ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ στις 1-06-2018

07/06/2018 - 09:44

Την 1 Ιούνη 2018 συναντήθηκαν μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και εκπρόσωποι ΕΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (κ. Μπαξεβανάκης – κ. Κοτσιφάκης) υπεύθυνη για της επαγγελματική εκπαίδευση.

Στη συνάντηση τέθηκαν από τους εκπροσώπους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών επίκαιρα θέματα που αφορούν:

  • τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ,
  • τις ηλεκτρονικές εγγραφές σε ΓΕΛ – ΕΠΑΛ,
  • το ασφυκτικό χρονικό διάστημα των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων ιδιαίτερα για τα παιδιά των ΕΠΑΛ ημερήσιων και εσπερινών,
  • την έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ,
  • το ποσοστό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσον αφορά τα ΕΠΑΛ και ιδιαίτερα τα εσπερινά,
  • την αναλογία που θα ισχύσει τη νέα σχολική χρονιά μαθητών ανά τμήμα στα ΓΕΛ καθώς και στα τμήματα κατεύθυνσης και
  • τους όρους και τις προϋποθέσεις των υπό ίδρυση των τριετών εσπερινών ΓΕΛ – ΕΠΑΛ.

Για άλλη μια φορά οι απαντήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν γενικόλογες, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή της πολιτικής και να αντιστρέψει την πραγματικότητα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών προσαρμογών και στο χώρο της Παιδείας.

Συγκεκριμένα για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ το Υπουργείο ανέφερε ότι δεν όχι μόνο δεν καταργήθηκαν τομείς και ειδικότητες αλλά ιδρύθηκαν και παραπάνω. Βέβαια αμέσως μετά ανέφερε ότι καταργήθηκαν/συγχωνεύθηκαν 30 ειδικότητες, ενώ 34 ειδικότητες μεταφέρθηκαν σε όμορα σχολεία!! Καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν δόθηκε για το αν θα επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες σε ΕΠΑΛ της Αττικής, της Πάτρας και της Λάρισας που δεν εμφανίζονταν στο σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών και δυσκολεύουν, αν δεν καταργούν το δικαίωμα των μαθητών να επιλέξουν το αντικείμενο που επιθυμούν.

Για το μικρό χρονικό περιθώριο των ηλεκτρονικών εγγραφών, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου, ανέφεραν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα ανοίξει για κάποιες εγγραφές μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν αυτό αφορά όλους τους τομείς – ειδικότητες στα ΕΠΑΛ καθώς και τμήματα προσανατολισμού και τα μαθήματα επιλογής στα ΓΕΛ ή μόνο αυτά που θα έχουν πιάσει τα ελάχιστα όρια όπως ορίζονται από τον νόμο. Ισχυρίστηκαν ότι στόχος όλων των παραπάνω είναι τον Σεπτέμβριο έγκαιρα να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά. Τις ίδιες δικαιολογίες βέβαια λέγανε και πέρυσι και τα βιβλία για κάποιες ειδικότητες φτάσανε το Φλεβάρη ενώ μέχρι το Μάιο  προσλαμβάνονταν αναπληρωτές.

Για τις ενδοσχολικές εξετάσεις και το απαράδεκτα στενό χρονικό διάστημα κυρίως στα ΕΠΑΛ απάντησε ότι το Υπουργείο δεν το υπολόγισε σωστά!!!! Στη συνέχεια βέβαια και στην προσπάθεια τους να «θολώσουν τα νερά» ισχυρίστηκαν ότι αναγκάστηκαν να αυξήσουν κατά δύο εβδομάδες το σχολικό έτος προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που ήθελαν οι θεσμοί γι’ αυτό και δεν τους βγήκε σωστά το πρόγραμμα.

Για το ποσοστό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αφορά τα ΕΠΑΛ, ισχυρίστηκε ότι Πανελλαδικά αυξάνονται οι εισακτέοι, ενώ στο λεκανοπέδιο ο αριθμός παραμένει αμετάβλητος (να σημειωθεί ότι αυτό συμβαίνει διότι κατ’ εξαίρεση για φέτος το ποσοστό εισαγωγής αυξήθηκε σε 10% μόνο για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αθήνας).

Όσον αφορά στον αριθμό των μαθητών/τμήμα προσανατολισμού και επιλογών στα ΓΕΛ, απάντησε ότι θα τηρηθεί αυστηρά ο νόμος (25 μαθητές + 10%).

Τέλος, όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις των εσπερινών ΓΕΛ – ΕΠΑΛ προσανατολίζεται σε εξάωρη διδασκαλία/ημέρα με μείωση ωρών σε μερικά (?) μαθήματα και όχι κατάργηση τους, παρέλειψαν όμως να πουν ότι δεν έχουν προγραμματίσει κανένα μέτρο διευκόλυνσης αυτών των εργαζόμενων  μαθητών ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την προγραμματισμένη συνάντηση κατήγγειλε η απούσα ΔΑΚΕ όπου ο μοναδικός εκπρόσωπος της δήλωσε ότι δεν θα τη νομιμοποιήσει με την παρουσία του και αποχώρησε.

Ιούνης 2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα