Έξω οι φασίστες από τα σωματεία

30/10/2018 - 21:42

ΑΣΕ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου (ΔΑΚΕ) να επαναφέρει στη δύναμη του σωματείου το διαγραφέντα από το 2015 Βασίλη Μακρυπούλια, ο οποίος είναι και υποψήφιος της παράταξης της ΔΑΚΕ για το ΑΠΥΣΔΕ Β. Αιγαίου.

Ο Βασίλης Μακρυπούλιας είχε διαγραφεί από το σωματείο για την απαράδεκτη στάση του τόσο ως εκπαιδευτικός όσο και ως μέλος του σωματείου. Άρχισε να απασχολεί την επικαιρότητα, όταν προέβαλε στη σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου βίντεο το οποίο χαρακτηρίζει «μύθο» την ύπαρξη νεκρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73. Ο ίδιος εμφανίζεται ως εθνικοσοσιαλιστής, υμνητής του Ι. Μεταξά, οπαδός της φυλετικής καθαρότητας. Σε δημοσίευσή του στο Διαδίκτυο, προέτρεπε «να συνασπιστούν οι εθνικιστές ανά κλάδο συνάδελφοι» ώστε οργανωμένα να διαποτίσουν με το εθνικιστικό τους δηλητήριο τους μαθητές.

Το περιστατικό δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε τυχαίο. Πρόσφατα η ΔΑΚΕ Λέσβου είχε προκαλέσει την κατακραυγή της πλειοψηφίας του κλάδου, όταν προέτρεπε επί της ουσίας με απόφαση του ΔΣ τους συναδέλφους να χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστης» στα σχολεία, με το γελοίο επιχείρημα ότι η λέξη υπάρχει στα ελληνικά λεξικά.

Είναι πραγματικά επικίνδυνο, ειδικά σε ένα νησί όπως η Λέσβος που με τις τεράστιες ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες να διατυπώνονται τέτοιες αντιλήψεις στα σχολεία.

Τέτοιες απόψεις δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία του εργατικού-λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, με το ρόλο μας ως εκπαιδευτικοί. Καλούμε τους συναδέλφους να απομονώσουν αυτούς που τις εκφράζουν, δεν έχουν καμία θέση στα σωματεία μας. Nα προβληματιστούν, για τον επικίνδυνο δρόμο που ανοίγεται, πόσο μάλλον όταν οι απόψεις αυτές βρίσκουν χώρο έκφρασης σε παρατάξεις εκπαιδευτικών. Ως παιδαγωγοί έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες το δικαίωμα για όλους τους μαθητές μας στη μόρφωση, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, καταγωγής.

Οφείλουμε όλοι θαρρετά να ανοίξουμε τη συζήτηση με τους μαθητές μας, για το ρόλο που έχει παίξει ιστορικά ο φασισμός. Είναι ό,τι πιο σάπιο έχει δημιουργήσει το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Η ανθρωπότητα και ο τόπος μας το έχει πληρώσει ακριβά, με εκατόμβες νεκρών, βασανισμένων, φυλακισμένων που δε διαγράφονται από την ιστορία, δεν ξεχνιούνται από την μνήμη μας.

Χρέος μας είναι να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, εκδρομές σε τόπους μαρτυρίου, ώστε πολύμορφα να προτρέψουμε τους μαθητές μας να μάθουν την ιστορική αλήθεια, να πετάξουν τις φασιστικές αντιλήψεις στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας όπου είναι η θέση τους. Να αναδείξουμε το ρόλο που παίζει η Χρυσή Αυγή ως ναζιστική-εγκληματική οργάνωση αλλά και τις ευθύνες του αστικού πολιτικού συστήματος που 5 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι εγκληματίες κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι.

Τέλος, είναι τεράστιες οι ευθύνες της ΔΑΚΕ που με τη στάση της, επί της ουσίας καλύπτει τόσο την παράταξή της τοπικά στη Λέσβο, όσο και το Μακρυπούλια ως υποψήφιο στα ψηφοδέλτιά της. 

Νοέμβρης 2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα