Δελτίο τύπου της ΑΣΚΙΕ για το 37ο συνέδριο της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε
Δελτίο τύπου της ΑΣΚΙΕ για το 37ο συνέδριο της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε
Στο διήμερο 15-16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 37ο συνέδριο της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. Με την έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο χώρο του συνεδρίου για το ζήτημα της άρνησης επανεγγραφής του «Βύρωνα» και της εγγραφής των σωματείων «Γαλάτεια Καζαντζάκη» του Ηρακλείου και «Ρόζας Ιμβριώτη» των Ιωαννίνων. Οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων σωματείων απαίτησαν να μπουν σε ψηφοφορία οι προτάσεις για εγγραφή των σωματείων στη δύναμη της ΟΙΕΛΕ. Την πρόταση αυτή στήριξαν τα δύο εκλεγμένα μέλη της ΑΣΚΙΕ στο Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ.
Για μία ακόμα φορά, με ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης, τα τρία αυτά αγωνιστικά σωματεία στον χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, παρέμειναν εκτός της Ομοσπονδίας. Η εισήγηση της παράταξης της “Ενότητας” καθόρισε τον αποκλεισμό αυτό. Τρία σωματεία, ανάμεσά τους ο “Βύρων”, το τρίτο μεγαλύτερο σωματείο πανελλαδικά στον κλάδο μας, αποκλείστηκαν είτε με πρόφαση την κλαδικότητα - δηλαδή ότι δέχονται ως μέλη τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Εκπαίδευση που δεν είναι εκπαιδευτικοί - και την αλληλοεπικάλυψη με άλλα σωματεία της περιοχής τους.
Καταγγέλλουμε τη στάση τους! Απροκάλυπτα μας κοροϊδεύουν, αφού το καταστατικό και των τριών σωματείων δεν αντιτίθεται σε αυτό της Ομοσπονδίας. Η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ επιλέγει χωρίς κανένα πρόσχημα να πετάξει έξω από την Ομοσπονδία πραγματικούς συναδέλφους που βρίσκονται μέσα σε χώρους δουλεία και βιώνουν την εκμετάλλευση και την εργοδοτική τρομοκρατία. Οι συνάδελφοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Την ίδια στιγμή στις τάξεις της Ομοσπονδίας είναι σωματεία που τύποις υφίστανται, χωρίς να πραγματοποιούν σε τακτά διαστήματα γενικές συνελεύσεις, ενώ ακόμη και το ΔΣ τους συνεδριάζει σπάνια. Αντίθετα, η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ, σωματεία ζωντανά, μαχητικά με συνεχή και πολύμορφη δράση, τα αποκλείει από τις τάξεις της Ομοσπονδίας.
Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι με το ψηφοδέλτιο της ΑΣΚΙΕ που στηρίζει το ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του συνεδρίου, έκαναν προσπάθεια με τις τοποθετήσεις - παρεμβάσεις τους να αναδείξουν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα των εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, τα κυβερνητικά μέτρα και τους σχεδιασμούς Ε.Ε και κεφαλαίου που τσακίζουν τις ζωές μας, που κατεδαφίζουν δικαιώματα και διεκδικήσεις της εργατικής τάξης. Απεύθυναν ανοιχτό κάλεσμα στους συνέδρους να στηρίξουν το ταξικό ψηφοδέλτιο, να αλλάξουν τον συσχετισμό των δυνάμεων στον κλάδο. Τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που πλήττουν και τους εργαζόμενους στον κλάδο μας δεν αναφέρθηκαν ούτε κατά διάνοια από τους εκπροσώπους της “Ενότητας”. Αντιθέτως, ακόμη και στον διοικητικό απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης φάνηκε η στήριξη και η σύμπλευση με τις κυβερνητικές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ των τελευταίων τεσσάρων ετών, που δήθεν διασφάλισαν τα δικαιώματά μας. Τα μνημονιακά μέτρα που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ στην “μεταμνημονιακή” εποχή προφανώς δεν υπάρχουν για την “Ενότητα”, αποκρύπτεται ο χαρακτήρας τους, ενώ δεν αναφέρθηκε καν στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της το καθεστώς ζούγκλας που επικρατεί στον χώρο της άτυπης Εκπαίδευσης (ΦΜΕ, ΚΞΓ). Απέδειξαν για μια ακόμα φορά την προσφορά τους στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, λειτουργώντας ως μηχανισμός ενσωμάτωσης κάθε αγωνιστικής διάθεσης των εργαζομένων του κλάδου, στην κατεύθυνση του εγκλωβισμού και της εξαπάτησης των συναδέλφων. Αυτός είναι ο ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός τον οποίο τόσο πολύ πρόβαλαν ως ανάγκη και σε αυτό το Συνέδριο.
Το ζήτημα των ΣΣΕ στον χώρο αυτό αποτέλεσε πεδίο κούφιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην “Ενότητα” και την παράταξη των “Παρεμβάσεων”. Είναι γνωστό ότι για το ζήτημα αυτό επί έξι και πλέον χρόνια η ηγεσία της Ομοσπονδίας προκλητικά κωλυσιεργεί, μη λαμβάνοντας καμία πρωτοβουλία για την σύναψη ΣΣΕ στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Το ζήτημα ήλθε στην επιφάνεια από τον Απρίλιο με πρωτοβουλία του “Βύρωνα” που κατέθεσε στην ΟΙΕΛΕ σχέδιο ΣΣΕ, την έφερε προ των ευθυνών της και οργάνωσε σχετικές διαδικασίες συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων, συνελεύσεις και κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Για το θέμα των ΣΣΕ ως μείζον ζήτημα για τις “Παρεμβάσεις” αναδείχθηκε το ενδεχόμενο προσφυγής στην διαιτησία (ΟΜΕΔ). Οι σύνεδροι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ήταν και στο συνέδριο ξεκάθαροι: Απαιτούμε συνέχιση της διαδικασίας για την έναρξη και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, με παράλληλη μαζική δράση των εργαζόμενων προς την κατεύθυνση της πίεσης των εργοδοτικών οργανώσεων. Είμαστε έξι χρόνια χωρίς σύμβαση και ο αγώνας για την σύναψή της δεν μπορεί να μετατίθεται στο αόριστο μέλλον.
Στις αρχαιρεσίες της δεύτερης μέρας η παράταξη της «Ενότητας» διατήρησε την πλειοψηφία σε ένα σώμα που δεν εκφράζει τον πραγματικό συσχετισμό που υπάρχει στον κλάδο. Οι δυνάμεις μας διατήρησαν τις δύο έδρες που είχαν στο απερχόμενο Δ.Σ., και μία έδρα πήρε η παράταξη των “Παρεμβάσεων”.
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κινήματος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, την προσπάθεια για να δυναμώσουμε τα σωματεία, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην ΟΙΕΛΕ. Πάνω από όλα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για αυτό που προέβαλαν σύνεδροι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την ύπαρξη της Παιδείας ως δημόσιου αγαθού: Την θέσπιση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών κόντρα σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις που τσακίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων!
Αθήνα, 18 – 12 - 2018