ΑΣΕ στην Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής

Ακούει η ΕΛΜΕ;

10/04/2021 - 12:27

Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα, συνάδελφοι αναπληρωτές μένουν χωρίς ρεύμα!
Η ΕΛΜΕ ακούει;

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Αριστείδου, στην Αθήνα, πραγματοποίησαν στις 2 Απριλίου αντιπροσωπείες της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας, της Ομάδας Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Αθήνας και της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων και Ανέργων 1ου - 7ου Διαμερίσματος, απαιτώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια η ΔΕΗ κόβοντας το ρεύμα λόγω χρεών (!) σε πολύτεκνη οικογένεια αναπληρωτή εκπαιδευτικού που δουλεύει σε σχολείο της περιοχής μας, με τρία υποκείμενα νοσήματα και με τέσσερα ανήλικα παιδιά. Ο συνάδελφος έχει απευθυνθεί από το 2017 στη ΔΕΗ για διακανονισμό του χρέους με όρους που να είναι διαχειρίσιμοι και κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος αυτού. Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΗ εξακολουθεί να ζητά υπέρογκα ποσά μηνιαίως (750 ευρώ) για να ρυθμιστεί το χρέος, ποσό που είναι εξοντωτικό και παράλογο.

Ύστερα από την παρέμβαση των φορέων ο συνάδελφος μας ενημέρωσε ότι υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου με τη διοίκηση της ΔΕΗ και ότι αναμένει αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Θα ήταν κουραστικό να πούμε ότι για ακόμα μια φορά η πλειοψηφία της Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής (ΔΑΚΕ, ΠΕΚ) όχι μόνο απέρριψε το κάλεσμα και την πρόταση για οικονομική στήριξη στον συνάδελφο, αλλά δεν δέχτηκε καν το σωματείο μας να βγάλει μια ανακοίνωση στήριξης των αιτημάτων του συναδέλφου καταγγέλλοντας την ενέργεια της ΔΕΗ! Μάλιστα, εξέφρασαν τη «δικαιολογία» ότι αν δώσουμε κάποια στήριξη, θα «ανοίξει η όρεξη» και σε άλλους αναξιοπαθούντες συναδέλφους…

Φυσικά περιττεύουν τα σχόλια για μια πλειοψηφία που δεν έχει βγάλει ούτε καν μια ανακοίνωση για τα θέματα που προκύπτουν σε σχέση με το νέο άνοιγμα των σχολείων στις 12/4. Σύσσωμες όλες οι άλλες παρατάξεις της ΕΛΜΕ (ΠΕΚ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ) απέρριψαν την πρόταση για συμμετοχή της ΕΛΜΕ στην κινητοποίηση των σωματείων στις 14/4 με αιτήματα άμεσους μαζικούς εμβολιασμούς για τους εκπαιδευτικούς, αραίωση των τάξεων, μέτρα καθαριότητας και προληπτικά τεστ για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Φαίνεται πως άδικα οι συνάδελφοί μας ανησυχούν βλέποντας τις τρομακτικές ελλείψεις σε μέσα υγειονομικής προστασίας και δυνατότητες νοσηλείας, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής...

Η πρώτη παράταξη της ΕΛΜΕ, η ΔΑΚΕ, μάλλον για άλλα αγωνιά. Μέλημά της είναι να βάλει νέα εμπόδια στην αγωνιστική στάση χιλιάδων συναδέλφων που έριξαν μαύρο τόσο στην αξιολόγηση όσο και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το νέο «ΠΥΣΔΕ» που ορίστηκε από την ΔΔΕ στελεχώνεται κατά κύριο λόγο από μέλη των ψ/δ της
ΔΑΚΕ, τα οποία, κατά πως φαίνεται, έκαναν ότι δεν είδαν τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ για υποβολή δήλωσης παραίτησης από όσους κληθούν να συμμετάσχουν στα ΠΥΣΔΕ και συμμετέχουν κανονικότατα στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Δεν απορούμε βέβαια για αυτή τους τη στάση. Νεροκουβαλητές της κυβερνητικής πολιτικής, βάζουν για άλλη μια φορά πλάτη, ώστε η κυβέρνηση να περάσει ανενόχλητη τη λογική της ατομικής ευθύνης και, μέσω των self test, να προτείνει την παράταση των κλειστών σχολείων έναντι των ανοικτών με όρους και μέτρα που να εγγυώνται την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών. Αποσιωπούν ότι η κυβέρνησή τους (κομματικός-συνδικαλιστικός μηχανισμός της ΝΔ είναι η ΔΑΚΕ) δεν πήρε ούτε ένα μέτρο και, όπως κλείσαμε. έτσι και ανοίγουμε. Είναι η κυβέρνησή τους που δεν θέλει να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί πριν το άνοιγμα των σχολείων, είναι αυτή που δεν θέλει να υπάρχει αραίωση των μαθητών στις τάξεις, είναι αυτή που δίνει τις εντολές να χτυπήσουν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, ακόμα και υγειονομικούς, γιατί ζητούν τα αυτονόητα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους. Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που εγγράφει στο ενεργητικό της πάνω από 8.500 νεκρούς και κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Να μας κάνει τη χάρη ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, που ψάχνει υπεύθυνους για το άνοιγμα των σχολείων μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Ας κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη, εκεί θα βρουν την απάντηση.

Συνάδελφοι, το τι σωματείο πρέπει να έχουμε σε τέτοιους καιρούς, το αποδεικνύει η ίδια η ζωή. Σε περίοδο πανδημίας και δεύτερης, σχεδόν συνεχόμενης καπιταλιστικής κρίσης, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, βάζουν για ακόμα μια φορά το λαό να πληρώσει το μάρμαρο, με τη γνωστή καραμέλα «η πανδημία (ή η κρίση) είναι ευκαιρία»…

Καιρός, λοιπόν, για νέες «μεταρρυθμίσεις, καινοτομίες στην εκπαίδευση, ελκυστικό τοπίο για επενδύσεις» και άλλα σχετικά… Εμπρός, λοιπόν, για το 10ωρο, για την ατομική ασφάλιση, το αυτόνομο σχολείο των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, όλα αυτά που ζητά ο ΣΕΒ. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 1,2 δις που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για την εκπαίδευση, τίποτα δεν περισσεύει για τις ανάγκες σε σχολικές υποδομές και προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και να εξασφαλιστούν για τους μαθητές σύγχρονες συνθήκες παιδαγωγικής διαδικασίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει συνέχεια του κράτους σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς. Οι αντιλαϊκοί νόμοι της προηγούμενης κυβέρνησης κατά ένα μαγικό τρόπο διατηρούνται και από την επόμενη. Εξ ου και οι προτάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση για μορατόριουμ, για κοινούς υπουργούς και άλλα σχετικά…

Ανάλογες μεταρρυθμίσεις σχεδιάζουν οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη, φιλελεύθερες, κεντρώες ή σοσιαλδημοκρατικές. Σωτήρες και λύσεις από τα πάνω, αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες για τους εργαζόμενους και το λαό.

Αντίθετα, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι πιστεύουν στη δύναμή τους, στην οργάνωση και τη συμμετοχή τους με τα δικά τους αιτήματα και διεκδικήσεις, τότε υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Ανατροπές γίνονται, όπως έδειξαν και οι μάχες που δώσαμε στην εκπαίδευση όλο αυτό το διάστημα.

Συνάδελφοι, η ευθύνη του καθενός από μας είναι σημαντική. Για να έχουμε σωματεία με προσανατολισμό τέτοιο που να μην είναι ο καθένας μόνος του σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση, να μην αγωνιά μόνος του για τη δουλειά του, για τους λογαριασμούς του, για τους δικούς του ανθρώπους.

Μπροστά μας στο επόμενο διάστημα, ανάλογα φυσικά και με την πορεία της πανδημίας, θα έχουμε αρχαιρεσίες σωματείων και θα κριθούν πολλά για το μέλλον μας. Η αδράνεια, η αδιαφορία, η ατομική προσπάθεια σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι λύσεις. Σωματεία χωρίς φωνή, είναι εργαζόμενοι χωρίς φωνή, είναι αυτό που θέλει το σύστημα, που θεωρεί την υγεία κόστος και το οχτάωρο παρωχημένο για να θησαυρίζει μια παρασιτική μειοψηφία.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, απευθυνόμαστε με απαίτηση σε όλους τους αναπληρωτές!

Να γραφτούν όλοι στην ΕΛΜΕ, να δυναμώσουμε τη συμμετοχή και τη δράση!

Να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της ΑΣΕ για να έχουμε ένα σωματείο στο ύψος των αναγκών. Για να μην τους επιτρέψουμε να βάλουν τη ζωή των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους σε κίνδυνο! Για να μην τους επιτρέψουμε να αφήσουν τους μαθητές μας αβοήθητους, μετά από δύο σχολικές χρονιές σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Συμμετέχουμε, την Τετάρτη 14/04 στις 18:30 στα Προπύλαια, στην Πανελλαδική ημέρα δράσης για τα σχολεία. Δυναμώνουμε τη φωνή μας, παίρνουμε στα χέρια μας τη ζωή μας.

Ετοιμάζουμε τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς!

08/04/2021

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα