Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη ΟΛΟΙ στους δρόμους!

08/09/2022 - 17:32

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Την ώρα που η ακρίβεια θεριεύει και το νέο κύμα ανατιμήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ετοιμάζονται νέες σαρωτικές ανατιμήσεις από 8% έως 20% σε δεκάδες τρόφιμα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά είδη. Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο στα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν πάρει φωτιά. Οδηγούνται χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά σε απόγνωση, ενώ οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι συντάξεις μειώνονται και εξανεμίζονται από τις πρώτες κιόλας μέρες.
Τα κρούσματα της πανδημίας έχουν εκτοξευτεί και δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο στο όνομα του Τουρισμού.
Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο Νατοϊκό στρατόπεδο και μπαίνει όλο και πιο βαθειά στον πόλεμο.
Την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλούν, δηλώνοντας ότι παίρνουν μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με ψίχουλα που τα παίρνει ο άνεμος.

Το φετινό συλλαλητήριο της ΔΕΘ είναι μια κρίσιμη μάχη που πρέπει να αποτελέσει:

Βήμα κλιμάκωσης για οργάνωση των αγώνων, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και συνολικά την πολιτική που μας καταδικάζει σε φτώχεια-πολέμους-κρίσεις. Η ακρίβεια, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη λιτότητα και την αντιλαϊκή φορολογική επιδρομή, αναδείχνει την ανάγκη αγωνιστικής, μαχητικής απάντησης των εργατοϋπαλλήλων καθημερινά.
Παίρνουμε θάρρος και παράδειγμα από τις δεκάδες εστίες αντίστασης και αγώνα που έχουν ξεσπάσει σε COSCO, ΛΑΡΚΟ, Λιπάσματα και Πετρέλαια Καβάλας, E-FOOD, ΟΑΣΘ και τον σπουδαίο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ.

Όσον αφορά στην Εκπαίδευση, κι ενώ σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι τα προβλήματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, υποχρηματοδότηση των σχολείων, κενά σε εκπαιδευτικούς, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εντατικοποίηση της δουλειάς, αύξηση των μαθησιακών προβλημάτων των μαθητών μας φανερώνουν μία ζοφερή καθημερινότητα.

Η πείρα των τελευταίων χρόνων, έδειξε πως για το κράτος θεωρείται κόστος η
στήριξη των εκπαιδευτικών και η μόρφωση των μαθητών μας!

Κόστος θεωρείται η κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς. Γι’ αυτό, και παρά τους 8.487 διορισμούς που επέβαλαν με τους αγώνες τους τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, ακολουθώντας τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, διαιωνίζει το καθεστώς υποχρηματοδότησης και περιορισμού των εκπαιδευτικών αναγκών και προσπαθεί να μειώσει τα κενά με συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, περικοπή μαθημάτων κλπ. Το κουδούνι θα χτυπήσει και φέτος, αλλά δε θα έχουν όλοι οι μαθητές τον εκπαιδευτικό που χρειάζονται, δε θα λειτουργούν με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές δομές, δε θα καλυφτούν ούτε οι στοιχειώδεις μορφωτικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί – νομάδες, θα βιώνουν για άλλη μια χρονιά την αβεβαιότητα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, σε μια περίοδο μάλιστα που ακόμα και όσοι έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τις τεράστιες αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα, ενοίκια και είδη πρώτης ανάγκης.

Κόστος θεωρείται η καθαριότητα, η κατασκευή νέων σχολείων, οι υλικοτεχνικές υποδομές, η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των σχολείων, η ενίσχυση των Ειδικών Σχολείων με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλες υποδομές, η προστασία της υγείας μας, η μόρφωση των παιδιών, η ολόπλευρη στήριξη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές συνέπειες της πανδημίας.

Κόστος θεωρείται η δημόσια εκπαίδευση και υγεία!

Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε για ακόμα μία φορά εμείς, οι μαθητές μας και οι
γονείς τους το λογαριασμό των επιλογών των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.
Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Διεκδικούμε συγκεκριμένα μέτρα, πριν το άνοιγμα των σχολείων, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών:

 • Να δοθούν όλα τα πραγματικά κενά, χωρίς περικοπές και «μαγειρέματα».
 • Να υπολογιστούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλες τις ειδικότητες και στην παράλληλη στήριξη. Να λειτουργήσουν παντού όλα τα τμήματα ένταξης και να ιδρυθούν νέα, όπου χρειάζεται. Να εξασφαλιστούν σε όλα τα σχολεία οι αναγκαίες ώρες για ενισχυτική διδασκαλία.
 • Απαιτούμε 15 μαθητές ανά τμήμα για υγειονομικούς και κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους. Με βάση αυτό να καθοριστεί η συγκρότηση των τμημάτων και οι προσλήψεις. Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα για «σπάσιμο» τμημάτων και να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα που χαρακτηρίζονται «ολιγομελή».
 • Σε κάθε διεύθυνση εκπαίδευσης, να υπολογιστούν επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών (πλήρους ωραρίου και όχι με 3μηνες συμβάσεις) για την κάλυψη των έκτακτων κενών που θα προκύψουν από συναδέλφους που θα νοσήσουν από Covid -19.
 • Να δοθούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το ΥΠΑΙΘ όλα τα κενά για τη δήλωση περιοχών.

Επιπλέον, για τη στήριξη της διαβίωσης των εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των σχολείων απαιτούμε:

 • Αύξηση μισθού κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο και αντίστοιχα σε όλα υπόλοιπα. Καταβολή 13 ου και 14 ου μισθού και αφορολόγητο στα 12.000.
 • Χιλιάδες μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.
 • Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.
 • Επιδότηση ενοικίου στα 300€ το μήνα. Αξιοποίηση διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων.
 • Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.
 • Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας και διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση.
 • Υπηρέτηση για ένα έτος της οργανικής για τους νεοδιόριστους. Δικαίωμα απόσπασης.
 • Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, διαγραφές χρεών προς τις ΔΕΚΟ, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σχολικό γεύμα και δεκατιανό για όλα τα παιδιά. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη.
 • Ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία που είναι ακόμα εδώ (μαζικά δωρεάν τεστ, μέσα ατομικής προστασίας, άδειες ασθενείας κ.α.).

Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης για να οργανώσουμε την απάντησή μας για την προστασία των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, για αυξήσεις στους μισθούς μας και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται μαζικός, ενωτικός, ταξικός αγώνας, μέσα από τα σωματεία και τις συλλογικές τους διαδικασίες που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους εργοδότες, τις ενώσεις τους και τις κυβερνήσεις τους. Ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να βάλει φρένο στα αντιλαϊκά σχέδια, να αποσπάσει κατακτήσεις.

Σήμερα χρειάζεται να οργανώσουμε την πάλη μας ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ , να βροντοφωνάξουμε πως χορτάσαμε από «Μεσσίες», από κυβερνήσεις που θα μας σώσουν, από παχιά λόγια και υποσχέσεις.

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η

αλληλεγγύη!

Σάββατο 10 Σεπτέμβρη όλοι στους δρόμους!

Το ΔΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα