ΑΣΕ στην Ζ' ΕΛΜΕ Αθήνας

Νιώθουμε οργή: Η ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης απειλεί την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών!

21/09/2020 - 00:48

ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΟΡΓΗ!

Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το Σάββατο, 19/9, και με μεγάλη καθυστέρηση έγιναν τα τεστ για τον κορονοϊό στους εκπαιδευτικούς και τις εργαζόμενες καθαριότητας στο 2ο ΓΕΛ Καισαριανής. Τα τεστ έγιναν με καθυστέρηση πλέον της μιας εβδομάδας μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, πέντε ημέρες μετά από το δεύτερο και τρεις ημέρες μετά το κλείσιμο του σχολείου. Αν πραγματικά η πολιτική προστασία απέναντι στον κορονοϊό ήταν χαραγμένη με στόχο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου, και αν είχαν εισακουστεί τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλα αυτά θα είχαν γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα. Αν είχε γίνει αυτό:

  • Πολλοί συνάδελφοι δε θα είχαν σπεύσει τις προηγούμενες ημέρες και ελλείψει κρατικής μέριμνας να κάνουν με δικά τους έξοδα και ευθύνη τα τεστ, με κόστος περί τα 100 ευρώ ο καθένας.
  • Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δε θα ζούσαν μέσα στην αγωνία για μια εβδομάδα, ούτε θα αναρωτιόνταν αν θα πρέπει να πάνε σε άλλο σχολείο που εργάζονται, να στείλουν τα παιδιά τους για μάθημα κ.τ.λ.
  • Πιθανότατα δε θα είχε κλείσει το σχολείο για τόσες μέρες και δε θα είχαμε απώλεια διδακτικών ωρών (στις οποίες αθροίζονται και οι ώρες που χάνονται λόγω έλλειψης καθηγητών).

Νιώθουμε οργή για την ανασφάλεια στην οποία μας υποβάλλουν. Νιώθουμε οργή γιατί μέσα σε όλο αυτό τον μαρασμό εκπρόσωποι του Δήμου σε μια άθλια προσπάθεια να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, προσπαθούν ανερυθρίαστα να επιρρίψουν τις ευθύνες για την καθυστέρηση των τεστ, αλλά και για την εμφάνιση των κρουσμάτων, στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους κατηγορούν για πλημμελή τήρηση των μέτρων. Οι ίδιοι που όχι μόνο έκαναν το τεστ με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, αλλά δεν ενέταξαν στην λίστα για το τεστ τους εργαζόμενους του συστεγαζόμενου 1ου ΓΕΛ Καισαριανής. Ας σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί της περιοχής, μέσω του σωματείου τους, με αίτημά τους και στο Δήμο Καισαριανής (13/9) απαίτησαν προληπτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ. Ο Δήμος δεν απάντησε.

Νιώθουμε οργή γιατί το κλείσιμο του σχολείου μπορεί να είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνουν ΑΜΕΣΑ (και όχι με καθυστέρηση μιας εβδομάδας) οι απαραίτητοι έλεγχοι και η απολύμανση των χώρων, αλλά δεν μπορεί να είναι το μοναδικό μέτρο. Είναι υποκριτικό να μιλάνε για προστασία όταν η σχολική καθημερινότητα είναι αμείλικτη με πολυπληθή τμήματα, αίθουσες «τρύπες», ολιγάριθμο προσωπικό καθαριότητας κ.τ.λ.

Ακόμα είναι εξοργιστικό να προσπαθούν να παρουσιάσουν ως «ετοιμότητα» την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και μάλιστα με πολύ πιο πιεστικούς όρους σε σχέση με πέρυσι. Τους ενημερώνουμε ότι είναι προκλητικό να μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε συνειδητά δίπλα στους μαθητές μας με κάθε τρόπο, σε πολλές περιπτώσεις πριν τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου. Το Υπουργείο, από τη δική του πλευρά, δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών με εξασφάλιση εξοπλισμού και γρήγορου διαδικτύου για όλους, όπως ζητούσε το εκπαιδευτικό κίνημα. Αντί για αυτό έφερε την επαίσχυντη ρύθμιση για τη μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι, με την on-line μετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη, η οποία απορρίφθηκε από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα ως αντιεκπαιδευτική και απαράδεκτη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας το θέατρο του «σχεδιασμού», του «όλα δουλεύουν ελβετικό ρολόι», της «κανονικότητας», της «ετοιμότητας». Αν ψάχνουν κομπάρσους να υποστηρίξουν αυτήν την κακοστημένη φάρσα, να ξέρουν ότι δε θα τους βρουν ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών και ως εκπαιδευτικό κίνημα από την αρχή είχαμε ζητήσει και συνεχίζουμε να απαιτούμε ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ με όλους τους απαραίτητους όρους:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
  • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
  • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της εποχής, αλλά και από την υπερδεκαετή αδιοριστία που φέρει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τρέχουσας.
  • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Οι κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων μηνών, όπως το συλλαλητήριο εκπαιδευτικών, γονιών και  εργαζομένων στην καθαριότητα στις 17/9 είναι μόνο η αρχή. Επαφίεται σε εμάς, στις διεκδικήσεις μας και τον ανυποχώρητο αγώνα μας η ασφαλής λειτουργία των σχολείων.

  • Συνεχίζουμε σε συνεργασία με το γονεϊκό και μαθητικό κίνημα με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.
  • Ετοιμάζουμε και συμμετέχουμε μαζικά σε 24ωρη απεργιακή απάντηση το Σεπτέμβρη, την εβδομάδα 21-25/9.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

 

Καισαριανή, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα