Εκλεγμένοι της ΑΣΕ στους Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλίας: Για τη σύσκεψη των Δ.Σ. και αιρετών της Θεσσαλίας

04/03/2017 - 12:14

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Μάρτη συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των αιρετών των ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ Θεσσαλίας με θέμα την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων (!) και τις τρέχουσες εξελίξεις στην εκπαίδευση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη συμφωνία που κατέληξαν στο Eurogroup η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, που στην ουσία επιβάλει νέο πακέτο μέτρων στο λαό πάνω από 3,5 δις. Έγινε λίγες μέρες μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια που οργάνωσαν συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας αλλά και πανελλαδικά, που ήταν η πρώτη μαζική απάντηση στη νέα επίθεση. Έγινε σε μια περίοδο που η εκπαίδευση δέχεται νέα μέτρα που αυξάνουν την κινητικότητα, χτυπιέται παραπέρα η ειδική αγωγή και ο ΣΕΒ με τον δωδεκάλογό του ζητάει επιτάχυνση και άμεση εφαρμογή των κατευθύνσεων ΕΕ και ΟΟΣΑ και του 3ου μνημονίου στην εκπαίδευση.

Δυστυχώς η σύσκεψη, με ευθύνη των δυνάμεων που συγκροτούν την πλειοψηφία της ΔΟΕ αλλά των Δ.Σ. της περιοχής μας, εξελίχθηκε σε μια συνεδρίαση πέρα και έξω από τα προβλήματα των συναδέλφων! Σαν να μην είχαν ακούσει τίποτα για όλα όσα μας ετοιμάζει η Κυβέρνηση και οι συνεταίροι της, σαν να μην ήξεραν ότι όσο συνεχίζεται και δυναμώνει η αντιλαϊκή πολιτική υπονομεύονται αντικειμενικά όλες οι διεκδικήσεις του κλάδου μας. Φρόντισε μάλιστα ο Παληγιάννης (ΔΑΚΕ), αιρετός του ΚΥΣΠΕ, να δώσει και το στίγμα ξεκαθαρίζοντας ότι στη συνάντηση θα πρέπει να κουβεντιαστεί ΜΟΝΟ το θέμα της αναμοριοδότησης!

Έτσι λοιπόν οι εκπρόσωποι όλων των δυνάμεων που παραβρεθήκαν στη σύσκεψη (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΚΚΙΝΗΣΗ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) επικεντρώθηκαν σε μια συζήτηση για το ποιος νομός είναι πιο «ευνοημένος» από την ισχύουσα αναμοριοδότηση και ποιος όχι. .Δεν ειπώθηκε ούτε μια κουβέντα για τις γενικότερες εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και το χώρο της εκπαίδευσης. Δεν υπήρξε καμιά, έστω και στοιχειώδης, πρόταση οργάνωσης της πάλης για τα γενικότερα αλλά και για τα ζητήματα του κλάδου. Αυτά είναι κατά τη γνώμη μας φαινόμενα που συμβάλουν στον παραπέρα εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Κανένα ζήτημα φυσικά δεν μας είναι αδιάφορο. Άλλωστε είμαστε η πρώτη δύναμη που βγάλαμε ανακοινώση για την αναμοριοδότηση των σχολείων κ.λπ. Όμως κάθε φορά χρειάζεται να ξεχωρίζει το κύριο, να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα.

Η τοποθέτησή των εκπροσώπων της ΑΣΕ ήταν πραγματικά σε άλλο μήκος κύματος. Κάναμε συνολική και περιεκτική εκτίμηση για τη συγκυρία και παρουσιάσαμε την απάντηση-δράση μας γι' αυτήν, άλλωστε είμαστε οι μόνοι που παλεύουμε τα σωματεία να έχουν τέτοια δράση προσανατολισμό απέναντι στη σύνολο της πολιτικής που τσακίζει το λαό.

Θέσαμε την πρότασή μας για το θέμα της αναμοριοδότησης, με το πραγματικό ερώτημα που δεν είναι σε ποια βάση μοριοδότησης θα πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις, αλλά το αν θα γίνουν μεταθέσεις αλλά και αυτό ενταγμένο σε ένα πλαίσιο δράσης με τρεις βασικούς άξονες στο πλαίσιο πάλης:

Αγώνας όλων των εργαζομένων ενάντια σ' αυτήν την πολιτική. Απαιτούμε ανάκτηση των απωλειών μας, μακριά από τους εργαζόμενους το «ό,τι έγινε έγινε»». Διεκδικούμε ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας χωρίς κανένα συμβιβασμό με τη φτώχεια, τη μιζέρια, καμία πλέον αναμονή.

Βέβαια στις παρεμβάσεις μας αυτές οι ομιλητές των άλλων δυνάμεων συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού έτσι όλη η συνάντηση να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο θέμα της αναμοριοδότησης. Προκειμένου να αφήσουν απέξω το μεγάλο κάδρο που είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, την ανάγκη απάντησης του κλάδου αλλά και όλων των εργαζομένων στη νέα επίθεση κυβέρνησης ΕΕ ΔΝΤ κεφαλαίου. Αλλά ακόμη και στο θέμα της αναμοριοδότησης παρόλο ότι προκλήθηκαν δεν απάντησαν γιατί οι δυνάμεις τοποθετούνται με «άλλη γλώσσα» στην Πρωτοβάθμια και άλλη στην Δευτεροβάθμια ή γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση των εκλεγμένων της ΑΣΕ σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για κοινή συνεδρίαση των δύο ομοσπονδιών έτσι ώστε να καθοριστούν ενιαία κριτήρια για όλα τα σχολεία της χώρας και μοριοδότηση από ΚΥΣΠΕ- ΚΥΣΔΕ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Σε μια περίοδο που τα  αντιλαϊκά μέτρα για τους εργαζόμενους έρχονται να σαρώσουν ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματά μας στη δουλειά στην υγεία στη μόρφωση  πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να συνδέσουμε με αυτήν τα επιμέρους θέματα, να μην υποτιμούμε τίποτα. Κυβέρνηση, Ε.Ε., ΣΕΒ, Νέα Δημοκρατία έχουν κοινές θέσεις κοινό παρονομαστή που εξυπηρετούν και στο χώρο της εκπαίδευσης τα  συμφέροντα τους.

Αποδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι δυνάμεις αυτές που έχουν την πλειοψηφία στα σωματεία της Θεσσαλίας αλλά και η πλειοψηφία της ΔΟΕ, αποδέχονται τη σημερινή πραγματικότητα, καλλιεργούν την απογοήτευση και την αποστράτευση στους συναδέλφους, αποδέχονται όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο που δημιουργεί αυτή η πολιτική.

 

Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά πόσο αναγκαία είναι η αλλαγή συσχετισμού δύναμης στα συνδικάτα και η ενίσχυση και συσπείρωση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Εμείς πρέπει να είμαστε απέναντι και να οργανώσουμε μέσα από τα Σωματεία την απάντησή μας σε όλα αυτά που έρχονται.

Να αναζωογονήσουμε τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων  σωματείων, για να περάσουμε στην αντεπίθεση.

 

Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ

στους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα