ΣΕΠΕ "Σωκράτης": Πρόταση στην τριμερή επιτροπή για την έναρξη εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο δήμο Αχαρνών

10/06/2019 - 16:47

Δελτίο τύπου για την  Τριμερή Επιτροπή

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31-5-2019  η συνεδρίαση  της τριμερούς επιτροπής  (Διευθύντρια Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΠΕ Αν. Αττικής «ο Σωκράτης»), όπως αυτή ορίζεται στα πλαίσια του άρθρου 33 (ν. 4521/18) για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2020-2021 που αφορά στο Δήμο Αχαρνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης  για να εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική  Αγωγή στο δήμο Αχαρνών χρειάζονται 20 τμήματα. Ο πρόεδρος του συλλόγου τόνισε πως οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες (λαμβάνοντας υπόψη και την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για 15 μαθητές ανά τμήμα) κι ότι το διάστημα μέχρι  την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021 είναι ικανό ώστε να εξευρεθούν χώροι, να γίνει κρατική χρηματοδότηση για την ανέγερση 10 νηπιαγωγείων σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, με τραπεζαρίες, χώρους ανάπαυσης, βιβλιοθήκη, προαύλια σχεδιασμένα που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των παιδιών για άθληση και παιχνίδι. Επιπλέον  κατέθεσε πρόταση στην τριμερή επιτροπή (επισυνάπτεται) με την οποία συμφώνησαν και την οποία υπέγραψαν η Διευθύντρια Εκπαίδευσης και ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής.

Η κυβέρνηση από τη μία θεσμοθέτησε την υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και από την άλλη δε δίνει ούτε μισό ευρώ για την υλοποίησή της «πετώντας το μπαλάκι» στους δήμους. Επιπλέον, παραγγέλνει αίθουσες προκάτ για τους νέους δήμους που θα την υλοποιήσουν (σχ. έτος 2019- 2020), ενώ με βάση την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ, προωθεί νομοθετική ρύθμιση για επίσπευση των διαδικασιών, ώστε την τρίτη χρονιά του προγράμματος να λύσει όπως όπως το πρόβλημα για τους εναπομείναντες 27 δύσκολους δήμους και γι’ αυτό θα βάλει καμιά 200αριά προκάτ Νηπιαγωγεία κυρίως μέσα στα προαύλια των υπαρχόντων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών ακόμα και …Γυμνασίων-Λυκείων!

 Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία, η οποία μάλιστα γίνεται μεγαλύτερη, αν σκεφτούμε ότι αυτή η κυβέρνηση έκοψε ακόμα και το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν για κτηριακές υποδομές για εφαρμογή της Δίχρονης στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019!

 Ο Σύλλογος  εδώ και χρόνια με Παραστάσεις Διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις (στο Δήμο,στην Περιφέρεια,στο Υπ. Παιδείας) μαζί και με Σωματεία και Φορείς της περιοχής αναδεικνύει, παλεύει και διεκδικεί να λυθούν τα οξυμένα κτηριακά προβλήματα (δημοτικά και νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ και κοντέινερ, νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε πρώην μαγαζιά, σχολεία χωρίς ασφαλή προαύλια, περιφράξεις κτλ.)

Ο Σύλλογος  δε θα σταματήσει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για :

 • Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων Νηπιαγωγείων.
 • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων Νηπιαγωγών. 15 παιδιά ανά τμήμα. Καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών. Καμία κατάργηση ή συγχώνευση νηπιαγωγείων ή τμημάτων.
 • Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
 • Ουσιαστική λειτουργία των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων. Με πλήρη σίτιση, μαγειρεία και τραπεζαρία, χώρους ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό.
 • Δέσμευση χώρων και χρηματοδότηση για την ανέγερση Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών.
 • Μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στις προσχολικές δομές, βασική προϋπόθεση για μια αναβαθμισμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη Προσχολική Αγωγή.
 • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους, καθώς δεν μπορεί το περιεχόμενο της παρέμβασης να είναι διαφοροποιημένο και αποσπασματικό.
 • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.
 • Δημόσιους και δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς για τις ηλικίες  πριν τα 4 χρόνια.

Αυτή είναι σήμερα η ανάγκη και η δυνατότητα της εποχής μας και από αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Για το Δ.Σ

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       H  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                     ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ     

Επισυνάπτουμε την πρόταση

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Για την έναρξη εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Στις 26/2/2018 ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) το άρθρο 33 που αφορά στην Προσχολική Αγωγή.

Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, δεν υλοποιείται το βασικό αίτημα που βρίσκεται και στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών σωματείων και των γονιών για «άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης, Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας»!

Η υλοποίηση του αιτήματος αυτού μεταφέρεται σε βάθος τριετίας και συνδέθηκε άμεσα με τις δυνατότητες των Δήμων να το υποστηρίξουν με υποδομές, γι΄ αυτό και θεσμοθετήθηκε η συμμετοχή των Δημάρχων στις γνωμοδοτικές επιτροπές. Είναι αποκαλυπτικό ότι στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται μηδενική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος!

Η κυβέρνηση στην ουσία μας λέει ότι:  «δεν έχω κτήρια», «δε δημιουργώ υποδομές», «δε χρηματοδοτώ τη δημόσια εκπαίδευση» αλλά  «εφαρμόζω τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή όπου τελικά η ίδια η ζωή λύνει το ζήτημα» (π.χ. μειωμένος αριθμός παιδιών λόγω υπογεννητικότητας), αλλά και όπου τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα ωθούν στην κατεύθυνση αυτή (π.χ. διπλασιασμός από 7 σε 14 του ελάχιστου αριθμού μαθητών για να δημιουργηθεί τμήμα νηπιαγωγείου, 30ωρο, προαιρετικότητα, δηλαδή κλείσιμο ολοήμερων).

Ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι, με βάση τις δεσμεύσεις για τριετές πλάνο διορισμών, κανονικά σήμερα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι 20.000 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, γιατί και αυτό ήταν προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως μόνο απολύσεις συμβασιούχων γίνονται!!

Με βάση τις εξελίξεις

Είναι παραπλανητικό το επιχείρημα ότι: «η ψήφιση του άρθρου 33 από μόνη της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλη τη χώρα». Ο Υπουργός Παιδείας στις 10/8/2017 σε συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΔΟΕ δήλωσε ότι: «Δεν είμαστε έτοιμοι για τη δίχρονη προσχολική αγωγή λόγω ελλείψεων υποδομών». Μέχρι σήμερα δε δημιουργήθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις, το αντίθετο:

 • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία νέων υποδομών, Νηπιαγωγείων που θα στεγάσουν όλα τα παιδιά. Εκατοντάδες Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε απαράδεκτα και ακατάλληλα κτήρια. Ως γνωστόν για τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα κονδύλια για νέες σχολικές υποδομές είναι μη επιλέξιμα.
 • Μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκε κανένας μόνιμος διορισμός Νηπιαγωγών. Το καλοκαίρι η κυβέρνηση προετοιμάζει απολύσεις 2.500 συμβασιούχων Νηπιαγωγών.
 • Η πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του Νηπιαγωγείου. Αύξησαν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών για να φτιαχτεί τμήμα από 7 σε 14 νήπια/προνήπια. Αύξησαν το ωράριο της Νηπιαγωγού. Με την Υπουργική απόφαση Φίλη υποβάθμισαν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ορθώνοντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στις οικογένειες που έχουν ανάγκη από ολοήμερες δομές διευρυμένης χρονικής λειτουργίας. Για σίτιση, υποδομές ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό δε λένε κουβέντα.

Ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος κατά τη μεταβατική περίοδο δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά. Δημιουργήθηκαν περιοχές και Δήμοι δύο ταχυτήτων, εκεί που υλοποιείται η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και εκεί που δεν υλοποιείται.  Διαμορφώνεται μια ακόμα εκπαιδευτική διαφοροποίηση η οποία είναι αμφίβολο αν θα λυθεί μέσα στην τριετία.

Με την εμπλοκή των Δημάρχων στις διαδικασίες γνωμοδότησης και εξαιτίας των τεράστιων και υπαρκτών προβλημάτων στους Δήμους (π.χ. πενιχρή κρατική επιχορήγηση) η κυβέρνηση δημιουργεί το κατάλληλο άλλοθι, ώστε να μπορεί να ισχυρίζεται ότι «εμείς νομοθετούμε αλλά οι Δήμοι δεν υλοποιούν».

Για τους Δήμους που θα υλοποιείται το πρόγραμμα δημιουργούνται ανισότητες, όταν ο κάθε γονιός επωμίζεται τελικά ατομικά την ευθύνη για το πού θα στείλει το παιδί του! Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων στη Βουλή ότι: «Αρχίζουμε να υλοποιούμε τις προϋποθέσεις γι’ αυτό και όταν – σε μια τριετία – ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σε όλη τη χώρα, τότε θα είναι υποχρεωτική για όλους η 14χρονη εκπαίδευση. Μέχρι τότε ο γονιός θα επιλέγει δομή».

Υλοποιείται από την πίσω πόρτα, στο όνομα της μεταβατικότητας, η παροχή εκπαίδευσης με κουπόνια και voucher, η αποκέντρωση της εκπαίδευσης και το πέρασμα τμήματος της εκπαίδευσης στην Τοπική Διοίκηση. Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που διαβλέπουν νέα πεδία κερδοφορίας. Είναι σίγουρο ότι αυτές οι εξελίξεις θα ανοίξουν την όρεξη των επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και δυνάμεων που ηγούνται στην Τοπική Διοίκηση για πέρασμα και άλλων αρμοδιοτήτων στην ευθύνη τους.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες πριν τα 4 χρόνια, ώστε κάθε παιδί να έχει θέση σε δομές προσχολικής αγωγής.

Για την ουσιαστική υλοποίηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής απαιτούνται :

 • Μαζικοί- μόνιμοι διορισμοί και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.
 • Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών.
 • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι εμπόρευμα για να δίνεται με κουπόνια. Είναι ανάγκη και πρέπει να δίνεται δημόσια και δωρεάν σε όλους!
 • 15 παιδιά μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση, να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι…).

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» ξεκαθαρίζει ότι αν δεν παρθούν όλα τα παραπάνω  μέτρα, δε δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με όλα τα Νήπια –  Προνήπια στο Νηπιαγωγείο, η όποια διαδικασία για την «δήθεν εφαρμογή» της είναι αποπροσανατολιστική, «ρίχνει στάχτη στα μάτια»και συγκαλύπτει την πολιτική που στην ουσία  την υπονομεύει.

Για το Σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα