Α.Σ.Ε. στην ΕΛΜΕ Βοιωτίας: Η «ανάπτυξη» στηρίζεται στα συντρίμμια της Εκπαίδευσης

31/05/2018 - 18:45

 

Στα ΓΕΛ ,ΕΠΑΛ και στα Γυμνάσια της Βοιωτίας η κατάσταση είναι τραγική!

  • Πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν κτηριακά προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: το Γυμνάσιο Σχηματαρίου, το οποίο εδώ και μήνες κρίθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του ακατάλληλο λόγω έλλειψης στατικότητας, το ΕΠΑΛ Σχηματαρίου στεγάζεται εδώ και χρόνια σε containers, το ΕΠΑΛ Θήβας στεγάζεται ήδη σε δυο χωριστά κτήρια και οι αίθουσες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, στο ΕΠΑΛ Λιβαδειάς δεν υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις σχολικές εκδηλώσεις. Ειναι γνωστό ότι κανένα σχολείο δε διαθέτει γυμναστήριο και ότι οι σχολικές βιβλιοθήκες έχουν εγκαταλειφθεί. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στο Ειδικό σχολείο Θήβας στο Λουτουφί που και αυτό στεγάζεται σε containers χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για να καλυφθούν οι ειδικές ανάγκες των μαθητών.

  • Οι μαθητές της Γ Λυκείου καλούνται να δώσουν ενδοσχολικές εξετάσεις μέσα σε 6 μέρες και αμέσως μετά χωρίς ανάσα να τρέξουν για τις πανελλαδικές. Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη πρέπει ταυτόχρονα να εγγράφουν τους μαθητές για την επόμενη σχολική χρονιά, να βγάζουν αποτελέσματα, να ετοιμάζουν τα θέματα των εξετάσεων και να διορθώνουν τα γραπτά όπως όπως. Η εντατικοποίηση στο κόκκινο και επιπλέον το βάρος της δημιουργίας ή όχι τμημάτων προσανατολισμού στα ΓΕΛ και τομέων στα ΕΠΑΛ, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις πέφτει στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

  • Στη Β’ ΕΠΑΛ οι επιλογείς ειδικοτητων είναι «κλειδωμένες» και είναι μόνο αυτές που λειτουργούν την τρέχουσα χρονιά. Μαθητές που επιθυμούν να δηλώσουν άλλες ειδικότητες μπορούν να το πράξουν όμως για άλλα σχολεία της Περιφέρειας (Θήβα, Λιβαδειά, Χαλκίδα). Η κυβερνητική πολιτική δηλαδή, προωθεί την κατάργηση τμημάτων-ειδικοτήτων, πριν καν αυτές δημιουργηθούν, προληπτικά. Έτσι ώστε, να μην βρίσκεται στη «δυσάρεστη» θέση, να τα κλείνει τον Σεπτέμβριο, όπως έγινε και αυτή την σχολική χρονιά. Είναι δικαίωμα των μαθητών να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο σχολείο τους, χωρίς να μετακινούνται από Δήμο σε Δήμο. Παρατηρούνται περιστατικά σε συνεδρίαση συλλόγου όπου ο διευθυντής εγκάλεσε τους εκπαιδευτικούς, γιατί δεν κατάφεραν να πείσουν τους μαθητές να επιλέξουν ειδικότητες που κινδυνεύουν με κλείσιμο, εφόσον δε συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός (12 μαθητές). Την ώρα που τα τμήματα κλείνουν σε όλη την Ελλάδα με ευθύνη του Υπουργείου για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της μείωσης των δαπανών για την εκπαίδευση και της “εξαφάνισης” των κενών στα σχολεία, οι “πρόθυμοι” εκπρόσωποι του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που βρίσκονται στα σχολεία ρίχνουν την ευθύνη στις πλάτες των συναδέλφων και θέλουν να τους μετατρέψουν από δασκάλους σε κυνηγούς πελατών. Ούτε λέξη για τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής, πλήρης απαξίωση της οργάνωσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ούτε λέξη για τις κινητοποιήσεις που έγιναν από την αρχή της χρονιάς και όλο το διάστημα από το Μάρτη ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων και ειδικοτήτων, για μονιμοποίηση των συναδέλφων αναπληρωτών. Μόνο κροκοδείλια δάκρυα για τα όσα συμβαίνουν λες και μέτρα έπεσαν από τον ουρανό!!!

  • Από την άλλη οι γονείς των μαθητών της Α’ ΓΕΛ πρέπει να δηλώσουν και την προτίμηση των μαθητών για τη θεωρητική ή τη θετική κατεύθυνση, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα υπάρχουν αυτές οι ομάδες προσανατολισμού το Σεπτέμβριο ή αν θα αντικατασταθούν με κάτι άλλο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού και τις σχετικές πληροφορίες μια νέα Β’ ΓΕΛ ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβριο με πολλά μαθήματα επιλογής, με εξοβελισμό βασικών επιστημών από το σχολείο και με εκπαιδευτικούς «λάστιχο» που θα διδάσκουν σχεδόν τα πάντα για να καλύψει το υπουργείο την ολοφάνερη ανάγκη μόνιμων διορισμών.

Οι ευθύνες του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας είναι τεράστιες. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ασχολήθηκαν με τα προβλήματα αυτά, δεν μπήκαν στον κόπο να επισκεφτούν τα σχολεία, να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, να συσπειρώσουν τον κλάδο για διεκδίκηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών. Μέχρι σήμερα (Δευτέρα 28 Μάη) δεν έστειλαν ούτε κάλεσμα για την συμμετοχή στην απεργία στις 30 Μάη. Με τη στάση τους αποδεικνύουν ότι υπηρετούν στην πράξη την κυβερνητική πολιτική από τις θέσεις που κατέχουν. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια σε κάθε πολιτική που θέλει να υποτάξει το σχολείο στους νόμους της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας και στερεί από τους μαθητές το δικαίωμά τους να μορφώνονται και από τους δασκάλους το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία.

Ο μόνος δρόμος για να αντιπαλέψουμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι να συσπειρωθούμε στο σωματείο μας, να ξεπεράσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες που τόσα χρόνια λυμαίνονται την ΕΛΜΕ Βοιωτίας χρησιμοποιώντας τις θέσεις που οι συνάδελφοι τους εμπιστεύονται για να υπηρετούν τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές που τους υπαγορεύουν σε όφελος του κεφαλαίου. Να αφήσουμε πίσω εκείνους που ανοικτά ή καλυμμένα στηρίζουν τη "δίκαιη ανάπτυξη" από κοινού με την κυβέρνηση, τα κόμματα του μνημονίου, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια μαζί με τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες.

Στις 30 Μάη οι εκπαιδευτικοί απεργούμε και συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για τις ανάγκες τις δικές μας και των μαθητών μας!


 

ΘΗΒΑ 10:30 ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ

 

ΛΙΒΑΔΕΙΑ10:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

 

ΧΑΛΚΙΔΑ 10:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

 

ΑΘΗΝΑ 10:30 ΟΜΟΝΟΙΑ


 


 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα