ΑΣΕ στη Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Σχόλιο για την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών Ζ΄ ΕΛΜΕ

21/03/2021 - 21:37

Για την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ζ΄ ΕΛΜΕ

Χαιρετίζουμε και πάλι τον αγώνα που έδωσαν εκατοντάδες συνάδελφοι της ΕΛΜΕ μας, με τη συμμετοχή τους στην Απεργία – Αποχή και μάλιστα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Οι εκλεγμένοι, οι φίλοι και οι συναγωνιστές της ΑΣΕ δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία αυτού του αγώνα και είμαστε υπερήφανοι.

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ζ΄ ΕΛΜΕ επισημαίνουμε τα εξής:

1. Στις τελευταίες μάχες, και ειδικά σε αυτήν ενάντια στην αξιολόγηση, ο κλάδος βρέθηκε ενωμένος. Οι αποφάσεις των συνελεύσεων 77 πρωτοβάθμιων σωματείων, ανάμεσα στα οποία είναι και η Ζ΄ ΕΛΜΕ, οδήγησαν τις ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να κηρύξουν την Απεργία-Αποχή, στην οποία συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, με ποσοστά αντίστοιχα με αυτά της αποχής από τις ηλεκτρονικές ψευδοεκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Απέναντι σε αυτό το αρραγές μέτωπο, η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ επιλέγει να υπερασπιστεί την κυβέρνηση και να δημιουργήσει ρωγμές. Αναφέρεται στη χρονική συγκυρία και για βελτιώσεις, αποκρύπτοντας την ουσία της πολιτικής που είναι: ΠΟΙΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΓΕΙ, ΠΟΙΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΣΚΟΠΟ. Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι σαφής: Αξιολογούν οι κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των εκπαιδευτικών τους πολιτικών, οι οποίες τσακίζουν όχι μόνο τα εργασιακά αλλά, πρώτα και κύρια, τα μορφωτικά δικαιώματα.

2. Αυτή τη φορά η ΔΑΚΕ έρχεται να υποδυθεί τον όψιμο υπερασπιστή ορισμένων Διευθυντών και Διευθυντριών, με τους οποίους, σε αντίθεση με την ΑΣΕ, τσουβαλιάζει όλους τους άλλους. Αλήθεια, πού ήταν, όταν με πρότασή μας στο ΔΣ και πριν ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, καλέσαμε σε ιδιαίτερη συνεδρίαση τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες για να συζητήσουμε μαζί τους, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες λειτουργούν λόγω θέσης ευθύνης; Η ΔΑΚΕ τους γύρισε την πλάτη και έλαμψε δια της απουσίας της, τόσο κατά τη λήψη της απόφασης, όσο και κατά τη συνάντηση. Άλλωστε ως ΑΣΕ κάναμε ιδιαίτερη αναφορά και εξήραμε με ανακοίνωσή μας στις 5 Μάρτη, τη στάση των Διευθυντών και Διευθυντριών της ΕΛΜΕ μας, που συμπορεύτηκαν με το Σωματείο μας και τον κλάδο ή τήρησαν το δημοκρατικό πνεύμα λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων. Επειδή, όμως, εμείς δεν τσουβαλιάζουμε, αφουγκραζόμαστε και τους συναδέλφους, οι οποίοι απευθύνονται σε εμάς, γιατί νιώθουν πίεση, έχουν απειληθεί με expel από το Σύλλογο Διδασκόντων, τους λένε ότι δε θα τους ξαναπροσλάβουν (αναπληρωτές), ότι θα έχουν πειθαρχικές κυρώσεις και πολλά άλλα. Οι ελάχιστοι λοιπόν Διευθυντές και Διευθύντριες που έπαιξαν αυτόν τον ρόλο, αντικειμενικά παίρνουν θέση απέναντι από τον κλάδο.

3. Δε μας ξαφνιάζει βέβαια η ΔΑΚΕ με τη στάση της! Το έχουμε ξαναδεί το έργο πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Ακολουθεί τα πρότυπα των εκλεγμένων της στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, που ενώ στην αρχή ψήφισαν Απεργία – Αποχή, στη συνέχεια υπερίσχυσε το ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού που παίζουν και άλλαξαν την ψήφο τους. Ρόλος γνωστός στους συναδέλφους για όλες δυστυχώς τις παρατάξεις της πλειοψηφίας, όταν κυβερνούσε το κόμμα τους. Το είδαμε με τη θέση της ΔΑΚΕ «ψηφίστε κατά συνείδηση», όταν σύσσωμος ο Κλάδος έδωσε τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Το είδαμε και στις ψευδοεκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όπου πάλι κάποια στελέχη της στην Α΄ Διεύθυνση στραπατσάρισαν κάθε συνδικαλιστική δεοντολογία και το έπαιξαν «υποψήφιοι» και στη συνέχεια παραμένουν «εκλεγμένοι», παρά την απόφαση της ΟΛΜΕ για διαγραφή τους από τα σωματεία, κρυμμένοι πίσω από το συσχετισμό δυνάμεων στο σωματείο τους. Τέτοια κυβερνητική πρεμούρα η ΔΑΚΕ!

4. Πόσο θράσος μπορεί να έχουν οι εκλεγμένοι της ΔΑΚΕ στη Ζ΄ ΕΛΜΕ, όταν επιστρέφουν στο σωματείο εξαφανισμένοι από τον Νοέμβρη, για να κουνήσουν το δάκτυλο στην ΑΣΕ και να μιλήσουν για «θέση ασφαλείας»; Αλήθεια πού ήταν 4 μήνες οι δακίτες, όταν οι εκλεγμένοι και οι συναγωνιστές της ΑΣΕ στη Ζ΄ ΕΛΜΕ: Με ανακοινώσεις ενημέρωναν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, ήταν μπροστά στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ, στη ΔΔΕ, στο ΥΠΑΙΘ, συμμετείχαν σε πλήθος συγκεντρώσεων, συλλαλητηρίων και απεργιακών κινητοποιήσεων, έδιναν τη μάχη μέσα στο σωματείο, για τις ψευδοεκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, για τις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων, για τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, για τους αναπληρωτές, για την Ειδική Αγωγή, για τις αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την ύλη και την τράπεζα θεμάτων, για το νόμο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, για τα προσφυγόπουλα που μένουν εκτός εκπαίδευσης, για την εγκληματική πολιτική που άφησε παρατημένο το σύστημα υγείας, για τον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή και τόσα άλλα; Τόσο «ασφαλείς» είμαστε.

5. Αλήθεια, οι εκλεγμένοι της ΔΑΚΕ στη Ζ΄ ΕΛΜΕ τι ακριβώς κάνουν; Τι εκπροσωπούν; Σε τι συμμετέχουν; Με τη στάση τους έχουν γυρίσει την πλάτη τους στα μέλη του σωματείου και πολύ περισσότερο στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Το σίγουρο είναι ότι λειτουργούν ως στήριγμα του υπουργείου και της κυβερνητικής πολιτικής.

6. Στο Σύλλογο Διδασκόντων ανήκουν ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι και ΟΛΕΣ οι συναδέλφισσες, που έχουν έστω και μία ώρα μάθημα, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση (μόνιμοι, αναπληρωτές) και ΟΣΟΙ και ΟΣΕΣ έχουν θέση ευθύνης. Ενωμένοι στον Σύλλογο Διδασκόντων με ανταλλαγή απόψεων και δημοκρατικές διαδικασίες και συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, μπορούμε να αντιπαλέψουμε τις κυβερνητικές επιθέσεις, που οδηγούν στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, αμφισβητούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και τη μόρφωση των παιδιών, αμφισβητούν και υποβαθμίζουν τον παιδαγωγικό μας ρόλο. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.

7. Για τις άκομψες ως και υβριστικές εκφράσεις της ανακοίνωσης της ΔΑΚΕ, στο βαθμό που αναφέρονται στους εκλεγμένους της ΑΣΕ, τις επιστρέφουμε. Σας πάνε γάντι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ. Και να θυμάστε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

8. Ελπίζουμε να μην εξαφανιστείτε πάλι. Θέλουμε πλήρη σύνθεση στο σωματείο μας. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η λειτουργία του.

Χαιρετίζουμε τέλος και τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Ειδικού Σχολείου Ηλιούπολης και του 5 ου ΓΕΛ Ηλιούπολης, που συμπορευόμενοι με το Σωματείο και την Ομοσπονδία, αποφάσισαν και αυτοί Απεργία-Αποχή από την αντιδραστική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

Ως ΑΣΕ καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους, να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας. Να αλλάξουμε τον συσχετισμό δύναμης σε όλον τον κλάδο, ώστε να έχουμε Σωματείο και Ομοσπονδία που να αγωνίζονται για τα δικά μας συμφέροντα και να διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, που στην εποχή μας υπάρχουν δυνατότητες να ικανοποιηθούν. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε ανυποχώρητα!

Παρασκευή 19 Μάρτη 2021

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα