Α.Σ.Ε. Δράμας:Για μια ακόμα φορά μακριά από το δίκιο του αγώνα

30/10/2018 - 14:52

Η Α.Σ.Ε. και τα  εκλεγμένα με το ψηφοδέλτιό της μέλη στο ΔΣ του Σ. Ε. Π. Ε. Δράμας κρίνoυν αναγκαίο να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους τόσο για το ζήτημα που εξελίσσεται στο Ειδικό Σχολείο Δράμας όσο και για τη στάση των άλλων παρατάξεων του ΔΣ του Συλλόγου μας και των μελών του ΔΣ του ΣΥΚΠΕ, κατά τις δυο τελευταίες κοινές συνεδριάσεις που αφορούσαν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 Να σημειώσουμε ότι μετά τα περσινά γεγονότα και την ποινικοποίηση της σχολικής ζωής, που καταδικάστηκε κι από τους δύο Συλλόγους,  ακολούθησε μήνυση της Διευθύντριας κατά των συναδέλφων. Με το άνοιγμα του σχολείου ήρθαν στους συναδέλφους οι κλήσεις σε απολογία. Οι κλητεύσεις τούς παραδίδονταν εντός της αίθουσας διδασκαλίας τους, γεγονός που και την εκπαιδευτική διαδικασία υποβαθμίζει και δηλώνει πώς αντιμετωπίζονται οι συνάδελφοι.

Θυμίζουμε ότι όλη την προηγούμενη σχολική  χρονιά, ειδικότερα μετά το Γενάρη, οι συνάδελφοι δέχθηκαν ανελέητο κυνηγητό, διότι ζήτησαν να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά στα ειδικά σχολεία (ωρολόγιο πρόγραμμα, πρόγραμμα Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού). Έτσι, επέλεξαν να ζητήσουν συνεδρίαση του Σ.Δ. με την παρουσία του Δ/ντη Πρωτ. Εκπ/σης και του Σχολ. Συμβούλου Ειδ. Αγωγής για να λυθούν τα ζητήματα που είχαν προκύψει από την αυθαίρετη πρακτική της Διεύθυνσης του Σχολείου. Δεν έγινε αποδεκτό από την διευθύντρια. Oδηγήθηκαν, λοιπόν, σε σύνταξη κειμένου και παρουσίαση των προβλημάτων σε ανώτερα διοικητικά όργανα. Ξεκίνησαν οι αναφορές, οι επιστολές από δικηγόρους, οι απειλές μέσα στην σχολική μονάδα, η προκαταρκτική έρευνα και ενδιάμεσα ασκήθηκε και μήνυση από τη Διευθύντρια ενάντια στην πλειοψηφία των συναδέλφων – μελών του Συλλόγου Διδασκόντων. Όλα αυτά πλέον ασκούν τεράστια καθημερινή πίεση στους συναδέλφους, που μάλιστα έχουν να προσφέρουν τα μέγιστα στο εξαιρετικά δύσκολο εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό τους έργο, με αποτέλεσμα να το δυσχεραίνουν.

  Οι συνάδελφοι ενωμένοι και οργανωμένα, ζήτησαν τη στήριξη του Συλλόγου μας και του ΣΥΚΠΕ μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο η πλειοψηφία των Δ.Σ. των Συλλόγων δε θεώρησαν ότι είναι απαραίτητο ούτε ανακοίνωση για ηθική στήριξη των συναδέλφων να βγάλουν! Θέλησαν να καλέσουν σε κοινή συνάντηση όλους τους εμπλεκόμενους ενώ ήδη οι συνάδελφοι πήγαιναν στο δικαστήριο να καταθέσουν. Σαν παράταξη συμφωνήσαμε στην πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης εκτιμώντας πως μετά απ’ αυτή πιθανόν τα δυο σωματεία θα βγάζαμε τουλάχιστον ψήφισμα στήριξης των συναδέλφων. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε και στην τελευταία κοινή συνεδρίαση των δύο  Δ.Σ. η πρότασή μας καταψηφίστηκε απ’ όλα τα μέλη που ήταν παρόντα.

Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι οι προφάσεις που επικαλέστηκαν φανερώνουν πως είναι ακριβοί  στα πίτουρα και πολύ φτηνοί στο αλεύρι. Αποστρέφονται κάθε έννοια συλλογικής διεκδίκησης, οτιδήποτε μη συμβιβαστικό και προχωράνε με ευχολόγια, σε ενέργειες άνευ ουσίας, δηλώνοντας φραστικά ότι στέκονται δίπλα στο συνάδελφο.  Ειπώθηκε ότι δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από την περσινή ανακοίνωση. Δεν έλαβαν υπόψη ότι υπάρχουν διαρκώς εξελίξεις ούτε το αίτημα των συναδέλφων του Σχολείου  για εκ νέου στήριξη.

Είναι επικίνδυνη η λογική των ίσων αποστάσεων  χωρίς το κριτήριο του δίκαιου και απογυμνώνοντας τα εμπλεκόμενα μέρη από την ιδιότητά τους. Οι συνάδελφοι δε μηνύονται  ως πρόσωπα από άλλο πρόσωπο , όπως ακούστηκε πάμπολλες φορές στη συνεδρίαση , μηνύει προϊστάμενη τους υφισταμένους εκφοβίζοντάς τους μέσα στον εργασιακό τους χώρο. Να σημειωθεί δε ότι πολλοί συνάδελφοι είναι αναπληρωτές και σέρνονται στα δικαστήρια . Ούτε αυτό δε σεβάστηκε η διευθύντρια, ούτε αυτό δεν έλαβαν υπόψη τους οι άλλες παρατάξεις του Δ.Σ. του Συλλόγου, ώστε να στηρίξουν τους ελαστικά  εργαζόμενους συναδέλφους που έκαναν το έγκλημα να ζητήσουν το δίκιο τους! Με τη στάση τους, με τις τοποθετήσεις τους απλώς επιλέγουν τη θέση του παρατηρητή των εξελίξεων και αποφεύγουν να σταθούν δίπλα στην πλειονότητα των εργαζομένων του Ειδικού Σχολείου Δράμας.

Αυτός ο συμβιβαστικός ρόλος του σωματείου, που επανειλημμένα αναφέρθηκε και δηλώνει πώς βλέπουν το ρόλο τους, είναι που καθορίζει και τη στάση τους απέναντι σε κάθε ζήτημα, μικρό - καθημερινό ή μεγαλύτερο – ευρύτερο. Αυτά είναι χαρακτηριστικά του συμβιβασμένου, εργοδοτικού συνδικαλισμού!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα, να τους γυρίσουν την πλάτη και να συσπειρωθούν ξανά γύρω από τις συλλογικές διαδικασίες, καθότι επίκεινται κρίσιμοι αγώνες και διεκδικήσεις για την καλυτέρευση της ζωής μας, για να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Σαν παράταξη παίρνουμε  θέση καταγγέλλοντας τις πρακτικές του εκφοβισμού και της ποινικοποίησης της σχολικής ζωής καθώς και τις αυταρχικές και αντισυναδελφικές ενέργειες της διευθύντριας που υπονομεύουν το κλίμα συνεργασίας που πρέπει να διέπει τη σχολική μονάδα για την εύρυθμη λειτουργία της.

Στεκόμαστε πλάι στη συνάδελφο που διώκεται αδικαιολόγητα, κατά την άποψή μας, και ζητάμε να σταματήσει άμεσα η δίωξή της.

Διεκδικούμε την κατάργηση του Πειθαρχικού, του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, του Καθηκοντολόγιου.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους του Ειδικού Σχολείου, που δίνουν τον δικό τους αγώνα καθημερινά και δεν φοβήθηκαν, αλλά συσπειρώθηκαν και προχωράνε ενωμένοι, δείχνοντας με τον πιο φωτεινό τρόπο ότι ''τίποτα δεν γίνεται αν μείνεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς''.

Θα είμαστε δίπλα τους ως το τέλος αυτής της υπόθεσης και μπροστά στον αγώνα για ένα σχολείο που θα μορφώνει τα παιδιά μας και ο εκπαιδευτικός θα είναι πραγματικά παιδαγωγός της νέας γενιάς! Αυτό το σχολείο θα έχει και την ανάλογη διοίκηση που θα είναι καθρέφτης και συλλογικός εκπρόσωπος εκπαιδευτικών, μαθητών και θα σέβεται τους γονείς ως συμμάχους και συνοδοιπόρους!

Δράμα, 28 /10/2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα