Αιρετοί εκλεγμένοι με την Α.Σ.Ε στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου: « Έργα – Ημέρες και ‘’νύχτες’’ των Υπηρεσιακών Συμβουλίων»

30/09/2017 - 12:56

Στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ , αλλά και στις κοινές των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ Λέσβου εκφράστηκε ξεκάθαρα από τα διορισμένα μέλη, τη διοίκηση όπως και τους αιρετούς (ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) η αγωνία τους για την απρόσκοπτη προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Το δίλλημα (που στο ΠΥΣΠΕ το μάζεψαν αμέσως σαν βρεγμένες γάτες) που προέκυπτε και απασχολούσε τις πλειοψηφίες των ΥΣ ήταν πώς απ’ τη μια θα βγάλουν τη ‘’βρώμικη δουλειά’’ κι απ’ την άλλη ταυτόχρονα θα απορροφήσουν τους κραδασμούς των επιπτώσεων των αποφάσεών τους στις ζωές των Εκπ/κών και στις ανάγκες των μαθητών;;

Οι πενήντα αποχρώσεις εξήγησης των νόμων αποτέλεσε το μοναδικό και το πιο ασφαλές αποπροσανατολιστικό καταφύγιο διαχείρισης της τύχης των Εκπ/κών και προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Η απόλυτη συμφωνία των αποφάσεων των ΥΣ, αντικαταστάθηκε με στοχευμένες διαφωνίες ‘’διαχείρισης’’ των αποτελεσμάτων τους. Τα πελατολόγια αιρετών και διορισμένων μελών ανοιγόκλειναν, τα κουζινομάχαιρα ακονίζονταν και στην πρώτη γραμμή εφαρμογής και υλοποίησης μπήκε η παμπάλαια αλλά κι αποτελεσματική συνταγή διδαγμένη απ’ τους βιρτουόζους του είδους (ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ) αυτή της καλλιέργειας κλίματος αλληλοσπαράγματος μεταξύ των εμπλεκόμενων Εκπ/κών.

Ο μπαξές των ‘’νόμιμων’’ ή ‘’παράνομων’’ αποφάσεων γέμισε από κάθε είδους τσουκνίδας και κουτόχορτου προς βρώση ή χρήση. Τα παραδείγματα πολλά εντός των τειχών της Λέσβου ( π.χ. διαφορετικά βγήκαν οι υπεραριθμίες στο ΠΥΣΠΕ – αλλιώς όμως στο ΠΥΣΔΕ, υπεραριθμίες στο ΠΥΣΔΕ αποκλειστικά για ημετέρους, τοποθετήσεις υπεράριθμων με διαφορετικά μόρια από χρονιά σε χρονιά,……….) που αυτονόητα λόγω της επιτυχίας της μεθόδου, αγκάλιασε με τις ευλογίες του Υπουργείου ολόκληρη την επικράτεια ( π.χ. αλλιώς τοποθετήθηκαν οι αποσπασμένοι στο ΠΥΣΠΕ Σάμου – διαφορετικά στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου κτλ). Μόνο για ανικανότητα λοιπόν δεν μπορεί να κατηγορεί κανείς τις πλειοψηφίες των ΥΣ και τους αβανταδόρους αιρετούς, και ιδιαίτερα εκεί που ‘’άναψαν’’ σκληρές μάχες και ιαχές αντιπαράθεσης!! Η ‘’δουλειά’’ πάνω απ’ όλα που πρέπει να βγαίνει με κάθε μέσο και τρόπο!!

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες:

Οι Εκπ/κοί δεν έχουν κανένα λόγω να ‘’τσιμπήσουν’’ σε τέτοιου είδους βολικές αντιπαραθέσεις. Απέναντί τους βρίσκεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για αναδιαρθρώσεις στην Εκπ/ση που θα υπηρετούν πιστά τις ανάγκες του. Δείγματα του σχεδιασμού αυτού ξεδιπλώνονται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας είτε με τις συμπτύξεις τμημάτων, υποβιβασμούς σχολείων, αδιοριστία, κινητικότητα Εκπ/κών, αξιολόγηση – αυτονόμηση σχολικών μονάδων, διαφοροποίηση προγραμμάτων κτλ.

Πρέπει άμεσα γονείς, μαθητές, Εκπ/κοί απαλλαγμένοι απ’ τις πλειοψηφίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού να μην αφήσουμε τις ζωές μας, στα χέρια των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, της μεγαλοεργοδοσίας και των κομμάτων τους! H απάντησή μας να είναι συνολική, σε ταξική κατεύθυνση, στον αντίποδα της δράσης και της πολιτικής τους!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πρέπει να βγάλουμε και συμπεράσματα από αυτές τις εξελίξεις, το ρόλο μηχανισμών όπως τα Υ.Σ. αλλά και από τη στάση των παρατάξεων.

 

 

Το μελάνι που έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα για το ΠΥΣΔΕ Λέσβου, κι ακόμα περισσότερο αυτό που θα σπαταληθεί τα επόμενα για τις διαδικασίες , τη λειτουργία και το ρόλο των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ δεν αφορά σε καμιά περίπτωση τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των Εκπ/κών και πολύ περισσότερο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των μαθητών μας.

Οι ‘’σουπιές’’ της πολιτικής και συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού ( ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – Ριζ. Παρεμβάσεις), των πλειοψηφιών δηλ. των ΕΛΜΕ και Συλλόγων ‘’αναρωτιούνται ανήξερα’’ συχνά πυκνά για το τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια των Υ.Σ. Έτσι ‘’σφυρίζοντας γνώριμους ρυθμούς’’ βρήκαν μια ασφαλή μέθοδο να ξεμπλοκάρουν – διευκολύνουν την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ετών , αφήνοντάς την συνειδητά άθικτη , ανέγγιχτη και στο απυρόβλητο.

Αυτό που εμφανίζουν στο προσκήνιο γύρω απ’ τη λειτουργία- ρόλο των Υ.Σ. και το αναδεικνύουν ως κύριο και καθοριστικό δεν είναι βέβαια ο κεραμιδόγατος, αλλά η ανικανότητα ή η ανεπάρκεια των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, οι προθεσμίες των διαδικασιών, τα αδιαφανή και θολά κριτήρια ή ανακαλύπτουν σοβαρότατες διαφωνίες μεταξύ των μελών των Υ.Σ. κτλ…..

Βάζουν πλάτη δηλαδή συγκαλύπτοντας και αποσιωπώντας ο καθένας με τον τρόπο του την κυβερνητική πολιτική που κατά γράμμα εφαρμόζεται στις κατευθύνσεις του ΣΕΒ , ΟΟΣΑ και της ΕΕ, και που με απόλυτη συμφωνία και σύμπλευση υλοποιείται μέσω των πλειοψηφιών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Πλειοψηφίες και διοικήσεις που απαρτίζονται από της πρώτης γραμμής τα συνδικαλιστικά στελέχη των ίδιων παρατάξεων.

Όσο όμως κι αν στοιχίζονται πίσω απ ‘ το δάχτυλό τους (πλειοψηφίες των ΥΣ και κυβερνητικός συνδικαλισμός) για να κρύψουν την πλήρη ταύτισή τους στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Καμιά απολύτως διαφωνία ή διχογνωμία δεν εκφράστηκε στις τοποθετήσεις και τα ψηφίσματά τους ούτε π.χ. για τα 25άρια τμήματα ή τον ελάχιστο κατά το νόμο αριθμό μαθητών που απαιτείται για τη λειτουργία ολοήμερων τμημάτων ή κατεύθυνσης όπως και σε τόσα άλλα.

Αναρωτιόμαστε ρητορικά, αλήθεια, γιατί δεν υπήρξε σε ζητήματα άσκησης κι εφαρμογής της πολιτικής και των νόμων κάποια δυσαρμονία στις απόψεις τους;; Πήγαν περίπατο εκεί η ανικανότητα, το θολό τοπίο ή οι προθεσμίες των διαδικασιών ή οι σοβαρότατες διαφωνίες !! Όλα στην εφαρμογή δούλεψαν ρολόι!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Γυρίστε την πλάτη σε όλους αυτούς! Λύση υπάρχει! Είναι η ενίσχυση και η συμπόρευση με το ταξικό λαϊκό κίνημα και το ΠΑΜΕ, είναι ο μονόδρομος του αγώνα μέσα από τον Σύλλογό μας, για να αλλάξουμε τον συσχετισμό δυνάμεων, να κάνουμε το Σωματείο μας όπλο στα χέρια μας!

Μακροθανάσης Δημήτρης

Μαδυτινός Κώστας

28/9/2017 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα