ΕΛΜΕ Πειραιά: Ψήφισμα για τη Λευκίμμη

13/12/2018 - 19:31

Έξω τα ΜΑΤ - Όχι στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά καταδικάζει την πεντάμηνη και πλέον παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ και την άσκηση βίας στους κατοίκους της Λευκίμμης και της Νότιας Κέρκυρας με σκοπό τη λειτουργία του ακατάλληλου ΧΥΤΑ. Η προσπάθεια βίαιης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί λύση στο οξύτατο πρόβλημα των σκουπιδιών για το οποίο υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις και τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.

Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ χωροθετείται σε δασώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 300 μέτρα από τα σπίτια του χωριού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, κοντά σε δύο ποτάμια και την παραλία Αγίου Πέτρου (Κάβος). Δεν υπάρχουν οι προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κλπ), ενώ σ’ όλη την περιοχή που γίνονται οι εκσκαφές αναβλύζει καθαρό νερό.

 Οι συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων θα είναι οδυνηρές, αφού η μόλυνση του υδροφόρου ορίζονται, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη υδρολογική μελέτη του ΙΓΜΕ (Μάιος 2008) και τη γεωλογική μελέτη ανεξάρτητου μελετητή (Μάρτιος 2008) είναι δεδομένη.

Η ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτες είναι η μόνη λύση που προτείνουν Δημοτική Αρχή , Περιφέρεια και Κυβέρνηση υλοποιώντας πιστά και τις μνημονιακές εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την ανάγκη για κερδοσκοπία ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Γιατί τα σκουπίδια γίνονται χρυσάφι προς όφελός του. Η διαχείριση που έχει σαν προαπαιτούμενο το κέρδος, βάζει σε κίνδυνο την υγεία του λαού και καταστρέφει το περιβάλλον. Μέσα σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό εντάχθηκε το άνοιγμα και η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ.

Λέμε όχι στην ανάθεση σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όχι στην καταστολή. Έξω τα Μ.Α.Τ. από τη Λευκίμμη.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Να σταματήσει άμεσα η περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών της Κέρκυρας που έχουν γίνει αποδέκτες απορριμμάτων.

Το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και την αποτροπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

• Κλείσιμο και πλήρης αποκατάσταση όλων των Χ.Υ.Τ.Α. και Χ.Α.Δ.Α.

• ΕΞΩ ΤΑ Μ.Α.Τ. ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ.

• ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα