Παράσταση διαμαρτυρίας από εκπαιδευτικούς στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στα γραφεία της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Χανίων

11/06/2019 - 22:16

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, από εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους παρατάξεων και μέλη του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με αφορμή την άρνηση εργοδοτών σε εργαζόμενους μαθητές και μαθήτριες του Εσπερινού ΓΕ.Λ. να αλλάξουν βάρδια προκειμένου να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, και οι δύο αρμόδιοι καταδίκασαν το περιστατικό, με τον προϊστάμενο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να διευκρινίζει ότι, ακόμα και αν είχε γίνει καταγγελία των συγκεκριμένων εργοδοτών στην υπηρεσία του, καμιά κύρωση δεν προβλέπεται από το νόμο για αυτούς ως προς τη μη διευκόλυνση των μαθητών.

Από την άλλη, ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Χανίων, αφού ανέγνωσε τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από το σωματείο συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να τις προωθήσει στους ανωτέρους του εφόσον, βέβαια, οι μαθητές/τριες αποφασίσουν τελικά να συμμετέχουν στις Επαναληπτικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, από τις οποίες, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής την πρόθεσή τους να απέχουν.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο που εκπροσωπεί ο κος προϊστάμενος αρκέστηκαν απλώς σε ανώδυνες αναφορές περί «αυθαιρεσίας ορισμένων εργοδοτών»  κάνοντας λόγο για «ασύδοτους εργοδότες που προωθούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα», χωρίς να δεσμεύονται στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή των συγκεκριμένων μαθητών/τριών στις Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, αλλά και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης παρόμοιου περιστατικού.

Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο με τη γενικόλογη ανακοίνωσή του, την…, κατά τα άλλα,  «πασπαλισμένη» με μπόλικη δόση «ανθρωπιστικής ευαισθησίας», προσπάθησε να συγκαλύψει τις ευθύνες των εργοδοτών, αλλά και της κυβέρνησης, η οποία διατηρώντας και ενισχύοντας όλο το αντιεκπαιδευτικό και αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχει την κύρια ευθύνη για τις συνθήκες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο περιστατικό. Και ακόμη περισσότερο έχει την απόλυτη ευθύνη για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προς όφελος των υποψηφίων του Εσπερινού ΓΕ.Λ., ανεξάρτητα από την απόφασή τους για συμμετοχή ή όχι στις Επαναληπτικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.    

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

  • την πλήρη οικονομική κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των συγκεκριμένων μαθητών/τριών προκειμένου να τους προσφερθεί η δυνατότητα να λάβουν μέρος στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.
  • Την τάχιστη διαμόρφωση ενός θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου τέτοιου που να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη συμμετοχή κάθε μαθητή και μαθήτριας των Εσπερινών ΓΕ.Λ. στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (άδειες μετ’ αποδοχών, κ.ά.), αλλά και τη φοίτησή τους γενικότερα, την οποία πολλοί/ές αναγκάζονται να διακόψουν λόγω αξεπέραστων οικονομικών ή άλλων δυσκολιών. 
  • επαναλειτουργία των εσπερινών εξεταστικών κέντρων Πανελλαδικών τα οποία η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατάργησε στη… λογική της «εξοικονόμησης πόρων», καθεστώς που και η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βολικά διατήρησε, στερώντας έτσι από τους τελειόφοιτους/τες των Εσπερινών ΓΕ.Λ. μία βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕ.Λ. ΧΑΝΙΩΝ

ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ!!!

 

Χανιά, 11/6/2019

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα