Δυνάμεις της ΑΣΕ στην ΣΤ’ ΕΛΜΕ Αθήνας: Για τις συγχωνεύσεις των σχολικών επιτροπών

27/06/2016 - 18:17

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΥΣΣΩΜΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ!

Στη δραστική υποβάθμιση του ρόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας στη λειτουργία του σχολείου, προχωρά η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, καθώς αποφάσισε τη συγχώνευση των 14 Σχολικών Επιτροπών που υπάρχουν σήμερα σε δύο (μία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και των 7 Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας σε 1.

Από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ της ΣΤ` ΕΛΜΕ δήλωσαν ότι ήταν  κάθετα αντίθετοι με την ενέργεια της Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Αθηναίων να στείλει επιστολή προς τους Διευθυντές των σχολείων  αναφορικά με τη σαρωτική αλλαγή που ετοίμαζε  η πλειοψηφούσα παράταξη "Δικαίωμα στην πόλη" του Καμίνη για την ενοποίηση των 7 Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και των 14 Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Αθήνας. Το 2ο Διαμέρισμα της πόλης είχε ήδη αποφασίσει ομόφωνα (σε συνεδρίαση που προηγήθηκε) να μη δεχτεί την πρόταση. Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως όλοι οι εκπρόσωποι και από τα 7 Δημοτικά Διαμερίσματα, γονεϊκοί φορείς και σωματεία εκπαιδευτικών προσήλθαν στη συζήτηση με αποφάσεις καταδίκης αυτών των αλλαγών.

 

Με το νέο σχήμα των δύο Σχολικών Επιτροπών που αποφασίστηκε τελικά, υποβαθμίζεται σημαντικά ο αποφασιστικός ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στις ανάγκες των σχολείων και στην επίλυση των προβλημάτων που καθημερινά προκύπτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 15μελές σχήμα της κάθε Σχολικής Επιτροπής θα συμμετέχει μόλις ένας γονιός και δύο διευθυντές. Στο ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετέχει μόλις ένας μαθητής από το 15μελές του μεγαλύτερου Λυκείου της χώρας. Κι όλα αυτά σε ένα δήμο με 388 σχολικές μονάδες και 54.565 μαθητές στο σύνολο. Επρόκειτο για υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε 2 μόνο υδροκέφαλες και δυσκίνητες  15μελείς σχολικές επιτροπές για 400 σχολεία. Και έχει ως στόχο την παραπέρα απαξίωση και υπονόμευση του Δημόσιου σχολείου και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σημερινή λαϊκή οικογένεια.

 

Στόχος των συγχωνεύσεων, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, το μειωμένο διαχειριστικό κόστος και η πληρέστερη εικόνα των σχολικών δεδομένων.Απαντήσαμε στην διοίκηση υπογραμμίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι ανάγκες των σχολείων, η συμμετοχή και εκπροσώπηση των γονιών και των μαθητών δεν είναι «κόστος», ότι τα προβλήματα θα ενταθούν, ότι αυτές οι αλλαγές ενέχουν τον κίνδυνο να αυξηθεί το οικονομικό βάρος που ήδη επωμίζονται οι γονείς για τη λειτουργία των σχολείων, ότι δυσκολεύεται η λήψη αποφάσεων τη στιγμή που χρειάζεται.

 

Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των σχολείων, τα διογκώνει σε βαθμό υπέρμετρο και δημιουργεί προϋποθέσεις για την εμπορευματοποίηση και τη  λειτουργία των σχολικών μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ο Δήμος φαίνεται συμπλέει στη λογική της αυτόνομης σχολικής μονάδας και να κάνει «έργω» το «Λόγω» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του Υπουργείου Παιδείας. Με περίσσιο θάρρος ο κ. Αποστολόπουλος εκπρόσωπος της παράταξης του Καμίνη  μίλησε για χορηγούς στα σχολεία λέγοντας «πως δεν είναι κακό αν θέλει κάποιος να δώσει κάτι στο σχολεία και δε βλέπει το λόγο γιατί να μη τα δεχόμαστε». Οι λογικές αυτές σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Δημάρχου για τα Ανοιχτά Σχολεία με συμπαραγωγό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για το τι σχολεία θέλουν όλοι αυτοί. Και επειδή θέλουμε ένα σχολειό που θα μορφώνει και δεν θα υποδουλώνει δηλώνουμε πως θα μας βρούνε απέναντί τους στα «σχέδια» που κάνουν δια τα δημόσια σχολειά.

 

Απαιτούμε

  • την ανάκληση άμεσα αυτών των ενεργειών.
  • τη γενναία  αύξηση της χρηματοδότησης της κρατικής επιχορήγησης στις  σχολικές επιτροπές για  την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
  • την άμεση έναρξη των έργων συντήρησης που απαιτούνται στο κάθε σχολείο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
  • καμιά κάλυψη των έργων συντήρησης από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
  • ούτε ένα Ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
  • Όχι στη συγχώνευση – κατάργηση της Διαμερισματικής Σχολικής Επιτροπής.

 

Η δύναμή μας και ο αγώνας μας θα στείλουν στον Καιάδα τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές και τους οργανωτές τους.

Θα τους σταματήσουμε τώρα ή θα βλέπουμε τα σχολεία μας «made in…”» από τον εκάστοτε χορηγό;;;

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα