Α.Σ.Ε στην Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου: Για τη στάση του Δ.Σ.

30/10/2017 - 08:54

Την ίδια ώρα που η κυβέρνησή ξοδεύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, τα σχολεία στενάζουν από τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Η κυβέρνηση υπογράφει συμβόλαιο ύψους 2,4 δις ευρώ στις ΗΠΑ για αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16. Και για να βγουν τα  δημοσιονομικά προγράμματα  κάνουν οικονομία σε ό,τι σχετίζεται με λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα. Η εκπαίδευση από αυτή την πολιτική έχει πληγεί δραματικά. Συνεχίζονται οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων, το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων, αύξηση αριθμού μαθητών στην τάξη, δεύτερες και τρίτες αναθέσεις μαθημάτων, εκπαιδευτικοί που πηγαίνουν σε 2,3,4…σχολεία, αναπληρωτές που ακόμα φτάνουν στα σχολεία 7 βδομάδες μετά  την έναρξη των μαθημάτων.

Τα βιβλία ειδικοτήτων στην Β’ και Γ’ των ΕΠΑΛ δόθηκαν αυτή τη βδομάδα αλλά ΟΧΙ και το βιβλίο των Νέων Ελληνικών της Γ’ που είναι και εξεταζόμενο στις Πανελλαδικές. Αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται με φωτοτυπίες. Δεν έχουν γίνει ακόμη αποσπάσεις των ομάδων Φυσικής Αγωγής των Διευθύνσεων ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η έναρξη των προγραμμάτων κολύμβησης στην Αθμια  με συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του σχολικού αθλητισμού, στην τοποθέτηση  και στο ωράριο των γυμναστών.

Τις ανάγκες των σχολείων και των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών έφερε στο προσκήνιο η πανελλαδική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29/9 με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα. Οι εκπαιδευτικοί, ανέδειξαν την πραγματική εικόνα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι μαθητές στα σχολεία , καταγγέλλοντας τα μέτρα που συρρικνώνουν το μορφωτικό δικαίωμα, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες και δικαιώματα για τους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ως και 16 χρόνια διασχίζουν τη χώρα, που αγωνιούν για το αν, πότε και πού θα προσληφθούν.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών πρότεινε στο ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ και στο νομό μας τη συμμετοχή σ’ αυτή την κινητοποίηση προβάλλοντας και τα ζητήματα των ελλείψεων σε προσωπικό, βιβλία, κλείσιμο  ολιγομελών σε 1ο & 2ο  ΕΠΑΛ. Καταψηφίστηκε όμως η πρόταση από ΣΥΝΕΚ & ΔΑΚΕ με τον εύσχημο  τρόπο ότι θα το αποφασίσει η ΟΛΜΕ. Ήδη όμως και εκεί είχε καταψηφιστεί με το αιτιολογικό ότι το πρότεινε το ΠΑΜΕ. Απορριπτική ήταν και η πρόταση για κινητοποίηση στις 30 /10 που διατυπώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ΓΣ των προέδρων και πάλι επειδή το πρότεινε το ΠΑΜΕ Και οι δύο παρατάξεις ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ στο ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ ταυτίζονται πλήρως στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Αποτέλεσμα να μην κουνιέται φύλλο στο σωματείο πράγμα πολύ βολικό ώστε να περνάει χωρίς αντιδράσεις η «κανονικότητα» της πρώτης φοράς Αριστεράς στα σχολεία.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Μπροστά μας έχουμε το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (13-14 Νοέμβρη στην Κομοτηνή). Πρόκειται για μια ακόμη «αναπτυξιακή φιέστα», που θα στήσουν, μαζί κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες  για να «ξεπλύνουν» την αντιλαϊκή τους πολιτική, να κάνουν τον λαό συνένοχο, χειροκροτητή της πολιτικής τους.

Καλούμε το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ να πάρει απόφαση να μην συμμετέχει ΓΙΑΤΙ : η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει νέα βάρβαρα για το λαό μέτρα με την 3η αξιολόγηση,  νέα χτυπήματα στα εργασιακά, νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ,νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών, περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης, της οργάνωσης των εργατικών αγώνων. Δηλαδή, μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες τις ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία κα), είτε έχουν μνημόνια είτε όχι.

Οι εργαζόμενοι δοκιμάσαμε τον δρόμο της αναμονής, της ανοχής, τη λογική του «μικρότερου κακού». Αυτός όμως είναι ο δρόμος της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, το μικρότερο κακό φέρνει το μεγαλύτερο και το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Δυναμώνουμε να συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις - συγκεντρώσεις που οργανώνονται τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη για τα κοινά και οξυμένα προβλήματα του σχολείου. Εκπαιδευτικοί – Μαθητές - Γονείς διεκδικούμε το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, που στερούν από τη νέα γενιά οι κυβερνήσεις διαχρονικά, που θέλουν τους νέους ανθρώπους να ζουν και να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, με υποκατώτατους μισθούς των 300 ευρώ.

Διεκδικούμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Νέο Λύκειο.

Ο αγώνας είναι κοινός!

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές!

Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές μια γροθιά μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ  28/10/17

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα