Μαζικές και δυναμικές οι κινητοποιήσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις (VIDEO - ΦΩΤΟ)

30/10/2018 - 08:58

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με κεντρικό σύνθημα: «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Λύκειο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Θέλουμε σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», μαθητές από ολόκληρη την Αττική, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης.

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια ήταν προγραμματισμένη στις 12 το μεσημέρι, όμως από νωρίτερα στην εξέδρα που είχε στηθεί εκεί, ανέβηκαν μαθητικά μουσικά σχήματα και μαθητές από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά οι οποίοι μίλησαν για τα όσα φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης, για το ότι οι μαθητές θα πρέπει νωρίτερα να αποφασίσουν αν θα γίνουν φυσικοί ή γιατροί, για το λύκειο που γίνεται φτωχότερο αλλά και για τις διαδικασίες που προηγήθηκαν στα σχολεία με το σχέδιο της κυβέρνησης να γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε δεκάδες σχολεία, στα πενταμελή, στα 15μελή, στις εκλογές των μαθητικών συμβουλίων.

Στη συνέχεια ξεκίνησε μία πορεία γεμάτη ζωντάνια και αποφασιστικότητα προς την πλατεία Συντάγματος. Εκεί, μικρή ομάδα, που απομονώθηκε από τους χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στη διαδήλωση, έστησε το γνωστό σκηνικό «σύγκρουσης» με τα ΜΑΤ.

Ο μεγάλος όγκος της πορείας συνέχισε με αμείωτο αγωνιστικό παλμό, με τους μαθητές συγκροτημένα να πορεύονται μέσω της λεωφόρου Συγγρού καταλήγοντας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου πραγματοποιήθηκε ανοιχτό Συντονιστικό.

Μαθητές από σχολεία διάφορων περιοχών πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στη μαζικότητα που είχε η κινητοποίηση, τόνισαν ότι πρόκειται για την αρχή μιας σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Χαιρετισμό στο Συντονιστικό απηύθυνε η Στέλλα Βαλαβάνη, εκ μέρους του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων της Αθήνας.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, χαιρετίζει τους χιλιάδες μαθητές που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας και ένωσαν τη φωνή τους με τους χιλιάδες συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα, που βούλιαξαν με τη συμμετοχή τους πάνω από 50 πόλεις σε όλη τη χώρα. Τους καλεί να δώσουν το «παρών» και στους επόμενους σταθμούς του αγώνα του μαθητικού κινήματος.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική και μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη περισσότερα από 25 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη.

Οι μαθητές Γενικών Λυκείων και γυμνασίων, ΕΠΑΛ, Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων, Πειραματικών, ξεκίνησαν από τα σχολειά τους και πήγαν συγκροτημένα με τα πανό τους στο προκαθορισμένο αγωνιστικό ραντεβού στο Άγαλμα Βενιζέλου. Από εκεί ξεκίνησε μια δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, που με κάθε σύνθημα έδινε το πλαίσιο πάλης και την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για το σχολείο που τους αξίζει.

Μέσω των οδών Εγνατία, Αγία Σοφίας, Τσιμισκή έφτασαν έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο και φώναξαν συνθήματα, απαιτώντας απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ κόλλησαν αφίσες στην είσοδο του προξενείου, που έγραφαν: «Λεφτά για F-16 βρήκαν στο λεπτό και δεν υπάρχει σάλιο μας λεν για το σχολειό», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κανέναν πύραυλο να πάρουμε βιβλία».

Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπου οι μαθητές πέταξαν δεκάδες τυλιγμένα χαρτιά μέσα στο χώρο του υπουργείου. Μια πράξη που συμβόλιζε ότι οι μαθητές δεν αποδέχονται και επιστρέφουν πίσω το νομοσχέδιο του υπουργείου, ως απαράδεκτο.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού των Μαθητών. Εκεί αποφασίσθηκε την επόμενη Κυριακή 4 Νοέμβρη στις 7.00 μ.μ., στο ΕΚΘ, να γίνει ανοιχτή σύσκεψή της για να εκλεγεί νέα Συντονιστική Επιτροπή μαθητών σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Ήδη όμως καθορίστηκε ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι εβδομάδα Γενικών Συνελεύσεων στα σχολεία, προκειμένου να μεταφερθεί η πείρα από το χθεσινό μαζικό συλλαλητήριο και να δοθεί ώθηση στην κατεύθυνση συνέχισης και ακόμη μεγαλύτερης μαζικοποίησης του αγώνα.

Ενόψει του αγωνιστικού γιορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, αποφασίσθηκε να οργανωθεί ένα διήμερο δράσης καθώς και τα 15μελή μαθητικά συμβούλια να αναλάβουν να οργανώσουν το γιορτασμό στα σχολεία, ώστε να γίνει υπόθεση των μαθητών.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. Με ανακοίνωσή της καλεί τους γονείς να στηρίξουν τον αγώνα των παιδιών τους και τις μορφές πάλης που τα συλλογικά τους όργανα θα επιλέξουν, να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσής τους.

Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κάλεσε σε στήριξη της μαθητικής κινητοποίησης και προκήρυξε στάση εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, δυναμική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν από κοινού φοιτητές των σχολών ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, ΣΤΕΓ και του Συλλόγου Εστιακών και μαθητές ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Γυμνασίων στην κεντρική πλατεία, σήμερα το μεσημέρι.

Οι φοιτητές ζητούσαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να μην καταργηθεί κανένα τμήμα και να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, ενώ οι μαθητές διαμαρτύρονταν για το  νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, αλλά και για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία.

Επίσης, στη συγκέντρωση των μαθητών χαιρετισμό έκανε ο Πάρις Λιόλιος, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου και ο Ζήσης Γκαραλιάκος, εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών και των μαθητών.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά». Κατά τη διάρκεια της πορείας έγινε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου αντιπρόσωποι των φοιτητών παρέδωσαν τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστο. Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

Στο Βόλο, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί η πρώτη μαθητική κινητοποίηση, με τη συμμετοχή μαθητών από τα ΓΕΛ, τα ΕΠΑΛ, αλλά και τα Γυμνάσια της πόλης και σε συντονισμό με τους Φοιτητικούς Συλλόγους Φυτικής Παραγωγής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας και ΠΤΔΕ.

Ήδη, από τις προηγούμενες μέρες είχε προηγηθεί μια προσπάθεια συζήτησης για το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, με πολύ μαζικές γενικές συνελεύσεις σε ορισμένα σχολεία. Το πρωί, οι μαθητές έβαλαν λουκέτο στα σχολεία, συγκεντρώθηκαν στις 10.00 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και με τα πανό των σχολείων τους μπροστά, φωνάζοντας συνθήματα, κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Μαγνησίας.

Εκεί, εκπρόσωποι των μαθητών από κάθε σχολείο κατέθεσαν τα αιτήματά τους στο διευθυντή της Δευτεροβάθμιας, δηλώνοντας πως είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεών τους. Τέλος, τόνισαν την ανάγκη συντονισμού των σχολείων τους, ανανεώνοντας το ραντεβού για τις επόμενες μέρες.

Στην Πάτρα

Με παλμό και μαζικότητα οι μαθητές της Πάτρας έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης!». Η πορεία ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. από την πλατεία Γεωργίου, κατευθύνθηκε στη Δευτεροβάθμια και ολοκληρώθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στη συνέχεια οι μαθητές εξέλεξαν νέα Συντονιστική Επιτροπή, για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και στα ΝΑΤΟικά σχέδια με αφορμή και την ημερίδα που διοργανώνει η ΕΕΑΕΣ στο Επιμελητήριο Αχαΐας στις 2 Νοέμβρη για να διαφημίσει το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Παράλληλα, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση της 14ης Νοέμβρη, αλλά και η κατάθεση στεφανιών στις 17 Νοέμβρη για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στην Ήπειρο και το Ιόνιο

Με μία δυναμική μαθητική κινητοποίηση «απάντησαν» οι μαθητές των σχολείων της Πρέβεζας, στο προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο που εξοντώνει, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πρέβεζας.

Οι μαθητές, με πορεία στους δρόμους της πόλης, το πρωί της Δευτέρας και συνθήματα όπως: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία» και «Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας.

Δυναμική και μαζική κινητοποίηση έκαναν σήμερα οι μαθητές της Άρτας στο κέντρο της πόλης δίνοντας την απάντηση τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Όλα τα σχολεία της πόλης με αποφάσεις των 15μελών τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Άρτας και κάνοντας κατάληψη στα σχέδια τους και συμμετείχαν στην πορεία. Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε την επέκταση της κατάληψης όλη την εβδομάδα καθώς και τη διοργάνωση συναυλίας και τουρνουά μπάσκετ σε κεντρικό σχολείο της πόλης.

Στα πλαίσια των μαθητικών κινητοποιήσεων που διοργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα και οι μαθητές της Κεφαλονιάς έκλεισαν τα σχολεία τους και έστειλαν αντιπροσώπους να επιδώσουν τα αιτήματά τους στους τοπικούς παράγοντες. Οι μαθητές, με το Συντονιστικό που έχουν συστήσει από τις περσινές κινητοποιήσεις, διεκδικούν να λυθούν τα επιτακτικά κτιριακά προβλήματα και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο».

Στην Πελοπόννησο

Με μαζική και μαχητική κινητοποίηση απάντησαν οι μαθητές του Αιγίου στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το νέο Λύκειο. Οι μαθητές, συντονίζοντας τη δράση τους με αποφάσεις από τα 15μελή των σχολείων τους, οργάνωσαν μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο που εξοντώνει, μετά από πολλά χρόνια που είχε να γίνει κάποια κινητοποίηση από τους μαθητές στην πόλη. Η μαθητική συγκέντρωση ξεκίνησε από από την πλ. Αγίας Λαύρας, όπου κατέφθασαν οι μαθητές από τα λύκεια της πόλης με πορείες και τα πανό τους, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Σήμερα στο μάθημα δεν έχει απουσία, στο δρόμο του αγώνα δίνουμε παρουσία».

Στην Καλαμάτα, οι μαθητές με αγωνιστικό παλμό και πορεία στο κέντρο της πόλης, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο που μετατρέπει τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου και ύστερα από τις ομιλίες, έκαναν πορεία στη πόλη καταλήγοντας στην διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους και εξέφρασαν την εναντίωση τους στο νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο – εξεταστικό κέντρο.

Στη Σπάρτη, οι μαθητές έκαναν δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης. Η πορεία ξεκίνησε στις 11:00 από το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης και έφτασε μέχρι την κεντρική πλατεία της Σπάρτης όπου οι μαθητές με τα συνθήματα τους ξεσήκωσαν την πόλη.

Στο τέλος ανήρτησαν πανό στη πλατεία όπου έγραφαν «θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει». Με αυτή τους την κινητοποίηση έδειξαν πως δεν δέχονται το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κάνει το σχολείο ακόμα χειρότερο εξεταστικό κέντρο.

Στην υπόλοιπη χώρα

Το δικό τους «παρών» στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Λύκειο και τη μετατροπή του σε εξεταστικό κέντρο, έδωσαν και οι μαθητές των σχολείων του Αγρινίου. 

Αρκετοί νέοι πήραν μέρος στην πορεία, ξεκινώντας από την πλατεία Δημάδη, καταλήγοντας έξω από το δημαρχείο της πόλης. Επιπλέον, συζήτησαν με τον δήμαρχο για τα προβλήματα των νέων στα σχολεία. Με συνθήματα όπως: «Παράνομο δεν είναι να ξεσηκωθείς, μονόδρομος να ζήσεις και να αγωνιστείς» και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!», εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Στους δρόμους του αγώνα βρέθηκαν μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Βέροιας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των μαθητών.

Με κεντρικό σύνθημα «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Λύκειο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! Θέλουμε σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», οι μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου και στη συνέχεια δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης. Κατά τη διάρκεια της παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα τους στη Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Στη Λαμία, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού τους, οι μαθητές έδωσαν ραντεβού τους στην Πλ. Πάρκου στη 1 μ.μ. και αφού κινητοποιήθηκαν, πήραν το πινέλο στο χέρι και «στόλισαν» την πλατεία με το δικό τους πανό, το οποίο έφτιαξαν με όρεξη και χαμόγελο.

Άφησαν το στίγμα τους στο κέντρο της πόλης δηλώνοντας ότι: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά» ανανεώνοντας τις συναντήσεις τους μέσα στα σχολεία, ώστε να γίνουν ακόμα περισσότεροι στη μάχη για το σχολείο που τους αξίζει.

Βασική Κατηγορία: 

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα