάνα

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων της 2ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων

Ο Πρόεδρος                                                           Η Γ. Γραμματέας

Φιλέρης Βαγγέλης                                                 Καραγιαννίδου Κατερίνα

 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα