Α.Σ.Ε των ΕΛΜΕ του Δήμου Αθήνας: «Αντίδωρο» 20.000 ευρώ αντί όλης της δ΄ δόσης του 2018 για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων της δευτεροβάθμιας στην Αθήνα
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ), χαιρετίζει την παρέμβαση μελών ΔΣ ΕΛΜΕ, άλλων συνδικαλιστών και εκπροσώπων γονέων, στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΔΕ) του Δήμου Αθήνας. Κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε η μη καταβολή στα σχολεία της δ΄ δόσης των λειτουργικών δαπανών του 2018 (ενώ ήδη θα έπρεπε να είχε καταβληθεί και η α΄ δόση του 2019). Συγκεκριμένα συνδικαλιστές από την Α΄, Β΄, Γ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ, από κοινού με εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της ΣΕΔΕ Δημήτρη Ευσταθίου και Κωνσταντίνο Κοντογιάννη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Δημήτρης Ακτύπης, εκλεγμένος με την ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και η διαμερισμαστική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δαρεία Βουγιουκλάκη.
Ανάμεσα στα αιτήματα που τέθηκαν, πέραν αυτού για την άμεση καταβολή των δόσεων, ήταν:
- Να γυρίσει στη σχολική επιτροπή το «πλεόνασμα» των 760.000 ευρώ για το οποίο επαίρεται η κεντροαριστερή Δημοτική Αρχή ότι επιστράφηκε στο κράτος.
- Τα χρήματα για ΔΕΗ, θέρμανση, νερό να καλύπτονται από τους ΚΑΠ του Δήμου, χωρίς να επιβαρύνουν τη σχολική επιτροπή και τα σχολεία.
- Να μην πληρώνουν τα σχολεία δημοτικά τέλη.
- Να υπάρχει πλήρης κάλυψη από το κράτος της χρηματοδότησης προς το Δήμο και τη ΣΕΔΕ, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων.
- Να αρθεί το καθεστώς επιτροπείας για όσα σχολεία βρίσκονται σε αυτό.
- Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα σε καυστήρες, θερμαντικά σώματα, τη συντήρησή τους και την προμήθεια πετρελαίου για τα σχολεία. Κάτι που ήρθε με ιδιαίτερη ένταση στην επιφάνεια στη διάρκεια του χιονιά, με τη Γκράβα να μένει εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης στον υπέργηρο και ασυντήρητο σύστημα θέρμανση των σχολείων.
Οι αρμόδιοι της ΣΕΔΕ επανέλαβαν, ενημερωτικά, ότι συνολικά ο Δήμος Αθήνας παρακρατεί το 30% της επιχορήγησης δήθεν για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, εάν προκύψουν. Το υπόλοιπο κατανέμεται στις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ως εξής: το 50% κρατείται από τη σχολική επιτροπή για την πληρωμή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, το 20% για δημιουργία αποθεματικού και το υπόλοιπο 30% δίνεται στα σχολεία για τις λειτουργικές δαπάνες. Δηλαδή, ο λόγος γίνεται για το 30% επί του συνολικού ποσού της κάθε δόσης!!! Οι δαπάνες για επισκευές, βαψίματα, γενικότερα κτιριακά προβλήματα με το πρόσχημα της ευελιξίας στις αποφάσεις, συμπεριλαμβάνονται στους πόρους της σχολικής επιτροπής. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν στις ζημιές από τις μαθητικές καταλήψεις, ενώ αναφορά έκαναν και στα κόστη από τις σκάλες για ΑΜΕΑ, για καροτσάκια κλπ. !!! Σιώπησαν, για το γεγονός ότι ο Δήμος δεν αποστέλλει σε πολλές περιπτώσεις συνεργεία για επισκευές ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (πχ. ακόμη και στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος που είχαμε σε μεγάλο ΕΠΑΛ του κέντρου), ενώ αργοπορεί να διανείμει υλικά με αποτέλεσμα να αγοράζουν οι διευθυντές, ενώ υπάρχουν και υλικά που καταφθάνουν εκ των υστέρων χωρίς να αντιστοιχούν πάντα στις συγκεκριμένες ανάγκες.
Οι υπεύθυνοι της ΣΕΔΕ, κατ’ αρχήν, προσπάθησαν να τοποθετηθούν στη λογική του μάνατζμεντ όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων, μακριά από τις ασφυκτικές – τρέχουσες πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Αλλά και στη λογική ενός «ρεαλισμού» που θεωρεί τη δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης σαν ένα κακό, μεν, που πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, δε. Είπαν καθαρά πως η δ΄ δόση δεν πρόκειται να δοθεί, πέραν ενός «αντίδωρου» 20.000 ευρώ αλλά θα την παρακρατήσουν για να καλύψουν χρέη προς τις ΔΕΚΟ και κυρίως για το φυσικό αέριο!!! «Να πληρώσουν τα σχολεία από τα αποθεματικά που έχουν τα ίδια στα ταμεία τους» (!!!), τόνισαν τα εν λόγω στελέχη. Έτσι, αφήνουν τις μεγάλες ανάγκες των σχολείων ακάλυπτες και ανοικτές στην «αυτο – ρύθμιση» από τα ίδια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Παράλληλα, ενημέρωσαν ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα έρθει προς συζήτηση θέμα για έκτακτη επιχορήγηση, που αφορά τις ανάγκες σε θέρμανση και ότι, εάν και όταν, έρθει αυτή η επιχορήγηση θα μπει στα ταμεία της ΣΕΔΕ και θα υπάρξει αντίστοιχη εκροή προς τα σχολεία!!! Τα «σίγουρα», δηλαδή, χρήματα της δ΄ δόσης (και ίσως όχι μόνο) δεν αποδίδονται στους φυσικούς δικαιούχους τους αλλά «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».
Αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του να επιστρέψει το ματωμένο πλεόνασμα των 760.000 ευρώ στη σχολική επιτροπή, πότε λέγοντας ότι όλα τα χρήματα αξιοποιούνται και ότι το εν λόγω ποσό είναι γι’ αυτούς «άγνωστη γη», πότε λέγοντας ότι αυτό είναι κεντρική αρμοδιότητα και ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου κι όχι της ΣΕΔΕ και πότε λέγοντας ότι, ενδεχομένως, τα χρήματα που επιστράφηκαν στο κράτος να αφορούν το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για έργα σε σχολικές υποδομές που δεν χρειάστηκαν !!!
Στην παρατήρηση των γονέων πως είναι απαράδεκτο με το πρόγραμμα «ανοικτά σχολεία» των ΜΚΟ, οι δημόσιες σχολικές μονάδες να επωμίζονται το κόστος λειτουργίας, απάντησαν πως «ο Νιάρχος κ.ά. πληρώνουν», παραποιώντας την αλήθεια ότι τα όποια έξοδα μισθοδοσίας ή άλλα των ΜΚΟ δεν αφορούν τις δαπάνες λειτουργίας που προκύπτουν στους σχολικούς χώρους από την απογευματινή λειτουργία.
Στο αίτημα να μην πληρώνουν τα σχολεία τις ΔΕΚΟ, όταν μάλιστα υπάρχει τέτοια δυνατότητα από τους ΚΑΠ του Δήμου, απάντησαν ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, διότι, έτσι, θα σταματούσε η σχετική έκπτωση που υπάρχει στις πληρωμές»!!!
Την ίδια ώρα που, με την πρακτική της «μηδενικής χρηματοδότησης», θέτουν όλα τα σχολεία σε επιτροπεία και τους στερούν τα αναγκαία, αμφισβήτησαν πως κάτι τέτοιο (η επιτροπεία, δηλαδή) συμβαίνει. Μάλιστα, διαρκώς, επαναλάμβαναν, ότι έχουν καταφέρει να κάνουν οικονομία κλίμακας παντού κι ότι, ουσιαστικά, πρόβλημα δεν υπάρχει, αφού «τα περισσότερα σχολεία έχουν στα ταμεία τους από 7 έως 15 χιλιάδες ευρώ»!!! Στην παρατήρηση ότι «και στις ΣΔΙΤ, που πρωτοστάτησε η Δημοτική Αρχή Αθήνας, μιλάγατε για οικονομία κλίμακας, αλλά εκεί ακόμη και τη θέρμανση τη διαχειρίζεται η εταιρία, εκπαιδευτικοί και μαθητές κρυώνουν, ενώ στη ΣΕΔΕ έρχονται πενταπλάσιοι λογαριασμοί», αναγνώρισαν πως, πράγματι, έτσι συμβαίνει.
Τέλος, παρά την υποβάθμιση των προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα που επιχείρησαν (πχ. προβλήματα στα συστήματα θέρμανσης), μετά τις παρεμβάσεις των φορέων, αναγκάστηκαν να πουν για τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, χωρίς να πάρουν καμία πολιτική ευθύνη ούτε να δεσμευτούν σε καμία ενέργεια.
Η ΑΣΕ καλεί τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα από τις συνέπειες που έχει η πολιτική της αυτόνομης – επιχειρηματικής λειτουργίας των σχολείων, στην κατηγοριοποίηση, στη γιγάντωση των προβλημάτων, στους επικίνδυνους δρόμους των χορηγιών. Αυτή η πολιτική εκπορεύεται ενιαία από κυβερνήσεις, διαχρονικά, και από τοπικές διοικήσεις, όπως της Αθήνας, που κινούνται στον αστερισμό του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ματωμένα πλεονάσματα στο κράτος, ματωμένα πλεονάσματα στου Δήμους και στα σχολεία. Τα σχολεία οφείλουν να έχουν όσα απαιτούνται, ώστε να λειτουργούν για να διδάσκουν τους μαθητές κι όχι να ασχολούνται με την καταμέτρηση του πόσες λάμπες άναψαν ή πόσο πετρέλαιο έκαψαν. Όπου υπάρχει πρόβλημα αυτό μπορεί να ρυθμιστεί με παρεμβάσεις από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.
Καλούμε εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές σε εγρήγορση και δράση, για τις δραματικές συνέπειες που έχουν οι αποφάσεις του Δήμου Αθήνας και της ΣΕΔΕ στη λειτουργία των σχολείων, ακόμη και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών (φωτοτυπικό χαρτί κλπ.). Χρειάζεται σύγκρουση με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, από τη σκοπιά της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών, κι όχι, όπως διαμηνύσαμε προς πάσα κατεύθυνση, διαρκής αναμόχλευση των όρων διαχείρισης της μιζέριας για το λαό και την παιδεία.