ΣΕΠΕ "Σωκράτης": Τι πρέπει να κάνουν οι σύλλογοι που μπήκαν στο πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα

06/09/2019 - 22:15
Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,
 
η κυβέρνηση της ΝΔ ξαναφέρνει στο εκπαιδευτικό προσκήνιο, με νέα υπουργική απόφαση, το σοβαρό ζήτημα των σχολικών γευμάτων. Η θέση του συλλόγου μας είναι πάγια και σταθερή ως προς αυτό το ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια.
 
Η επί σειρά ετών οικονομική κρίση και οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, πριν, κατά τη διάρκειά της και μετά, οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν χιλιάδες νοικοκυριά στην οικονομική εξαθλίωση και στην ανέχεια, με πρώτα θύματα τα παιδιά. Ο υποσιτισμός των παιδιών είναι δυστυχώς γεγονός στον 21οαιώνα!
 
Για το λόγο αυτό το ταξικό κίνημα είχε έγκαιρα βάλει το αίτημα γεύμα για όλα τα παιδιά στα σχολεία και ταυτόχρονα μέτρα για τις ανάλογες αναγκαίες υποδομές (τραπεζαρία, τραπεζοκόμο…).
 
Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας και όλες οι κυβερνήσεις, θεωρώντας τον παιδικό υποσιτισμό ένα ακόμη οικονομικό βαρίδιο στην πλάτη τους, εκχωρεί αδιάντροπα την μέριμνα και την ευθύνη για τα προγράμματα σίτισης σε ιδιωτικούς φορείς, αποποιείται την υποχρέωσή της για εξασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων και επιχειρεί να την μεταφέρει στους εκπαιδευτικούς, αναθέτοντάς τους την υποχρέωση του ελέγχου της ποιότητας των γευμάτων, πράγμα που δε μπορεί να γίνει γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τέτοιες γνώσεις, άρα και δε μπορούν να αναλάβουν τέτοια ευθύνη!
 
Με αυτή την απόφαση οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν και της ΝΔ τώρα, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών μας! Οι εκπαιδευτικοί είμαστε παιδαγωγοί και δε μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες τραπεζοκόμων, δεν έχουμε γνώσεις για έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων!
 
Η κυβέρνηση οφείλει να προσλάβει τραπεζοκόμους σε όλα τα ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και πρωτίστως σ’ αυτά που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων! Ως τότε την ευθύνη έχει αποκλειστικά το Υπ. Παιδείας και οι ανάδοχες εταιρείες.
Ταυτόχρονα, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν αυτές οι υποδομές, είναι αδύνατον να σιτίζονται εκατοντάδες παιδιά καθημερινά μέσα στο σχολείο στον χρόνο που προβλέπεται στο πρόγραμμα αλλά και ταυτόχρονα με τους κινδύνους που εγκυμονούν λόγω αντικειμενικής έλλειψης συνθηκών υγιεινής!
 
Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων του Συλλόγου μας που μπήκαν στο πρόγραμμα να συνεδριάσουν και να καταλήξουν σε δύο πρακτικά, που θα σας σταλούν άμεσα υποδείγματα.
 
Το πρώτο θα δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί διασφαλίζουν την ποσοτική παραλαβή των γευμάτων και μόνο αυτή (όχι την ποιοτική) και το δεύτερο ότι τα παιδιά θα παίρνουν τα γεύματα στο σπίτι τους πλην όσων μένουν στο ολοήμερο που θα τρώνε στο σχολείο!
 
Η τακτική αυτή, που αποφασίστηκε ομόφωνα στο Δ.Σ. της ΔΟΕ από την αρχή του προγράμματος, εφαρμόστηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας που έχουν μπει ως τώρα στο πρόγραμμα.
 
Άρα, καλούμε όλους τους συναδέλφους και Συλλόγους Διδασκόντων όλων των σχολείων που μπήκαν στο πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» να ακολουθήσουν τη συλλογική απόφαση του Συλλόγου και του Κλάδου!
Θα σας σταλούν τα δύο υποδείγματα πρακτικών άμεσα, αφού φιλτραριστούν με βάση τα ακριβή κείμενα της νέας Υ.Α. και εγκυκλίου.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα