Για τη μαύρη εργασία στα Ιδιωτικά Σχολεία

02/03/2019 - 12:29

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε έρευνα της ΟΙΕΛΕ στην οποία αποτυπώνεται η άθλια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία. Ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών εργάζεται χωρίς να έχει το προβλεπόμενο διοριστήριο, ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσοστό δεν έχει καν σύμβαση εργασίας. Ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα σχετικά ποσοστά για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκτός ωραρίου (ενισχυτική διδασκαλία, απογευματινές δραστηριότητες). Όλα αυτά συνεπάγονται εξευτελιστικές αμοιβές, απλήρωτη υπερωριακή και ανασφάλιστη εργασία.

Είναι προφανές ότι το φαινόμενο αυτό ευνοείται από τα θηριώδη ποσοστά της ανεργίας που μετατρέπουν τους νέους ιδιαίτερα εκπαιδευτικούς σε εύκολα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας. Παράλληλα, είναι εξίσου προφανείς οι βαριές κυβερνητικές ευθύνες. Μετά από τέσσερα χρόνια  “φιλεργατικών” εξαγγελιών για ελέγχους και επιβολή της “νομιμότητας” από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η εργοδοτική αυθαιρεσία ζει και βασιλεύει. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την πραγματική κυβερνητική πολιτική. Είναι η πολιτική που δίνει αέρα στα πανιά των εργοδοτών για να εκμεταλλεύονται με νόμιμους, ημινόμιμους και παράνομους τρόπους τον εργαζόμενο.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι στις 31 Αυγούστου του 2018 πλήθος εκπαιδευτικών είδαν νομιμότατα την πόρτα της εξόδου από τα ιδιωτικά σχολεία με την λήξη της διετούς τους σύμβασης, ενώ οι έλεγχοι(;) των αρμόδιων υπηρεσιών δεν φαίνεται να πτοούν πολλούς εργοδότες που συστηματικά καθυστερούν για μήνες την καταβολή των μισθών. Δεν έχουμε αντικυβερνητικές εμμονές, όπως μας κατηγορούν ορισμένοι κυβερνητικοί και φιλοκυβερνητικοί παράγοντες. Αντιθέτως, αυτή η κυβέρνηση έχει εμμονή στην εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών που τις επενδύει με φιλεργατικά ρητορικά σχήματα.                                                                                               

Συνάδελφοι, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους εργοδότες και μια κυβέρνηση που τους δίνει έδαφος για να παίζουν τα παιχνίδια τους εις βάρος μας. Παρ΄ όλα αυτά, δεν είμαστε πρόβατα επί σφαγή.

Υπάρχει διέξοδος

  • Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας, γινόμαστε η φωνή τους μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Καταγγέλλουμε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους μας τις περιπτώσεις της εργοδοτικής ασυδοσίας, όσες βιώνουμε οι ίδιοι ή υποπίπτουν στην αντίληψή μας

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στα ιδιωτικά σχολεία να αναπτύξουν δεσμούς αλληλεγγύης. Τους διαβεβαιώνουμε ότι οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα είναι πάντα δίπλα τους. Τους καλούμε να γίνουν μέρος του μετώπου της εργατικής τάξης για να βάλουμε μαζί τέλος σε κάθε καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Επικοινωνία για επιπλέον πληροφορίες και καταγγελίες

Mail: askiepame@gmail.com
Τηλ. 6972694994

 

Για την ΑΣΚΙΕ,

Μανώλης Σαβοριανάκης

Φιλόλογος στα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη και μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα