Α.Σ.Ε Σάμου: Πρόταση προς το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

06/11/2018 - 21:52

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του σωματείου μας επισκέφτηκε τη ΔΥΕΠ που λειτουργεί μέσα στο ΚΥΤ. Η Δομή αυτή βρίσκεται στην είσοδο του Κέντρου σε μια προκατασκευασμένη αίθουσα. Τα παιδάκια που φοιτούν είναι από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Μπουρουντί και ο αριθμός τους δεν είναι σταθερός.

Έγινε διεξοδική κουβέντα με τις συναδέλφους. Ανάμεσα σε άλλα, αναδείχθηκαν οι αιτίες του πολέμου και της προσφυγιάς που δεν είναι άλλες από τις πολιτικές της συγκυβέρνησης καθώς της Ε.Ε, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι στο ΚΥΤ Σάμου με  ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τα παιδιά – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων- το δικαίωμα στη μόρφωση.

Θεωρούμε ότι λύση είναι η σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, απαιτώντας παράλληλα τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών απ’ το νησί και τη χώρα. Αυτό σημαίνει να απαιτήσουμε να κλείσουν τα hotspot στα νησιά τώρα και να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.  

Όσο όμως αυτά τα παιδιά βρίσκονται στο νησί μας δεν θα πάψουμε να ζητάμε καλύτερες συνθήκες για να γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερη η πρόσβασή τους στο σχολείο.

Απαιτούμε όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που έχουν βιώσει τη φρίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου να ενταχθούν στο δημόσιο σχολείο και νηπιαγωγείο αποκλειστικά με κρατική ευθύνη και διεκδικούμε:

  • Να διασφαλισθεί το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό (μεταφραστές, ψυχολόγοι, κ. λ. π. ) και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για την ουσιαστική ένταξη των παιδιών στα δημόσια σχολεία. Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.
  • Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.
  • Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς.
  • Οι αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία αυτών των παιδιών

Όσον αφορά τη ΔΥΕΠ μέσα στο ΚΥΤ Σάμου υπάρχουν προβλήματα τα οποία και καταγράψαμε και σύμφωνα με τις ανάγκες αυτές διεκδικούμε από τους αρμόδιους ( Δήμο Σάμου, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Σάμου, Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου )

  • Την άμεση εγκατάσταση τουαλέτας για αποκλειστική χρήση από τα παιδιά του νηπιαγωγείου
  • Την εγκατάσταση νεροχύτη και τρεχούμενου νερού
  • Την αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών που έχουν δημιουργηθεί σε χαρτική ύλη, είδη καθαριότητας, αναλώσιμα κ.α.
  • Την κάλυψη των δύο λειτουργικών κενών που έχουν προκύψει για τη Δομή

Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας. Καλούμε το οργανωμένο γονεϊκό κίνημα να συνεργαστεί με το εκπαιδευτικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς της Σάμου, ώστε να προχωρήσει η ένταξη όλων των παιδιών στα δημόσια σχολεία, ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων!

Ανοίγουμε μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά για όλα τα παιδιά και δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας διοργανώνοντας μια θερμή υποδοχή μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς του νησιού την πρώτη μέρα που θα φτάσουν τα προσφυγόπουλα στα σχολειά του νησιού μας!

Καμία ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!

Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

                                                                                                                    

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα