Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΣΤ΄ΕΛΜΕ

Δελτίο Τύπου της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στη ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας για το πρώτο ΔΣ της χρονιάς

26/01/2021 - 14:52

Δελτίο τύπου

Συναδέλφισσες,συνάδελφοι,
Την Τετάρτη 20/1/21 έγινε το πρώτο ΔΣ της χρονιάς για το σωματείο μας. Το προηγούμενο είχε γίνει δια ζώσης τον Οκτώβριο του `20. Στο διάστημα που μεσολάβησε το ΔΣ δεν συνεδρίασε ούτε μια φορά παρά το γεγονός ότι πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον 2 φορές το μήνα και παρά τις αλλεπάλληλες ΥΑ, εγκυκλίους και τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν, ψηφίστηκαν ή πρόκειται να ψηφιστούν.

Ακόμη και όταν ζητήσαμε να γίνει εξ αποστάσεως συνεδρίαση η απάντηση του προεδρείου ήταν ειρωνική και ανάρμοστη για το ρόλο που αντιπροσωπεύει. Από τη στιγμή που τα σχολεία σταμάτησαν τη δια ζωσης διδασκαλία, έχουμε υποβάλλει ως ΑΣΕ πάμπολλα θέματα για συζήτηση και προτάσεις για δράση του σωματείου. Άλλωστε, το κίνημα δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα.

Παρόλα αυτά δε συζητήθηκε τίποτα, και όπως έχετε δει και σε ενημερώσεις μας, οπουδήποτε χρειάστηκε να παρέμβουμε, αυτό έγινε με την παρουσία μας ως παράταξη και όχι με απόφαση σωματείου. Το σωματείο μας φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση ως παρατηρητής και στη χειρότερη ως χειροκροτητής των εξελίξεων.

Ειδικότερα, όσα θέματα τέθηκαν προς συζήτηση και ανησυχούν έντονα και δικαιολογημένα τους συναδέλφους (άνοιγμα σχολείων, βαθμολογία, αξιολόγηση σχολικών μονάδων, νέο σύστημα πανελληνίων) δεν πήραμε καμιά ουσιαστική απάντηση. Ακούστηκε ηχηρά για ακόμη μια φορά η στήριξη του προεδρείου στην κυβερνητική πολιτική (η ΔΑΚΕ στη ΣΤ` ΕΛΜΕ συμφωνεί με όλα αυτά). Ως γνήσια κυβερνητική ηγεσία πρεσβεύουν το «όλα βαίνουν καλά» και κακώς κάνουμε που μιλάμε και διαμαρτυρόμαστε.

Έφτασαν στο σημείο να ξεπεράσουν και το ίδιο το Υπουργείο, να εξαπολύουν απειλές και να μας εγκαλούν να προσέχουμε, γιατί κατά την άποψή τους πάντα, με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να ανησυχούμε για τη δουλειά μας. Επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου – εκλεγμένος για να προασπίζει τα δικαιώματα των συναδέλφων – υποστήριξε ότι, «όσοι συνάδελφοι δεν εφαρμόζουν όσα λέει το Υπουργείο, θα πρέπει να διώκονται και πειθαρχικά».

Συνάδελφοι, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν όσα ακούγονται από θεσμούς που οφείλουν να στηρίζουν τους συναδέλφους και τους μαθητές απέναντι σε τέτοιες αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο ρόλος που διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ σε αυτό το σωματείο. Απουσία πολιτικών επιχειρημάτων καταφεύγουν στο χλευασμό και την απρέπεια. Τόσο πολύ τους τρομάζει η κριτική που ο γραμματέας του ΔΣ τόλμησε να κλείσει το μικρόφωνο σε εκπρόσωπο της ΑΣΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Όταν βέβαια, ζητήσαμε το λόγο κρύφτηκε πίσω από μισομασημένα λόγια.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στο ΔΣ ήταν και το ερώτημα της ΑΣΕ σχετικά με τη στάση που πρόκειται να κρατήσει ο πρόεδρος απέναντι στο ζήτημα των αιρετών. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος είναι ένας από τους εκλεγμένους των ψευτοεκλογών της 7 ης Νοεμβρίου, στις οποίες γύρισε την πλάτη η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Ο πρόεδρος επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε αόριστο χρόνο στο μέλλον. Ως ΑΣΕ με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης απέναντι στις θέσεις του κλάδου θα προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση του άρθρου 17 του καταστατικού της ΕΛΜΕ που προβλέπει την καθαίρεση του προέδρου σε περίπτωση ενεργειών που αντιβαίνουν τα συμφέροντα του κλάδου.

Μέχρι σήμερα, 25/1 δεν είχαμε καμιά απάντηση από τη μεριά του προέδρου, για αυτό το λόγο σας ενημερώνουμε πως προβαίνουμε σε ενεργοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου με πρόταση που σας επισυνάπτουμε και με βάση την οποία καλούμε σύγκλιση του ΔΣ άμεσα (εντός πέντε ημερών) με μοναδικό θέμα τις ενέργειες του μέλους που αντιτίθενται στα συμφέροντα του κλάδου, όπως προβλέπεται από το καταστατικό.

Την ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν (άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα, κενά ακόμη και τώρα, απολύσεις συναδέλφων, αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια) και που όλοι σύσσωμοι οφείλουμε να παλέψουμε για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης, ορισμένοι προσβλέπουν μόνο σε προσωπικά οφέλη, αποδεικνύοντας στην πράξη και για ακόμα μια φορά ότι αποτελούν τη γάγγραινα του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι καιρός όσοι δρουν ως ξένο σώμα μέσα στον κλάδο, να διανύσουν το δικό τους δρόμο. Να μη κρύβονται κάτω από παραταξιακά κείμενα όποτε τους βολεύει. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν να παίζουν τα παιχνίδια τους σε κλειστά ΔΣ, αρνούμενοι τις κατ’ επανάληψη εκκλήσεις μας για ανοιχτές διαδικασίες.

25/1/21

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα