Α.Σ.Ε. στη ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Δελτίο Τύπου της Α.Σ.Ε. στη ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

18/03/2021 - 13:19

Δελτίο τύπου για το ΔΣ της ΣΤ στις 9/3/21

Στις 9/3/21 πραγματοποιήθηκε το 4 ο ΔΣ του σωματείου μας για τη φετινή χρονιά. Τα τρία που προηγήθηκαν έγιναν με αίτημα της ΑΣΕ προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των ψευδοαιρετών, καθώς οι κ. Μόνιος, Παντούλας και Μπαφούτσου, μέλη του δικού μας ΔΣ συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν στο νέο ΠΥΣΔΕ και άλλες θέσεις αιρετών που προέκυψαν από τις ψευδο-εκλογές του Υπουργείου, γυρνώντας την πλάτη στην πάνδημη διαφωνία του κλάδου.

Το συγκεκριμένο ΔΣ έγινε κυρίως γιατί, λόγω της επικείμενης αποχώρησης του τωρινού προέδρου την επόμενη χρονιά, πρέπει να διευθετηθούν ορισμένες εκκρεμότητες και χρειάζεται η συμφωνία και των υπολοίπων μελών. Εμείς ως ΑΣΕ πριν από οποιαδήποτε ενέργεια ζητήσαμε έναν οικονομικό απολογισμό. Το προεδρείο του ΔΣ δήλωσε ότι συμφωνεί με τον έλεγχο αλλά συνέστησε υπομονή καθώς προβλέπεται να διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεύθυνη επιτροπή δεν έχει κάνει ποτέ οικονομικό απολογισμό μπροστά σε όλα τα μέλη του ΔΣ. Ο απολογισμός αυτός γίνοταν πάντα την τελευταία στιγμή, κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ στα αιτήματα της ΑΣΕ για ενημέρωση όλων των μελών του ΔΣ για τα οικονομικά, η απάντηση ήταν ότι θα πρέπει να δείχνουμε τυφλή εμπιστοσύνη στο προεδρείο.

Στη συνέχεια ζητήσαμε από τα μέλη του ΔΣ της ΣΤ’ ΕΛΜΕ να πάρουν θέση για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση. Όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσαν ανερυθρίαστα την στήριξή τους στην κυβερνητική πολιτική και τάχθηκαν απέναντι στις διεκδικήσεις του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά το κρεσέντο αστυνομικής βίας, στη Ν. Σμύρνη και αλλού, αντί να το καταγγείλουν, όπως κάνουν δεκάδες σωματείακαιως οφείλουν, έφτασαν στο σημείο να καταγγέλλουν αυτούς που αντιδρούν. Αποδοκίμασαν την 3ωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ για συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαμαρτυρία και προφανώς αρνήθηκαν να ψηφίσουν ψήφισμα καταδίκης της αστυνομικής βίας. Δεν αποτελεί έκπληξη η επιμονή τους να απέχουν από κάθε διεκδίκηση και κινητοποίηση του κλάδου.

Όταν ζητήθηκε από το ΔΣ να πάρει θέση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ρωτούσαν με ειρωνεία γιατί ζητάμε μέτρα εφόσον δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Δυο μέρες μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία είχε και η Υπουργός Παιδείας. Φαίνεται ότι, αντί το ΔΣ της ΣΤ’ ΕΛΜΕ να εκπροσωπεί τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, είναι η φωνή του Υπουργείου στο σωματείο.

Αναφερθήκαμε στα φαινόμενα αυταρχισμού εκ μέρους διευθυντών και διευθυντριών κατά τις συνεδριάσεις για την αξιολόγηση σε σχολεία της ΕΛΜΕ μας. Διευθυντής σχολείου κάλεσε ακόμα και τον Συντονιστή για να κάμψει τις αντιστάσεις των συναδέλφων. Παρόλα αυτά ο σύλλογος τελικά, σχεδόν σύσσωμος, συμμετείχε στην απεργία-αποχή. Διευθύντρια φώναζε στους συναδέλφους ότι δεν αναγνωρίζει την ΟΛΜΕ, δεν αναγνωρίζει τον συνδικαλισμό στα σχολεία και δεν αναγνωρίζει και τη δήλωση της απεργίας – αποχής που καταθέσαμε. Έφτασε στο σημείο να πετάει έξω από τη συνεδρίαση συναδέλφους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που της δίνει η εξ αποστάσεως συνεδρίαση.

Τα φαινόμενα αυτά είναι σοβαρά και για αυτό ζητήσαμε από το ΔΣ της ΕΛΜΕ να πάρει θέση για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να προστατέψει τους συναδέλφους από τις αυταρχικές, αντιδημοκρατικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές ορισμένων διευθυντών. Το ΔΣ δε δέχτηκε να πάρει κανένα μέτρο, γεγονός που είναι αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΣΤ’ ΕΛΜΕ, Α. Μόνιος ως διευθυντής σχολείου ακολούθησε λίγο πολύ την ίδια τακτική εκφοβισμού των συναδέλφων.

Η συμμετοχή του κλάδου στην απεργία – αποχή, που φτάνει το 90% και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19/3 δεν σχολιάστηκε από το ΔΣ. Το μόνο που σχολιάστηκε ήταν η αναφορά, σε μια από τις ανακοινώσεις μας, στην οριακή πλειοψηφία με την οποία σχηματίστηκαν ομάδες στο 7 ο Γυμνάσιο. Η αναφορά μας στο εν λόγω σχολείο έγινε για δυο λόγους. Πρώτον για να δείξουμε στους συναδέλφους ότι ακόμα και σε εκείνα τα σχολεία που συγκροτήθηκαν τελικά ομάδες, η απαρτία ήταν οριακή και δεύτερον για να αναδείξουμε, ακόμη μια φορά,σε ποια πλευρά στέκεται ο πρόεδρος του σωματείου ο οποίος είναι και διευθυντής στο εν λόγω σχολείο.

Το θράσος περίσσεψε όταν για να καλύψουν τις αντισυναδελφικές τους ενέργειες επιτέθηκαν, στα μέλη της ΑΣΕ λέγοντας ότι τρομοκρατήσανε τους συναδέλφους προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις κατά της αξιολόγησης. Φαίνεται ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Θεωρούν ότι οι συνάδελφοι αποφασίζουν μόνο υπό την πίεση και τον εκφοβισμό επειδή αυτήν την τακτική εφαρμόζουν οι ίδιοι. Αξιοποιούν τη δύναμη που τους προσφέρουν οι θέσεις (διεύθυνση, προεδρείο ΔΣ, ΠΥΣΔΕ) για να κάνουν χρήση και κατάχρηση της εξουσίας. Αντίθετα, εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο συνάδελφο και τη συναδέλφισσα. Η δύναμη των εκπροσώπων της ΑΣΕ είναι η αλληλεγγύη και η συναδελφικότητα και, όση λάσπη και να ρίξει το προεδρείο του ΔΣ, δε θα πάψουμε να υπερασπιζόμαστε άοκνα τους συναδέλφους μας απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία και να αγωνιζόμαστε να κάνουμε το σωματείο αρωγό και
στήριγμα των μελών της ΕΛΜΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ, μέσα σε μια κρίση μεγαλείου,είπε ότι του οφείλουμε χάρηκαι πως, αν θα φύγει, το σωματείο θα σταματήσει να υπάρχει. Απαντάμε πως ίσως το σωματείο να σταματήσει να υπάρχει ως όχημα για την ικανοποίηση προσωπικών βλέψεων και πελατειακών σχέσεων και να καταφέρει να γίνει αυτό που εξ αρχής έπρεπε να είναι, δηλαδή ο σύμμαχος και η ασπίδα όλων των εκπαιδευτικών στον καθημερινό τους μόχθο. Ως εκλεγμένες με την ΑΣΕ προσπαθούμε διαρκώς με όλες μας τις δυνάμεις και παρά τα εμπόδια και τους δυσμενείς συσχετισμούς στο ΔΣ να σηκώσουμε στην πλάτη μας τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έχει ανάγκητο εκπαιδευτικό κίνημα,

Συνάδελφοι, στη μάχη κατά της αποχής μπήκαν σήμερα και τα τελευταία σχολεία του σωματείου μας 10 ο ΕΠΑΛ Αθήνας και 17 ο Λύκειο Αθήνας. Επίσης, θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν άμεσα.

Σας καλούμε όλες και όλους στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας, τα δικά μας και των μαθητών μας! Μπορούμε και πρέπει να επιβάλουμε τις διεκδικήσεις μας, που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες μας και στις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας!

Μάρτης 2021

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα