ΑΣΕ των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Δήμου Αθηναίων: Προκλητικά στις καλένδες ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος και οι σύγχρονες ασφαλείς σχολικές υποδομές!

23/01/2019 - 18:00

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) στο Δήμο της Αθήνας καταγγέλλει την προκλητική στάση κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων. Όπως γνωρίζουμε πάνω από το 50% των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα προ 40 και 50 χρόνια με το παλιό ή χωρίς καθόλου αντισεισμικό κανονισμό. Σε πολλά κτίρια, για να βολευτεί όπως – όπως η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις χιλιάδες συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολείων, έχουν γίνει αυθαίρετες, επικίνδυνες παρεμβάσεις. Πάνω από το 85% των σχολικών κτιρίων δεν πληρούν όρους υγιεινής και ασφάλειας. Ενώ, λοιπόν, είναι επιτακτική η ανάγκη για νέα σχολεία, ολοκλήρωση των ελέγχων και μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση κυβέρνηση και Δήμος Αθήνας παραπέμπουν ο ένας στον «Άννα» και ο άλλος στον «Καϊάφα», προκειμένου να παραμένουν χωρίς δευτεροβάθμιο έλεγχο τα σχολεία και εκτεθειμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί στους κινδύνους από έναν σεισμό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η απάντηση που έδωσε ο Δήμος Αθήνας σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και κοινοποίησε ο υπουργός εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτήν, παραμένει ΑΚΟΜΗ σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση των ελέγχων, η οποία ξεκίνησε με την υλοποίηση εγκυκλίου του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (το 2001!!!), αναθέτοντας, τότε, τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των σχολείων ευθύνης του στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Από το 2Ο14, δηλαδή 13 ολόκληρα χρόνια από την έκδοση της εγκυκλίου, τα δελτία του ελέγχου αυτού στάλθηκαν στην Ανώνυμη Εταιρεία Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ – πρώην ΟΣΚ) και το 2015 στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)! Έκτοτε, αναμένεται ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των σχολείων, όπως άλλωστε συμβαίνει και με μια σειρά άλλες περιοχές στη χώρα. Η τραγική κατάσταση στην οποία οι κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει τον πρώην ΟΣΚ, αποτελεί «εγγύηση» για συνέχιση της αναμονής!!! Στις αρχές του 2018 «φρόντισαν» να αποψιλώσουν την ΚΤΥΠ από τεχνικό προσωπικό, μετατάσσοντας τα 2/3 των μηχανικών !! Ουσιαστικά, παραπέμπουν το ζήτημα στις «καλένδες», χωρίς να δίνεται κανένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Από το 2001 έως σήμερα κυβέρνησαν τη χώρα και το Δήμο μια σειρά από εκδοχές κομμάτων και «χρωμάτων», αυτοδύναμες και συμμαχικές, φιλελεύθερες και «προοδευτικές», αλλά για τα σχολεία «μηδέν από μηδέν, μηδέν»!!!

Ταυτόχρονα, Δημοτικές Αρχές Αθήνας και κυβερνήσεις αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη για νέα ασφαλή σχολεία, που αποτελεί κεντρικό και ώριμο αίτημα. Οι ευθύνες γίνονται «μπαλάκι» προκειμένου να συνεχίσει η «κανονικότητα» στα υπέργηρα και προβληματικά σχολικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, κι όχι μόνο. Για άλλα ζητήματα κόπτονται. Η ανάπτυξη των κερδών κονιορτοποιεί τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας!!!! Κάθε χρόνο –ακόμα και για το «μεταμνημονιακό» 2019- κόβουν συνεχώς εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για απαλλοτριώσεις οικοπέδων, μελέτη και κατασκευή σχολείων και άλλων δημόσιων κτιριακών υποδομών (για την ΚΤΥΠ μειώνονται για το 2019 πάνω από 50% τα ήδη απαράδεκτα μειωμένα κρατικά κονδύλια !).

Η ΑΣΕ καλεί εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές να καταδικάσουν τις δυνάμεις εκείνες - είτε στην τοπική διοίκηση είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή - που με πολιτικές τους, από κοινού με την ΕΕ, στο όνομα του «κόστους – οφέλους», δεν διστάζουν να διακινδυνεύουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη. Να οργανωθεί ο αγώνας για σύγχρονες – ασφαλείς – δημόσιες υποδομές και αντισεισμικό έλεγχο στα σχολεία. Να μπουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας να πάρουν πρωτοβουλίες, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τα μαθητικά συμβούλια.

Αθήνα 20-01-2019

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα