ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.: Εγκατάσταση εκατοντάδων νηπίων σε λυόμενες αίθουσες !

26/04/2019 - 10:05

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

για την εγκατάσταση με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδων νηπίων σε λυόμενες αίθουσες !

          Το Σωματείο μας καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και άκρως αντιπαιδαγωγική νομοθετική ρύθμιση που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την Παιδεία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Όπως είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα με προηγούμενα δελτία τύπου, η Διοίκηση της Κτ.Υπ. σε συνεννόηση με τα υπουργεία Υποδομών & Παιδείας, διαμόρφωσε νομοθετική ρύθμιση για την υλοποίηση προγράμματος εγκατάστασης εκατοντάδων νηπιαγωγείων πανελλαδικά σε λυόμενες αίθουσες που θα τοποθετηθούν κυρίως μέσα σε υπάρχοντα σχολεία. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 200 νηπιαγωγεία και θα ακολουθήσουν άλλα 400 τουλάχιστον. Η νομοθετική ρύθμιση παρακάμπτει την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα και με το ελάχιστο κόστος η όλη διαδικασία, ενώ δεν δίνει καμία προοπτική για την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων.

            Ως Σωματείο τονίζουμε για πολλοστή φορά τα εξής:

  1. Είναι απόλυτα υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν σχεδίασαν και δεν υλοποίησαν έγκαιρα ένα πρόγραμμα κατασκευής δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών των λαίκών οικογενειών. Αντίθετα κάθε χρόνο –ακόμα και για το «μεταμνημονιακό» 2019- κόβουν συνεχώς εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για απαλλοτριώσεις οικοπέδων, μελέτη και κατασκευή σύγχρονων σχολείων και άλλων δημόσιων κτιριακών υποδομών.
  2. Εδώ και χρόνια -και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων- οι εκάστοτε κυβερνήσεις προχώρησαν στην πλήρη αποδυνάμωση του μοναδικού κρατικού τεχνικού φορέα που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων. Με το 2ο μνημόνιο συγχώνευσαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) με το τεχνικό τμήμα της ΚΕΔ, τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ διαμορφώνοντας τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ενώ στις αρχές του 2018 –αφού με τους αγώνες μας πετύχαμε την απένταξη του φορέα από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων- «φρόντισαν» να αποψιλώσουν την Κτ.Υπ. από τεχνικό προσωπικό, μετατάσσοντας τα 2/3 των μηχανικών !!
  3. Επιχείρησαν με τον «Καλλικράτη» και συνεχίζουν «με τον Κλεισθένη» να «φορτώνουν» την ευθύνη του κράτους για την κατασκευή νηπιαγωγείων και όχι μόνο, στις Περιφέρειες και του Δήμους, διαμορφώνοντας έτσι Παιδεία πολλών ταχυτήτων, ανάλογα και με την κατάσταση κάθε Περιφέρειας η Δήμου, με αποτέλεσμα οι γονείς να καλούνται να ξαναβάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» για υποδομές που έχουν χιλιοπληρώσει με τη φοροκαταιγίδα.
  4. Τώρα έρχονται και επικαλούνται μία κατάσταση που οι ίδιοι έφεραν στο «μη παρέκει» και γεμίζουν τη χώρα με λυόμενα στα οποία θα πάνε τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μικρά παιδιά !!  Παράλληλα δε, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εκπαίδευσης σε λειτουργούντα σχολεία, ιδιαίτερα στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα, που θα επιλεγούν για να τοποθετήσουν λυόμενα νηπιαγωγεία. Βέβαια λένε ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για 4 έως 6 χρόνια, αλλά σε αυτή τη χώρα όλοι γνωρίζουμε ότι … «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Ως εργαζόμενοι στην Κτ.Υπ. αλλά και ως γονείς κατανοούμε ότι επείγει να εξευρεθεί σχολική στέγη για εκατοντάδες νήπια.   Όμως εξίσου αν όχι πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι αυτή η προσωρινή «λύση» δεν θα γίνει μόνιμη, θα αφορά σε απολύτως επείγουσες ανάγκες, η εγκατάσταση θα γίνει κυρίως σε ελεύθερα οικόπεδα, θα πληροί τους βασικούς όρους διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας και θα ληφθούν όλες οι προβλέψεις ώστε αυτές οι λυόμενες αίθουσες να διαμορφωθούν όσο γίνεται καλύτερα με γνώμονα ότι θα στεγάσουν νήπια. Συνεπώς θα έπρεπε οπωσδήποτε στην προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλιστούν με συγκεκριμένα μέτρα και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όσα προαναφέραμε και βέβαια να μην μείνει σε γενικόλογες δεσμεύσεις το πρόγραμμα μελέτης και κατασκευής των απαραίτητων νηπιαγωγείων που θα αντικαταστήσουν τα λυόμενα. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από τη σαφή ενίσχυση των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ σε αρμοδιότητες, κρατική χρηματοδότηση και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να φέρουν σε πέρας με ίδια μέσα και προσωπικό τόσο το παραπάνω έργο όσο και το σύνολο των υποχρεώσεων του κράτους για παροχή δημόσιων, δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολείων και άλλων δημοσίων κτιρίων.

ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΟΤΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΛΥΟΜΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΥΚΕΙΑ ΛΕΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ !!!  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

 

                                                                                                                Το Δ.Σ. του Σωματείου

 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα