ΑΣΕ στην Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής

Επιστροφή στην κανονικότητα

17/03/2021 - 12:23

Επιστροφή στη κανονικότητα

Συνάδελφοι,

ζούμε σε μια περίοδο που, όσο και αν οι κυβερνητικοί κρατούντες επιμένουν να μην μιλάμε κάτω από τις μάσκες, ο λαός και οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι και φωνή έχουν και δύναμη. Οι μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών, νεολαίας και εκπαιδευτικών, η δυναμική απάντηση του λαού απέναντι στη κρατική καταστολή αλλά και η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση δείχνουν ποιο δρόμο πρέπει να επιλέξουμε.

Όλα αυτά όμως μάλλον ενοχλούν την πλειοψηφία των δυνάμεων της ΕΛΜΕ που βιάζεται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που όλοι γνωρίσαμε , που συνηθίσαμε βρε αδελφέ.

Αν θέλαμε να το περιγράφαμε με ιατρικούς όρους, που είναι και της μόδας, θα λέγαμε ότι ακολουθεί την καμπύλη καρδιογραφήματος ενός νεκρού. Πως αλλιώς θα μπορούσε να αποδώσει κανείς με γλαφυρό τρόπο την έντονη συνδικαλιστική ζωή και δράση του προεδρείου της ΕΛΜΕ μας.

Καμία φορά βέβαια τους ξεφεύγουν τα πράγματα και οι εκπαιδευτικοί εκφράζονται με αγωνιστικό τρόπο. Η άγρυπνος φρουρός της καμπύλης του νεκρού, προσπάθησε να αποτρέψει να γίνει έστω και αυτή η ενημέρωση των συναδέλφων για την αξιολόγηση που είχε μεγάλη επιτυχία, συμμετοχή και απέδειξε ότι χρειάζεται η ΕΛΜΕ να παίρνει θέση σε όλα τα ζητήματα να παρεμβαίνει, να διοργανώνει ενημερώσεις. Η παράταξη της ΔΑΚΕ λοιπόν καταψήφισε την διεξαγωγή αυτής της ενημέρωσης με την λογική ότι οι συνάδελφοι γνωρίζουν τους νόμους, έχουν πάρει τις ανακοινώσεις των παρατάξεων, ας διαβάσουν να ενημερωθούν.

Έτσι λοιπόν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με σθένος, μη πω και «ηρωισμό» το προεδρείο της ΕΛΜΕ ΔΑΚΕ και ΠΕΚ καταψήφισαν όλες τις προτάσεις που έγιναν στο αμέσως επόμενο διοικητικό συμβούλιο (αλλά και τις επόμενες ημέρες) και αφορούσαν τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις για την παιδεία, την υγεία, γύρισαν τη πλάτη στους συναδέλφους των ειδικών σχολείων, αρνήθηκαν να στηρίξουν συνάδελφο από τη Κέρκυρα που διώκεται από τον εκεί προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς λόγο, να βγει ένα ψήφισμα για την 8 η Μάρτη, τη μέρα της γυναίκας, να καταδικαστεί η αστυνομική βία και βέβαια ούτε λόγος για διοργάνωση νέων ενημερώσεων με μαθητές και γονείς που αφορούν τη τράπεζα θεμάτων, τη βάση εισαγωγής στη τριτοβάθμια. Στο τελευταίο μάλιστα ΔΣ δεν δέχτηκαν να βγει ένα ψήφισμα για το πολύ σοβαρό θέμα του εσωτερικού κανονισμού και των πρότυπων σχολείων που ουσιαστικά βάζουν την αξιολόγηση από την πίσω πόρτα…

Παρολαυτά αναγνωρίζουμε ότι η διοργάνωση αυτών των ενημερώσεων στις οποίες και άλλες παρατάξεις συμφώνησαν βοήθησαν πραγματικά να αποτραπεί η εφαρμογή της αξιολόγηση. Έτσι πρέπει να λειτουργούν τα σωματεία με ενημέρωση, συσπείρωση και δράση.

Είναι πολλοί οι συνάδελφοι που και μέσα στην μάχη συνειδητοποίησαν ότι η υποχρηματόδοτηση, η υποβάθμιση της μόρφωσης, η κατηγοριοποίηση των σχολείων, η υπονόμευση της μόνιμης και σταθερής εργασίας πάνε νύχι κρέας με την αξιολόγηση.

Ωστόσο οι καιροί είναι πονηροί και ξέρουμε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει. Ότι περισσεύουν οι απόψεις και οι αναλύσεις που δίνουν χώρο στην κυβέρνηση για να συνεχίσει την προσπάθεια της να περάσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική: Αναλύσεις του τύπου «αν δεν ήταν κλειστά τα σχολεία», «αν δεν υπήρχε η εξωτερική αξιολόγηση», «εφόσον η κοινωνία το θέλει, θα πρέπει να το ξαναδούμε αργότερα» που έβαζε η παράταξη της ΔΑΚΕ, η επίκληση της «νομιμότητας» της απεργίας αποχής που έκλινε σε όλες τις πτώσεις η ΠΕΚ, η λογική του «από μέσα διαβρώνεται το σύστημα, αλλά όχι τώρα» από τα ΣΥΝΕΚ ( η συνδικαλίστρια των ΣΥΝΕΚ στο 2 ο ΓΕΛ Μαρκοπούλου συμμετείχε στο σύλλογο για την αξιολόγηση, δεν κατέθεσε δήλωση απεργίας - αποχής) είναι χαρακτηριστικές των προθέσεων τους, σε άλλη χρονική στιγμή, να προχωρήσουν την αξιολόγηση. Άλλωστε η υπουργική απόφαση της Κεραμέως εφάρμοσε το νόμο του Γαβρόγλου για την αξιολόγηση, για να μη ξεχνιόμαστε.

Αυτό που σίγουρα αποδείχθηκε από αυτή τη μάχη που δώσαμε είναι ότι η μαζική συμμετοχή, στις διεργασίες, στις αποφάσεις, στη δράση μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση. Όσο βάζουμε στην άκρη την ατομική λύση και αντιπροτείνουμε την συλλογική δράση τόσο ικανότεροι θα είμαστε, τόσο πιο προστατευμένοι και δυνατοί θα γίνουμε.

Μπροστά μας έχουμε το ζήτημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Πρέπει να δώσουμε και αυτή τη μάχη με την ίδια ορμή να αποτρέψουμε το σχεδιασμό του υπουργείου να πολλαπλασιαστούν τα ταξικά σχολεία, να εφαρμοστεί η αξιολόγηση από άλλο δρόμο. Το περιεχόμενο λειτουργίας αυτών των σχολείων είναι ίδιο με αυτό της αξιολόγηση. Κατηγοριοποίηση σχολείων, διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών, ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, χορηγοί, ατομική ευθύνη για τη λειτουργία του. Καταψηφίζουμε στους συλλόγους διδασκόντων την πρόταση για να μετατραπεί το σχολείο μας σε πρότυπο ή πειραματικό.

Τη Τετάρτη 17/03/21 όλοι στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στα Προπύλαια στις 6μμ για την υγεία, την παιδεία, τη καταστολή και τη τρομοκρατία, και τη Πέμπτη 18/03/21 στις 12:00 στο υπουργείο παιδείας για τα Ειδικά σχολεία.

17/03/21

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα