Α.Σ.Ε. στο Σ.Ε.Π.Ε. Ιωαννίνων: Για τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

11/06/2018 - 09:38

 Με αφορμή ανακρίβειες, ψεύδη και λασπολογίες που ακούστηκαν στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ιωαννίνων, αισθανόμαστε την  υποχρέωση να τοποθετηθούμε για κάποια ζητήματα  προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Α. Εκπρόσωπος της ΕΡΑ Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ, τοποθετούμενος στη Γ.Σ. για την Προσχολική Αγωγή και σε μια εναγώνια προσπάθεια να υπερασπιστεί την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, «πέταξε λάσπη στον ανεμιστήρα» αναφέροντας: «η ΚΕΔΕ συνολικά,  χωρίς καμία εξαίρεση πολέμησε την θεσμοθέτηση της δίχρονης Π.Α. από την κυβέρνηση»  και πηγαίνοντας παραπέρα είπε:  «κομμουνιστές δήμαρχοι όπως ο Πελετίδης στην Πάτρα γνωμοδότησαν αρνητικά στις τριμερείς επιτροπές...» υπονοώντας ξεκάθαρα ότι και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (μέσα στο οποίο δρουν και οι κομμουνιστές) δεν υποστηρίζουν τη 2/χρονη υποχρεωτική  ΠΑ.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε τα εξής:  Η θέση του Δημάρχου Πατρέων (που ήταν σχεδόν ταυτόσημη με αυτή του Συλλόγου Δασκάλων Πάτρας, όπου σημειωτέον δεν είναι ΠΑΜΕ) ήταν ξεκάθαρη και καταγράφεται  στο πρακτικό της τριμερούς:

(http://tempo24.news/eidisi/176943/o-dimos-patreon-gia-tin-apofasi-toy-ypoyrgoy-paideias-thesmothetisis-tis-dihronis)

''Η κυβέρνηση αντί να πάρει την ευθύνη που της αναλογεί, επιδιώκει μέσω των γνωμοδοτικών επιτροπών να ρίξει το μπαλάκι στην Τοπική Διοίκηση για να αποκτήσει άλλοθι στη λογική «εμείς θέλουμε, οι Δήμοι δεν μπορούν». Στην πράξη, η κυβέρνηση προχωρά την ένταξη των προνηπίων, χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία νέων υποδομών, ούτε προβλέπεται κανένας διορισμός του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού -βοηθητικού προσωπικού''. Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας θεωρεί κοινωνική αναγκαιότητα κάθε παιδί να έχει θέση σε δομές Προσχολικής Αγωγής και απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • Να εφαρμοστεί για όλα τα παιδιά σε όλη τη χώρα και στην πόλη μας η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας, να εξασφαλιστεί με επείγουσες διαδικασίες η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να γίνει άμεσα πράξη σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές με μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό -βοηθητικό) και υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των νηπίων.
  • Να χρηματοδοτηθούν και να στελεχωθούν επαρκώς από προσωπικό οι Παιδικοί Σταθμοί, ώστε να καλύπτουν όλα τα νήπια έως τεσσάρων (4) χρόνων χωρίς Βάουτσερ, χωρίς τροφεία, χωρίς να χρειάζεται οι γονείς να πληρώνουν για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.
  • Ειδικά για το Δήμο μας, απαιτούμε από την κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες και την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ανέγερση σύγχρονων νηπιαγωγείων στη θέση των 28 μισθωμένων νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε χώρους με μεγάλες ελλείψεις».

Το πρώτο σημείο της πρότασης του Δήμου υιοθετήθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ και από τις τρεις πλευρές (Δήμος-Σύλλογος-Δ/νση). Εκεί που υπήρχε διαφωνία ήταν στην εκτίμηση των αναγκών σε αίθουσες όπου τόσο ο Σύλλογος Δασκάλων όσο και ο Δήμος, διαφώνησαν με τις «μπακαλίστικες» εκτιμήσεις της Διεύθυνσης ΠΕ Αχαΐας  που ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ …να «συρρικνώσουν» τα νήπια για να χωράνε στις υπάρχουσες υποδομές. Η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση όμως και τα συνδικαλιστικά στελέχη της στην εκπαίδευση, τόσο στα Γιάννενα όσο και Πανελλαδικά,  δεν δίστασαν και δεν διστάζουν μια ξεκάθαρη θέση, που αποτελεί και θέση του κλάδου να την παραποιούν και να την θεωρούν «πρόσχημα για να μην εφαρμοστεί η δίχρονη Π.Α.». Ήταν κάτι παραπάνω από αστεία η τοποθέτηση του ίδιου εκπροσώπου της ΕΡΑ ότι: «ας την εφάρμοζε ο Δ.Πάτρας την 2/χρονη ΠΑ και με ελλείψεις», «άλλωστε και στην Κατοχή το μάθημα γινόταν κάτω από βελανιδιές !!!!!»  (Αν το καλοσκεφτούμε βέβαια,  θα μπορούσε η «αριστερή» κυβέρνηση να λύσει το στεγαστικό των Νηπιαγωγείων… φυτεύοντας βελανιδιές.) Ας κρίνουν λοιπόν οι συναδέλφισσες/φοι νηπιαγωγοί, που δίνουν την ψυχή τους καθημερινά στα νηπιαγωγεία με τα 25άρια τμήματα και τις ανύπαρκτες υποδομές, τις παραπάνω θέσεις και απόψεις που έχουν οι «κυβερνητικοί εκπρόσωποι στα Σωματεία» για την Π.Α. και το έργο των Νηπιαγωγών .

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος (ίσως άγνωστη στους πολλούς) που  αφορά το Δ. Πατρέων και  δείχνει –για άλλη μια φορά – τη μαεστρία της πολιτικής εξαπάτησης αυτής της κυβέρνησης:   Στην Πάτρα,  ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκ/πσης Δυτ. Ελλάδας  ανακοίνωσε την θετική του εισήγηση στα αρμόδια υπουργεία δυο μέρες πριν ο Δήμος και  Σύλλογος Δ.Ν.Π. πάρουν στα χέρια τους  το «πρακτικό» της συνεδρίασης της Επιτροπής και το σχέδιο απόφασης !!!  Δηλαδή υπήρξε θετική εισήγηση του Περιφερειακού χωρίς να υπάρχει απόφαση της τριμερούς. Τα ίδια ακριβώς συνέβησαν  και στον δήμο Δυτικής Αχαΐας (ο οποίος παρεμπιπτόντως συμπεριλαμβάνεται στους Δήμους εφαρμογής!!!)  Και ενώ όλοι πίστευαν  ότι στο Δήμο Πατρέων θα εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή, έρχεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξαιρούσε  την Πάτρα, αφού έθετε ως προϋπόθεση την …ομόφωνη απόφαση των τριμερών  επιτροπών (οι οποίες όμως δεν είχαν προλάβει γνωμοδοτήσουν)!!!  Και η φαρσοκωμωδία είχε συνέχεια: Λίγο  πριν την απόφαση του υπουργείου,  ο Περιφερειακός Διευθυντής στην Πάτρα ανακοίνωσε δημόσια ότι μέσα στους Δήμους εφαρμογής ήταν και ο Δήμος Πατρέων, προκαλώντας τον πανηγυρισμό των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστών. Ήρθε όμως η υπουργική απόφαση για  να τους εκθέσει ανεπανόρθωτα. Αποκαλύπτεται  λοιπόν από την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Πάτρα,  το παιχνίδι εξαπάτησης με  τις τριμερείς επιτροπές  και τον  τρόπο που η κυβέρνηση επιχείρησε  να τις χρησιμοποιήσει ώστε να βρει άλλοθι στην πολιτική της! Άλλωστε υπάρχουν πάρα πολλοί δήμοι (πχ η κοντινή  μας Κέρκυρα) όπου υπήρχε ομόφωνη απόφαση της τριμερούς Επιτροπής  (και με Δήμαρχο ΣΥΡΙΖΑ) και οι δήμοι αυτοί δεν συμπεριλήφτηκαν στην απόφαση εφαρμογής της  2/χρονης ΠΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ - ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ,  ΑΝΤΙ ΑΛΛΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΜΑΣ.: «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει…»

Β. Έγιναν  καταγγελίες από τον αιρετό της ΔΗΣΥ προς τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και προς το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ιωαννίνων. Επειδή οι καταγγελίες ήταν και προς την παράταξη της ΑΣΕ να πούμε τα εξής: Όσον αφορά τον Δ/ντή ΠΕ,  επειδή στο Δ.Σ. δεν είχαμε την παραμικρή ενημέρωση για τα όσα καταγγέλλονται, πιστεύουμε ότι στο πρώτο Δ.Σ. θα συζητηθεί το θέμα και θα τοποθετηθούμε. Εξάλλου αν υπάρχει κάποιο κενό ενημέρωσης αυτό οφείλεται στην πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ (ΔΗΣΥ) που είναι και η παράταξη του συναδέλφου αιρετού. Σχετικά όμως με τα όσα ειπώθηκαν,  ότι «από τον αιρετό έχουν γίνει καταγγελίες σε σχέση με ζητήματα λειτουργίας του ΠΥΣΠΕ και το ΔΣ δεν έκανε τίποτα», θεωρούμε  ότι - όσο μας αφορά - αυτό είναι ψευδές και απαράδεκτο. Όποιο θέμα έχει έρθει στο Δ.Σ. από συνάδελφο ή αιρετό έχει συζητηθεί και διερευνηθεί κι εμείς ως ΑΣΕ έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας ξεκάθαρα και γι’ αυτές  δεν θεωρούμε ότι πρέπει ν’ απολογηθούμε  σε κανέναν.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Διαφορετικές απόψεις-εκτιμήσεις για πολλά ζητήματα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο Σωματείο υπήρχαν,  υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι οι απόψεις κάποιων είναι «δόγματα» και όποιος διαφωνεί  είναι αντισυναδελφικός ή αδιάφορος με τα προβλήματα. Αυτό, αν μη τι άλλο, αποτελεί πολιτικοσυνδικαλιστικό αμοραλισμό. Ερμηνεύουμε τα προβλήματα με πολιτικά τεκμηριωμένο τρόπο (χωρίς να διεκδικούμε το «αλάθητο») και τοποθετούμαστε με βάση τις αρχές, τις θέσεις μας, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών από καθαρά ταξική σκοπιά, δίνοντας καθημερινά παραδείγματα συνέπειας λόγων και πράξης, ως εκπαιδευτικοί και ως  συνδικαλιστές. ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ. Ως εκ τούτου συμπεριφορές «μεσημεριανάδικων της tv», σε Γ.Σ. και Δ.Σ., για  εντυπωσιασμό και «άγρα ψήφων», τις καταγγέλλουμε,  καθώς  δεν μας ακουμπούν ούτε μας εκφράζουν.

 

Η  Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τους εκατοντάδες Συναδέλφους που συμμετείχαν στη Γ.Σ. του Συλλόγου στις 6/6/2018 και στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση στο σωματείο μας, στη συλλογική διεκδίκηση και συμμετοχή, στην κοινή πάλη με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ την  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ. Γι αυτό θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μαζί σας, ώστε να σταματήσει η απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών και των Γενικών Συνελεύσεων του Σωματείου.

                                                                                                                    

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ 2013

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ

 ΕΚΛΟΓΕΣ

 ΓΙΑ Δ.Σ. 2017

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ  2018

ΨΗΦΙΣΑΝ

940

 

1050

 

919

 

ΕΚΥΡΑ

826

 

1010

 

877

 

ΑΚΥΡΑ -ΛΕΥΚΑ

114

 

40

 

42

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΣΕ - ΠΑΜΕ

70

8,5%

98

9,7%

85

9,7%

ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ)

189

22,9%

376

37,2%

345

39,3%

ΔΑΚΕ

221

26,8%

342

33,9%

306

34,9%

ΕΡΑ

309

37,4%

146

14,5%

118

13,5%

ΠΑΡ.ΣΥΣΠ.

42

5,1%

36

3,6%

23

2,6%

 

 

 

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα