«Κόντρες» Τσίπρα – Μητσοτάκη για τα πιο αντιεκπαιδευτικά μέτρα!

26/09/2018 - 19:11

Με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
«Κόντρες» Τσίπρα – Μητσοτάκη για τα πιο αντιεκπαιδευτικά μέτρα!

Πίσω από τις κορώνες και τα ψευτοδιλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα, που κορυφώθηκαν στην ΔΕΘ, με δυσκολία κανείς μπορεί να διακρίνει τις διαφορές στα προγράμματα τους.

Στη Θεσσαλονίκη «κοντραρίστηκαν» Τσίπρας και Μητσοτάκης για το ποιος θα δώσει περισσότερα και καλύτερα διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο και στην εργοδοσία για τα ποιος θα πάρει πιο αντιλαϊκά μέτρα απέναντι στο λαό. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τις εξαγγελίες τους παραμένουν στοχοπροσηλωμένοι στη διατήρηση όλων των μνημονιακών νόμων, στη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στον ευρωΝΑΤΟικό "μονόδρομο". Και οι δυο υπόσχονται κάποια ψίχουλα για το λαό, ενώ την ίδια στιγμή του παίρνουν τα δεκαπλάσια.

Υψηλοί τόνοι σηκώθηκαν και στα ζητήματα της Παιδεία, με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος εφαρμόζει «καταστροφικές» και «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην εκπαίδευση συγκλίνουν στα βασικά ζητήματα (βλ. κατευθύνσεις ΟΟΣΑ, Ε.Ε., ΣΕΒ) παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις και τις διαφορετικές διαδρομές των δύο κομμάτων. Δικαιολογημένο λοιπόν τα «παράπονα» και η αγωνιώδης προσπάθεια της ΝΔ να αντιπολιτευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ αφού στην κυριολεξία της έχει κλέψει την «μπουκιά από το στόμα».

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:

  • Με στόμφο ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε «την αυτονομία των σχολικών μονάδων, τη μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση και διαχείριση πόρων, την επιλογή του διδακτικού προσωπικού, την κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών σε επίπεδο σχολικής μονάδας».

Την ίδια ώρα είναι αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που νομοθετεί προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου ο Υπουργός Παιδείας, ως πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής εισηγήθηκε  παιδαγωγική, διδακτική και διοικητική αυτονομία των σχολικών μονάδων που ανοίγει το δρόμο για την κατηγοριοποίηση των σχολείων.

  • Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ υπερθεμάτισαν για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από μια ανεξάρτητη αρχή.

Την ίδια ώρα είναι αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που λίγους μήνες πιο πριν νομοθέτησε με τον ν. 4547/2018 την αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση» των σχολικών μονάδων, την κατηγοριοποίηση των σχολείων δηλαδή, τη προώθηση της «κουλτούρας» αξιολόγησης όπως αρέσκεται να δηλώνει ο κ. Γαβρόγλου. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ ο νόμος Βερναρδάκη για τη σύνδεση μισθού και αξιολόγησης, η τιμωρητική τροπολογία της Γεροβασίλη για όποιον δεν «αξιολογήσει και δεν αξιολογηθεί» ακόμα και οι απολύσεις με βάση το Δημοσιουπαλληλικό κώδικα.

Είναι αυτή η κυβέρνηση που όχι μόνο δεν κατάργησε την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) αλλά την ενίσχυσε για να υλοποιήσει καλύτερα την «αξιολόγηση» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

  • Η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν ότι οι συμβασιούχοι γενικά (άρα και στην Εκπαίδευση) δεν χρειάζονται και δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τους ξεπέρασε.

Πάμε για τον 4ο χρόνο διακυβέρνησης και κάθε Ιούνη 25 χιλιάδες αναπληρωτές απολύονται από τα σχολεία. Οι συνθήκες δουλειάς παραμένουν απάνθρωπες (βλ. άδειες, δικαιώματα, κόστος μετακίνησης, στέγασης κλπ) με μισθούς πείνας να πηγαινοέρχονται κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι ψεύτικες υποσχέσεις για 20 χιλιάδες διορισμούς και αυτοί σε βάθος 3ετίας ειπώθηκαν από όλους τους Υπουργούς Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχουν ανοίξει τη συζήτηση για κριτήρια διορισμών, δηλαδή για το ποιος θα πιάσει δουλειά και το ποιος θα απολυθεί. Όπως ακριβώς έκαναν στους ΟΤΑ, που πέταξαν στο δρόμο 7 χιλιάδες συμβασιούχους.

  • Ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είπαν ότι στο πρόγραμμα τους είναι η ενίσχυση της Επαγγελματικής  και Τεχνικής Εκπαίδευσης και η ακόμα πιο στενή σύνδεση τους με την αγορά εργασίας. Εδώ και αν έρχονται «τελευταίοι και καταϊδρωμένοι».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που εφάρμοσε τη «μαθητεία» στα ΕΠΑΛ, που προσαρμόζει την Επαγγελματική Εκπαίδευση στις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε νόμο για τη σύσταση Εθνικού Οργάνου που θα αξιολογεί συνολικά την Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Μαθητεία με μέλη του μεταξύ άλλων τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ, την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ.

Είναι αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιεί και που η ΝΔ συμφωνεί σιωπηρά αφού δε λέει κουβέντα, για το πως οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα γίνουν το «ανακυκλώσιμο υλικό» για τη «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχονται Τσίπρας και Μητσοτάκης στους μεγαλοεργοδότες και επιχειρηματίες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν λεν κουβέντα για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ΕΠΑΛ τόσο στα προγράμματα σπουδών όσο και στην υλικοτεχνική υποδομή, τις αθρόες καταργήσεις «ολιγομελών» τμημάτων, το πέταγμα των παιδιών έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία

  • Εκεί βέβαια που έλαμψε η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δια της σιωπής ήταν στα ζητήματα του Λυκείου και του νέου τρόπου πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τι θα μπορούσε όμως να πει η ΝΔ αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πάτησε» επάνω στα σχέδια του Αρβανιτόπουλου για το Λύκειο και τα επέκτεινε προς μια πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί συμφωνούν και προτείνουν ένα Λύκειο όπου η Γενική Παιδεία «εξοστρακίζεται», μετατρέπεται σε ένα ακόμα πιο σκληρό εξεταστικό κέντρο, συνδέεται ακόμα πιο στενά με τη διαδικασία της πρόσβασης, εισάγει διπλές εξετάσεις σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν και προωθούν πιο αποφασιστικά το «ξεσκαρτάρισμα» των μαθητών και την πρόωρη επαγγελματική επιλογή, στην ένταση των ταξικών φραγμών και στην υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών.

Μπορούν όμως βέβαια να «ξιφουλκούν» και να αντιπαρατίθενται για ώρες για τα Λατινικά και την Κοινωνιολογία.

Οι εκπαιδευτικοί, γονείς και οι μαθητές δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα θετικό ούτε από αυτή την κυβέρνηση, ούτε από την ΝΔ. Καμιά εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Είναι αυτοί που μας έφεραν σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα διαφορετικό γιατί βαδίζουν στην ίδια ρότα υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Ο «μπαμπούλας» του Μητσοτάκη που κάθε ώρα και στιγμή διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους της εκπαίδευσης, είναι ήδη εδώ. Είναι όλα τα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και που τα επεκτείνει.

Καμιά λοιπόν αναμονή, καμία αυταπάτη για τις επιδιώξεις τους. Για τους εργαζόμενους και την λαϊκή οικογένεια δεν υπάρχουν σωτήρες! Δεν περιμένουμε από καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση να μας χαρίσει τίποτα!

Ο αγώνας μας, η συμπόρευση με το ταξικό κίνημα, με την πάλη μας και τη καθημερινή μας δράση είναι αυτό που δίνει τη διέξοδο. Με κίνημα μέσα στα σχολεία μαζικό, διεκδικητικό που δεν θα παζαρεύει πόσα θα χάσουμε, που δεν θα συμβιβάζεται με τις αιτίες που γεννούν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Η δίκη μας διέξοδος είναι ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.

ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ! ΚΑΝΕ ΕΣΥ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ!

ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΜΕ, ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ!

Δημήτρης Ακτύπης, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ,

εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

(συνδυασμός που στηρίζει το ΠΑΜΕ)

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα