Παραπέμπετται στις ελληνικές καλένδες η υποχρεωτική διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο για τα παιδιά του Δήμου Αγ. Δημητρίου

05/04/2018 - 11:35

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ

ΒΑΡΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Παρασκευή 30 Μάρτη συνεδρίασε η τριμερής επιτροπή του άρθρ. 33 § 3 Ν. 4521/2018 με αντικείμενο τη «δυνατότητα εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Αγ. Δημητρίου από το σχολικό έτος 2018 - 2019». Στην επιτροπή μετείχαν ο Διευθυντής Αθμιας, η Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αγ. Δημητρίου.

Η επιτροπή, αφού διατύπωσε κάποια ευχολόγια για την «ανάγκη στήριξης της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο», κατέληξε στη διαπίστωση «προσωρινής αδυναμίας υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία» του Δήμου Αγ. Δημητρίου.

Το Πρακτικό στο οποίο κατέληξε η επιτροπή αποτελεί, σύμφωνα με το νόμο, γνωμοδότηση προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος κατόπιν θα εισηγηθεί προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών. Μπορούμε να θεωρήσουμε απολύτως βέβαιο ότι, με τη γνωμοδότηση αυτή, στον Αγ. Δημήτριο δε θα θεσμοθετηθεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στα Δημόσια Νηπιαγωγεία τον επόμενο χρόνο και βλέπουμε.

Το Πρακτικό αυτό προσυπέγραψαν όλα τα μέλη της επιτροπής, ακόμα και ο εκπρόσωπος του σωματείου μας!

Ως ΑΣΕ είχαμε προειδοποιήσει για αυτήν τη σοβαρή εξέλιξη, η οποία είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επαναληφθεί σε πολλούς Δήμους της χώρας. Πήραμε έγκαιρα θέση με ανακοίνωση της παράταξής μας, όπου το ζήτημα αναλύθηκε ολόπλευρα, η οποία διαβάστηκε και συζητήθηκε σε όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της χώρας, με στόχο την επαγρύπνηση και την αγωνιστική ετοιμότητα.

Υπό το βάρος αυτής της εξαιρετικά δυσάρεστης εξέλιξης θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

  1. Το άρθρ. 33 § 3 του Ν. 4521/2018 ψηφίστηκε με πολιτικό στόχο να εξαπατήσει το λαό πάνω σε ένα παλλαϊκό και ώριμο αίτημα, δημιουργώντας τη δυνατότητα οι ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών όχι απλώς να παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον αλλά και να μπαίνουν σε ένα απαράδεκτο παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών μεταξύ  Κυβέρνησης και Δήμων.
  2. Ο ρόλος του Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι η διασφάλιση της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο ευθύνης του. Από τη σκοπιά αυτή, δεν υπάρχει λόγος περεταίρω σχολιασμού της στάσης που τήρησε σε αυτήν την επιτροπή.
  3. Η Δημοτική Αρχή του Αγ. Δημητρίου δε στερείται ευθυνών. Προκαλούμε την κ. Δήμαρχο να τοποθετηθεί δημόσια για το τι θέση πήρε έναντι της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ,  η οποία μάχεται εναντίον της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Να πάρει θέση για το κατά πόσο πάλεψε για να δημιουργηθεί η κατάλληλη κτηριακή υποδομή για την υλοποίηση ενός τέτοιου σοβαρού εγχειρήματος, κοινωνικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως η καθιέρωση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Τι έχει κάνει, ώστε να ωφεληθούν τα παιδιά του Αγ. Δημητρίου χωρίς, όμως, να επιβαρυνθούν οι γονείς τους με την πολιτική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή του επιπλέον χαρατσώματος; 
  4.  Ιδιαίτερα σοβαρή πλευρά του θέματος, η οποία κατά την άποψή μας θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους συναδέλφους, ώστε να βγουν συμπεράσματα και να εξαχθεί πολύτιμη πείρα, αποτελεί το γεγονός ότι το Πρακτικό της τριμερούς αυτής επιτροπής συμφωνήθηκε και δυστυχώς προσυπογράφει, όπως προειπώθηκε, και από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου μας, δηλαδή από τον Πρόεδρο. Εδώ γεννιέται και το μείζον ζήτημα σχετικά με τη στάση του σωματείου μας. Ως ΑΣΕ, πιστεύουμε ότι τα σωματεία των εκπαιδευτικών μαζί με τους γονείς πρέπει να παλεύουν αποκλειστικά για την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών, ενάντια σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης της παιδείας, για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους συναδέλφους. Αντίθετα ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας,  με ευθύνη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. (Διέξοδο, ΔΗΣΥ), ακολούθησε το δρόμο  της «συνδιαμόρφωσης» και των «κοινών αποφάσεων» με την Διοίκηση της Εκπαίδευσης και την Τοπική Διοίκηση. Αυτό που κατάφερε είναι να μπει (και) συνδικαλιστική υπογραφή κάτω από κείμενο που υλοποιεί αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ο εκπρόσωπος του σωματείου συναίνεσε στη μη  υλοποίηση του αιτήματος της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Τη δικαιολόγησε. Προτίμησε να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια το αίτημα των συναδέλφων του και των γονιών και να συνταχθεί με την προκλητική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, η οποία αντί πρώτη, ως όφειλε, να σημάνει συναγερμό και αγωνιστική ετοιμότητα ήδη με την ψήφιση του απαράδεκτου νόμου, δήλωσε την ικανοποίησή της για την ψήφισή του. Και να τα αποτελέσματα… Αν αυτό δεν είναι ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ, αν αυτό αντί για συνδικαλισμός δεν είναι ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ, τότε τι είναι;

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών δεν είχαμε αυταπάτες για το ρόλο αυτής της επιτροπής. Ούτε για εμάς η υπόθεση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής κρίνεται με τέτοιου είδους «γνωμοδοτήσεις». Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας, να δυναμώσουν το ταξικό κίνημα, να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές πατερίτσες της Κυβέρνησης τόσο στην πλειοψηφία της ΔΟΕ όσο και στον Σύλλογό μας. Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο αποτελεί σύγχρονη παιδαγωγική ανάγκη, η οποία πρέπει να ικανοποιηθεί δωρεάν και με ευθύνη του κράτους. Ταυτόχρονα είναι παλλαϊκό αίτημα και οπωσδήποτε υπάρχουν οι δυνατότητες υλοποίησής της. Εμπόδιο γι’ αυτό είναι η αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική ΕΕ, ΟΟΣΑ, κυβέρνησης, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τσακίζουν το λαό χτυπώντας και τη μόρφωση των παιδιών του. Όσοι διαλέγουν να υπηρετούν αυτή την πολιτική και να στηρίζουν τους εκπροσώπους της, άρα και να βρίσκονται απέναντι στο δίκαιο αίτημα για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή τώρα για όλα τα παιδιά, θα έχουν το ταξικό κίνημα απέναντί τους μέχρι να πάει στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και το τελευταίο προνήπιο.  

 

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΠΡΙΛΗΣ 2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα