Α.Σ.Ε. στην Α' ΕΛΜΕ Αθήνας: Να μην κλείσει το 9ο ΕΠΑΛ!

17/04/2019 - 18:35

Συναγερμός!!!
Να μην κλείσει (να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί) το 9ο ΕΠΑΛ Αθήνας!!
Υπόθεση όλου του κλάδου η υπεράσπιση της ύπαρξης του σχολείου!!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή εξέλιξη σχετικά με το 9ο ΕΠΑΛ Αθήνας, για την οποία πρέπει να ενημερωθείτε και για την οποία πρέπει να σημάνει συναγερμός. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, κατέθεσε πρόταση στη Διευθύντρια ΔΕ Α΄ Αθήνας κ. Ψίνα και προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με πρόταση για άμεση μεταφορά και λειτουργία του σχολείου στα Σεπόλια, το φυσικό του χώρο (οικόπεδο ΒΟΤΡΥΣ). Μάλιστα, ο Σύλλογος Διδασκόντων, αφού του είχε αποκλειστεί κάθε δυνατότητα για πρωινή λειτουργία στα Σεπόλια, πρότεινε να λειτουργήσει το απόγευμα, ως συστεγαζόμενο με το 53ο ΓΕΛ της περιοχής, μαζί με μια δέσμη προτάσεων για τη σωτηρία και την ενδυνάμωση του σχολείου. Οι συνάδελφοι ανέφεραν πως η συνέχιση της συστέγασης με το 3ο ΕΠΑΛ στον Κολωνό, η απομάκρυνση από την περιοχή των Σεπολίων χωρίς να ληφθεί καμία μέριμνα για τη μεταφορά των μαθητών, η μη έγκριση της Α΄ τάξης και η μεταφορά του τομέα υγείας και πρόνοιας στο 3ο ΕΠΑΛ, καταδίκασε το 9ο ΕΠΑΛ σε συρρίκνωση και μία ευρεία περιοχή (Σεπολίων, Κάτω Πατησίων, Αγίου Νικολάου, Θυμαρακίων, Αγίου Παντελεήμονα, Σταθμού Λαρίσης) χωρίς πρόσβαση σε ΕΠΑΛ. Με την πρόταση του Συλλόγου αντιμετωπιζόταν η διακηρυγμένη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει το σχολείο, υπό τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας και να δοθεί μία ανάσα μέχρι την ανέγερση νέου συγκροτήματος στο ΒΟΤΡΥΣ. Σημειώνουμε πως η ΚΤΥΠ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ), στην πρόσφατη συνάντηση με την Α΄ ΕΛΜΕ, εφεύρε νέο πρόσχημα προκειμένου να μη γίνει σχολείο στον περίοπτο για μεγάλα συμφέροντα χώρο του ΒΟΤΡΥΣ, ότι βρέθηκαν εκεί αρχαιολογικά ευρήματα!!!

Το λογικό για μας θα ήταν αυτή η απόφαση των συνάδελφων να στηριχθεί από τη ΔΔΕ, την ΕΛΜΕ, το Δήμο και το Υπουργείο, ώστε να δοθεί η αναγκαία ανάσα και να μείνει ανοιχτή η προοπτική επιβίωσης του σχολείου. Κάθε άλλο, όμως, παρά αυτό συνέβη. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρμόδια αντιδήμαρχος ανέφερε πως η κ. Ψίνα απάντησε αρνητικά στην πρόταση του συλλόγου διδασκόντων του 9ου ΕΠΑΛ, με το αιτιολογικό της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων, επειδή λέει δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δουλεύουν απόγευμα. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση και η διοίκηση πάνε για κλείσιμο το σχολείο αλλά, με τα γνωστά ΣΥΡΙΖΑίικα κόλπα, το κάνουν για το καλό μας!!! Έτσι, ο Δήμος παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες και δεν πάρθηκε καμία σχετική απόφαση στη συνεδρίαση της 11ης Απρίλη 2019, παρά την επιμονή της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Υπάρχει τεράστια ευθύνη στο ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ της Αθήνας που δεν πήρε θέση για το θέμα, παρότι προκλήθηκε επανειλημμένα από την ΑΣΕ. Τα μεν ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) στο Διοικητικό Συμβούλιο, ανέπτυξαν την γενικότερη κυβερνητική επιχειρηματολογία περί παραβίασης δικαιωμάτων στην απογευματινή λειτουργία, οι δε άλλοι στήριξαν αυτή την επιχειρηματολογία με τη σιωπή τους. Η ΕΛΜΕ έμεινε σε ένα απλό δελτίο τύπου (18-03-2019) για το θέμα, από προηγούμενη συνάντηση που είχε με την κ. Ψίνα, στο οποίο ανέφερε ότι η κ. Διευθύντρια «υπονόησε ότι για το θέμα αυτό δεν βρήκε την ανάλογη υποστήριξη από το υπουργείο και τους Συλλόγους των καθηγητών». Η ΕΛΜΕ υιοθετούσε μόνο το αίτημα της μεταφοράς των μαθητών και επαναλάμβανε τις ψεύτικες υποσχέσεις της κ. Ψίνας πως «η κατασκευή σχολείου στο οικόπεδο του Βότρυς θα προχωρήσει όπως είχε προταθεί». Κι όταν η ΚΤΥΠ απέκλεισαν, στη συνέχεια, αυτή την προοπτική, δε βγήκε κουβέντα. Με άλλα λόγια, πλήρης διευκόλυνση στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών, από σύσσωμο το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΣΚΕ/ΠΕΚ). Πρέπει να σημειωθεί, ακόμη, πως σχετικές διαρκείς παρεμβάσεις της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ έμειναν στη δήλωση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ) ότι «αναμένουμε το τι θα πει η Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας», για να προγραμματιστούν οι δράσεις!!! Δηλαδή, τίποτε κι από εκεί.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Μην αναρωτιόμαστε για ποιον χτυπά η καμπάνα. Η καμπάνα των καταργήσεων – συγχωνεύσεων χτυπά για όλους από ΕΕ – ΟΟΣΑ – κυβερνήσεις, αφού στόχος είναι η υλοποίηση «πακέτου» αντιδραστικών αλλαγών και η μείωση των δαπανών. Είναι υπόθεση όλου του κλάδου η υπεράσπιση της ύπαρξης του 9ου ΕΠΑΛ, των οργανικών θέσεων των συναδέλφων και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μιας λαϊκής περιοχής, όπως τα Σεπόλια!!!

Άμεσα, τώρα, χρειάζεται:

  1. Να στηριχθεί ως έχει η πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων για άμεση μεταφορά του σχολείου στα Σεπόλια ή να κατατεθεί και να στηριχθεί η όποια άλλη ενναλακτική υπάρχει στην ίδια κατεύθυνση αλλά για πρωινή λειτουργία σε δημοτικό ή κρατικό κτίριο της περιοχής, που οπωσδήποτε θα ήταν το καλύτερο.

  2. Να γίνει παράλληλα η μεταφορά στα Σεπόλια με την επαναλειτουργία της Α΄ Τάξης του σχολείου, την επαναφορά του τομέα υγεία και πρόνοιας στο σχολείο, τη διασφάλιση δωρεάν μετακίνησης των μαθητών από Σεπόλια προς Κολωνό για τα εργαστήρια του σχολείου που θα παραμείνουν εκεί.

  3. Να δρομολογηθεί άμεσα νέο σχολείο για το 9ο ΕΠΑΛ στο ΒΟΤΡΥΣ.

Καλούμε τον κλάδο να απαντήσει στις προκλήσεις και να επιβάλλει σε ΔΔΕ, Υπουργείο και Δήμο Αθήνας το αναγκαίο για τους μαθητές των Σεπολίων. Καλούμε, για μια ακόμη φορά, τα ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και της ΟΛΜΕ να πάρουν θετική θέση στο αίτημα των συναδέλφων και να σταματήσουν να κωφεύουν. Να γίνει η υπόθεση της επιβίωσης και εδραίωσης του 9ου ΕΠΑΛ υπόθεση γονέων – μαθητών – εκπαιδευτικών και κατοίκων της περιοχής. Κόντρα στην απαισιοδοξία, στο συμβιβασμό, στο ρεαλισμό των τετελεσμένων και στην αδράνεια, μπορούμε να ανατρέψουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να βάλουμε φρένο σε όσους βάζουν πλάτη στο έγκλημα.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα