ΣΕΠΕ "Ν. Πλουμπίδης"

Τεστ σε εκπαιδευτικούς από τον Δήμο Κερατσινίου - Περάματος

05/03/2021 - 11:15

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ COVID-19
ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν για τέταρτη φορά το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο εδώ και 12 μήνες για την ασφαλή λειτουργία τους. Για μια ακόμα φορά εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα, που από την πρώτη στιγμή τα σωματεία, τα μαθητικά συμβούλια και οι φορείς των γονιών διατύπωσαν και διεκδίκησαν δυναμικά μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Άλλωστε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος Υγείας, υπονομεύοντας την Υγεία του λαού συνολικά.

Από την αρχή της πανδημίας το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα διεκδικούσαν προκειμένου να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια:

  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
  • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
  • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Μόνιμο και επαρκές προσωπικό σχολικών καθαριστριών

Από τη μέχρι τώρα πορεία ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει σε σχέση με τα αιτήματά μας και η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να τα ικανοποιήσει. Το σχέδιο της είναι ανύπαρκτο. Στην ουσία μεταφέρει την ευθύνη λειτουργίας στους ίδιους τους συλλόγους διδασκόντων.

Ακόμα και τα τεστ που γίνονται μέσω πλατφόρμας μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με μια περιορισμένη τυχαία δειγματοληψία, δεν μπορούν να δώσουν με σαφήνεια την εικόνα διάδοσης του ιού στα σχολεία. Όσο για τα εμβόλια, με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ικανοποιητική ανοσία οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν, αφού κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Δε θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας. Όσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας, μαχητικά μπαίνουμε μπροστά να τα διεκδικήσουμε. Τώρα πρέπει να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Σε κάθε σχολείο, δήμο και περιοχή προχωράμε σε αγωνιστικές παρεμβάσεις με όλες τις μορφές, μέχρι να παρθούν ουσιαστικά μέτρα.

Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογός μας από τον Σεπτέμβρη σε συνάντηση με τις δημοτικές αρχές σε Πέραμα και Κερατσίνι είχε ζητήσει να συμβάλλουν και οι δήμοι στον βαθμό που μπορούν, ώστε να πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα σε σχολείο. Η μέχρι τώρα εμπειρία και από τους δύο δήμους που ανήκουν τα σχολεία ευθύνης του συλλόγου μας απέδειξε ότι το κόστος το πλήρωναν οι εκπαιδευτικοί. Πρώτη ευθύνη για την πραγματοποίηση τεστ είναι της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ. Κανείς όμως δεν μπορεί να μένει αμέτοχος και τελικά το κόστος να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Ο δήμος Περάματος σε πρόσφατη απόφαση της οικονομικής επιτροπής (αρ. απόφασης 11/2021) εξασφάλισε τη διενέργεια δωρεάν τεστ στους υπαλλήλους του δήμου και στους εκπαιδευτικούς σε περίπτωση κρούσματος σε σχολεία (διατυπώνεται όποτε απαιτείται). Δεδομένου ότι με το νέο άνοιγμα ο κίνδυνος διασποράς του ιού στα σχολεία δε θα έχει εξαλειφθεί, ζητάμε και από τον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας να διασφαλίσει δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς.

Το Δ.Σ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα