Για το τραγικό περιστατικό στο Γάζι Ηρακλείου

ΓΕΛ Γαζίου

Το περιστατικό ηλεκτροπληξίας 17χρονου μαθητή στο Γενικό Λύκειο Γαζίου, στο Ηράκλειο, την Παρασκευή  16 Οκτωβρίου, φέρνει με τον πιο ανησυχητικό τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων και των υποδομών τους και έρχεται να προστεθεί επίσης στο περιστατικό που συνέβη το Δήμο Μαλεβιζίου με σχολικό λεωφορείο, το οποίο μετέφερε μαθητές και κινδύνεψε να ανατραπεί το πρωί της ίδιας μέρας. 

Όπως πληροφορηθήκαμε χθες, ένας  μαθητής του ΓΕΛ Γαζίου, υπέστη ηλεκτροπληξία όταν το πόδι μιας καρέκλας φέρεται να ήρθε σε επαφή με επιδαπέδια πρίζα. Η συγκεκριμένη αίθουσα κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως εργαστήριο Πληροφορικής, αλλά λόγω της έλλειψης αιθουσών η αίθουσα μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας.! Το γεγονός ότι, η κατάσταση της υγείας του δεν πνέει ανησυχία δεν μειώνει τη σοβαρότητα του περιστατικού ούτε μπορεί να μας κάνει να εφησυχάζουμε. 

Δεν μπορεί το 2026 μαθητές και εκπαιδευτικοί να βρίσκονται αντιμέτωποι με κινδύνους μέσα στα ίδια τους τα σχολεία!

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών, που πραγματικά πια δεν μπορούμε να τα απαριθμήσουμε το τελευταίο διάστημα. Πρώτα ήταν το περιστατικό στη Γκράβα, με τη διαρροή φυσικού αερίου και τον κίνδυνο ενός σοβαρού ατυχήματος, που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες. Εκεί, παρά τις διαβεβαιώσεις των δήμων και των αρμόδιων φορέων ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, κανείς δεν αναλάμβανε να πιστοποιήσει εγγράφως ότι τα κτίρια ήταν ασφαλή. Τελικά, τα σχολεία της Γκράβας έκλεισαν μετά τις κοινές κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας να μη χρειαστεί να συμβεί κάποιο τραγικό γεγονός για να ληφθούν μέτρα προστασίας. Ακολούθησε το περιστατικό στο Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων, όπου τμήμα ψευδοροφής αποκολλήθηκε και χτύπησε μαθητή, μόλις έναν χρόνο μετά την ανακαίνιση του σχολείου.

Όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αναδεικνύουν τις συνέπειες μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες της εκπαίδευσης και της υγείας του λαού ως κόστος, την ώρα που δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε πολεμικούς εξοπλισμούς και άλλες προτεραιότητες που υπηρετούν τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.  Οι πρώτες συνέπειες αυτής της στροφής στην πολεμική οικονομία αντανακλώνται στα σχολεία της Γκράβας, των Ιωαννίνων αλλά και εδώ στο Δήμο  Μαλεβιζίου. Έτσι οι  ανάγκες των μαθητών, για ασφαλή σχολεία, σύγχρονα εργαστήρια, επαρκείς αίθουσες και ουσιαστική συντήρηση, μπαίνουν στη λογική του κόστους – οφέλους!!

Αυτή είναι η πραγματικότητα με σχολικά κτίρια που είναι γερασμένα, με υποδομές που δεν συντηρούνται όπως απαιτείται, με εργασίες που δεν συνοδεύονται πάντοτε από την αναγκαία εποπτεία και πιστοποίηση, με αρμοδιότητες που μοιράζονται ανάμεσα σε υπηρεσίες και φορείς, χωρίς να εξασφαλίζεται έγκαιρα και ολοκληρωμένα η προστασία της σχολικής κοινότητας.

Δεν δεχόμαστε οι ζωές των μαθητών και των εκπαιδευτικών να αντιμετωπίζονται ως κόστος

Το περιστατικό ηλεκτροπληξίας του μαθητή στο ΓΕΛ Γαζίου επιβεβαιώνει με τον πιο ανησυχητικό τρόπο ότι οι έλεγχοι δεν μπορούν να περιορίζονται στα χαρτιά ούτε να πραγματοποιούνται εκ των υστέρων, αφού πρώτα εκδηλωθεί ένας κίνδυνος. Απαιτείται ουσιαστική πρόληψη, τακτική συντήρηση και άμεση αποκατάσταση κάθε επικίνδυνης βλάβης, πριν θρηνήσουμε θύματα.

 Απαιτούμε άμεσα να ελεγχθούν όλες οι αίθουσες από τεχνικές υπηρεσίες με ευθύνη του Δήμου και να πιστοποιηθεί εγγράφως ότι μπορούν να γίνουν μαθήματα!!

Διεκδικούμε γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση, την επισκευή και την ανακατασκευή των σχολικών κτιρίων, καθώς και ενίσχυση των αρμόδιων δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών με το αναγκαίο προσωπικό. Η χρόνια υποχρηματοδότηση και η μεταφορά ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης, κρατικών υπηρεσιών και δήμων δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για την κατάσταση των σχολικών υποδομών.

Το περιστατικό στο Γάζι, όπως και όσα αποκαλύφθηκαν στη Γκράβα, στην Πεδινή Ιωαννίνων και τόσα άλλα το τελευταίο χρονικό διάστημα, δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αναμονή και εφησυχασμό. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να δυναμώσουν τον συλλογικό αγώνα για σχολεία ασφαλή, με σύγχρονες υποδομές με ευθύνη του κράτους!

Η μόρφωση, η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών  δεν είναι κόστος. Είναι δικαίωμα! «Η ασφάλεια και η ζωή των παιδιών μας και των συναδέλφων μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Συμμετέχουμε μαζικά στην πανεκπαιδευτική απεργία της 21ης Οκτωβρίου στην Πλ. Ελευθερίας 11:00